چرا در دیابت نوار عصب و عضله گرفته می شود؟
دیابت عوارض متعددی ایجاد می کند و همراه با مشکلات عصبی زیادی است. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی در تشخیص، درمان و توانبخشی این مشکلات تخصص دارند. با توجه به دسترسی محدود نوار عصب در سالهای گذشته و تعداد معدود متخصصین طب فیزیکی، این روش برای بسیاری بیماران و حتی متخصصین نا آشنا می باشد لذا توضیح این مطلب ضروری بنظر می رسید.
تشخیص نروپاتی ناشی از دیابت و افتراق نوع و تعیین شدت آن:
بالا بودن قند خون با عث درگیری اعصاب محیطی در دیابت می شود که به آن نروپاتی محیطی ناشی از دیابت میگویند. نروپاتی دیابتی خود را به صورتهای مختلفی نشان می دهد.
1-نوع دستکش و جورابی:
در این نوع کاهش حس و گز گز و مورمور، حالت برق گرفتگی یا درد عمقی از انگشتان پا شروع شده و درصورت عدم کنترل بتدریج بالا می رود. این نوع درگیری در صورت پیشرفت می تواند باعث درگیری حس پوست شکم شود اما معمولا باعث بیحسی پوست ناحیه کمر نمی شود. خطر ایجاد زخم پا در این بیماران افزایش می یابد. بعلت اشکال در حس عمقی، تخریب مفصلی بخصوص مچ پا در موارد شدیدتر دیده می شود.
2-نروپاتی درناک:
گاهی دیابت باعث ایجاد التهاب و درد شدید عصب می شود.درد در کمر لگن و پا دیده می شود. این دردها گاهی بسیار طاقت فرسا است. این حالت می تواند قبل از تشخیص دیابت دیده شود. تنها بیمار کاهش وزن شدید دارد سپس دچار درد شدید می گردد. یعنی بیمار از ابتلا به دیابت آگاهی ندارد. گاهی پزشکان نا آشنا با این حالات بیماران را با تشخیص دیسک کمری جراحی می کنند. در این حالت ممکن است بیمار با جراحی بدتر شود. نوار عصب در کنار سایر روشهای تشخصی به تشخیص این حالت کمک می کند.
3-نروپاتی عضلات ران: در این حالت بیمار با ضعف عضلانی عضلات ران مراجعه می کند. علائم آن می تواند بصورت ضعف در بلند کردن پا یا خالی کردن زانو باشد
4-ضعف عضلانی بدون درد
5-اختلال سیستم خودمختار(اتونوم ):
اختلال این سیستم باعث برهم خوردن تنظیم فشار خون مثل کاهش فشار خون هنگام بلند شدن از زمین، اختلال تنظیم دمای بدن مثل احساس سرما یا گرما و حالت داغ شدن، خشکی چشم و دهان، اختلال قلبی، درگیری سیستم گوارش مثل احساس سنگینی معده، اسهال، یبوست و سنگینی معده با غذا خوردن می شود. اختلالات سیستم اردرای تناسلی مثل بی اختیاری ادراری یا ناتوانی جنسی می شود.
6-لاغری مفرط ناشی از دیابت:
اغلب در سالمندان مبتلا به دیابت رخ می دهد که سابقه قبلی دیابت نداشته اند. بیمار دچار لاغری شدید، افسردگی و اختلال جنسی می شود.
7-درگیری های عصبی همراه دیابت:
درگیری تک عصبی همراه دیابت شایع است. از جمله شایعترین آنها اختلال زوج 7 یا عصب صورت است. درگیری های عصبی دیگر مثل گیر افتادگی عصب مدیان در مچ که سندرم تونل کارپ نیز نامیده می شود بطور شایعی در دیابت دیده می شود.
طب الکترودیاگنوز، نوار عصب و عضله
برچسبها: نوار عصب, دیابت, نروپاتی, طب فیزیکی