اعلام امسال بعنوان سال مبارزه با بیماری پرفشاری خون از سوی سازمان بهداشت جهانی بدلیل شیوع بالا ی این بیماری و افزایش شیوع جهانی و سرعت رو به گسترش بیماری و هم چنین بی علامتی و خاموش بودن بیماری و خطرات جدی این بیماری که بعنوان یک ریسک فاکتور مهم و فابل پیشگیری بیماریهای قلبی و عروقی سکته های مغزی نارسایی کلیه نارسایی قلب عوارض چشمی و...مطرح است .
خوشبختانه مسئولین بهداشت و درمان و رسانه ها و مطبوعات و شبکه های خبری وعلمی و سایت های مختلف مجازی و مردم را به تامل و تفکر وا داشته و به جهت کسب اطلاعات دقیق و کامل علمی در باره این بیماری به مراکز بهداشتی و درمانی و پزشکان متخصص قلب و عروق مراجعه می نمایند .با توجه به سئوالات متعددی که از سوی مردم و بیماران و رسانه ها می شود در چند قسمت بصورت خلاصه به بعضی از سئوالات شایع پاسخ خواهم داد تا بعنوان یک متخصص در این زمینه که روزانه با عوارض متعدد این بیماری مواجه هست سهم هر چند کوچک د ر اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به هم وطنان برای پیشگیری از این بیماری خطرناک داشته باشم .سئوالات شایع شامل :
بیماری پر فشاری خون چیست ؟
یک بیماری مزمن و بدون علامت و خاموش که در 95-90 درصد موارد علت شناخته شده ای ندارد و اغلب بصورت اتفاقی در حین معاینه معمول و کنترل علایم حیاتی کشف می شود .درزمان تشخیص گاهی 30-10سال ازشروع بیماری گذشته یا بیمار باعوارض پرفشاری خون مثل سکته های مغزی - سکته های قلبی - نارسایی قلب - نارسایی کلیه - اختلال بینایی و..مراجعه می نماید به همین علت به این بیماری قاتل پنهان می گویند. منظور از فشار خون دریک فرد چیست ؟
درهر فرد یکی از علایم حیاتی که پزشک در معاینه اولیه چک می کند فشار خون است که با دستگاه فشار سنج اندازه گیری می شود ومنظور میزان فشاری است که توسط قلب و سیستم عروقی بردیواره عروق وارد می شود تا خونرسانی متناسب با نیاز ارگان های مختلف بدن تامین شود که اگر از یک حد مشخص کمتر یا بیشتر شود با عث آسیب به دیواره عروق و ارگان های بدن می شود. میزان طبیعی فشارخون چقدر است ؟
معمولا میزان ایده ال قشارخون کمتر از 80/120میلی متر جیوه است .
تعریف پرقشاری خون چیست ؟
اگر دریک فرد حداقل در دو ویزیت جداگانه فشارخون از 90/140میلی متر جیوه بیشتر باشد بعنوان بیماری پرقشاری خونی محسوب می شود .البته این تعریف به این معنا است که از این حد مشخص بسرعت میزان عوارض و خطر بیماری افزایش می یابد و گرنه حتی در فشارخون های کمتر نیز گاهی عوارض دیده شده است . تقسیم بندی بیماری پرفشاری خون بر چه اساسی است ؟
بر اساس آخرین راهکارهای کمیته ملی و جهانی فشارخون را در چهار گروه تقسیم بندی می کنند :1- فشارخون نرمال یعنی فشار خون کمتر از 80/120میلی متر جیوه 2- مرحله قبل از فشارخون که فشار ماکزیمم بین 120-139میلی متر جیوه و فشار خون مینیمم بین 90-80میلی متر جیوه است 3-مرحله یک بیماری پرفشاری خون که فشارخون ماکزیمم بین 159- 140میلی متر جیوه و فشار مینیمم بین 99-90میلی متر جیوه است 4-مرحله دو پرفشاری خون یا پرفشاری خون شدید که فشارخون 100/160میلی متر جیوه یابیشتر است .
منظور از اینکه بعضی می گویند فشار شما 12روی 8 است یا 120 روی 80 چیست ؟
فشار خون دو پارامتر ماکزیمم یا سیستولیک یا فشاری که با انقباض قلب خون را درعروق به جریا ن می اندازد و یک فشار مینیمم یا دیاستولیک که در مرحله استراحت یا ریلاکس شدن قلب توسط عروق بدن خونرسانی به ارگان ها را انجام می دهد .منظور از فشارخون 80/120برحسب میلی متر جیوه و فشارخون 8/12برحسب سانتی متر آب است . ازچه سنی و چه مواقعی باید فشارخون را اندازه گرفت ؟
تقریبا ازسن سه سالگی و در هر معاینه باید فشارخون اندازه گیری شود . پرفشاری خون در چه سنی و چه جنسی شایع است ؟
این بیماری می تواند از بدو تولد تا افراد مسن و درهر دو جنس دیده شود با افزایش سن میزان پر فشاری خون افزایش می یابد درسنین پایین (کمتر از 50 سال )درمردان شایعتر است.پس از یائسگی در خانمها شایعتر است .بطوری که در سن بالای 75 سال 90درصد افرادهردوجنس پرفشاری خون دارند.
درجهان امروزی چند درصد پرفشاری خون دارند ؟
بیش از یک سوم تایک چهارم جمعیت دنیا وحدود یک بیلیون نفر یا با موارد کشف نشده حتی بیشتر پرفشاری خون دارند. چرا با کنترل بسیاری از بیماری ها شیوع بیماری پر فشاری خون رو به افزایش است ؟
بدلیل افزایش طول عمر و افزایش جمعیت مسن جوامع و افزایش اپیدمی چاقی و تغییر الگوی زندگی بسمت زندگی شهری و ماشینی و تغییر الگوی غذایی و شاید افزایش آگاهی و مراجعه مبتلایان به بیماری پرفشاری خون ...
ادامه دارد...