دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

آرتروز چيست ؛ علت ، پیشگیری و درمان

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

آرتروز با كهولت سن بروز مي كند ولي مفهوم آن محكوميت انسانها به آرتروز نيست بلكه آرتروز قابل پيشگيري است.آرتروز علایم زیادی دارد ولی 3 علامت آن شایعتر و مشخصتر هستند؛اولی خشكی پس از استراحت است،به این معنی كه گاهی اوقات وقتی مفصل بهمدت طولانی بیحركت مانده باشد و بخواهد فعالیت كند درد خواهد داشت.شاید دیده باشید كه بیماران مبتلا به آرتروز زانو صبحها كه از خواب بیدار میشوند به سختی راه میروند اما بعد از مدتی كمكم راه رفتنشان به حالت عادی بازمیگردد.

خشكی مفاصل بعد از یك دوره طولانی عدم فعالیت بسیار شایع است ولی به ندرت بیشتر از نیم ساعت طول میكشد.دومین علامت كاهش انطاف پذیری است؛بههمین دلیل بیماران مبتلا به آرتروز نمیتوانند به راحتی مفاصل خود را خم و راست كنند و برای علامت بعدی هم میتوان به درد در مفصل اشاره كرد.توصیه میشود كسانی كه بیشتر از دو هفته چنین علایمی را در مفاصل خود دارند حتما به پزشك مراجعه كنند.

آنچه در این مطلب میخوانید

علت بروزآرتروز چيست؟

علت ایجاد این بیماری هنوز به طور واضح شناخته نشده است ولی چند عامل وجود دارد كه میتواند زمینه ساز ابتلا به آرتروز باشد،یكی سن بالا است كه این بیماری معمولا در افراد بالای 40 سال دیده میشود.مورد دوم جنس،چون آرتروز در خانمها بیشتر از آقایان بروز میكند ولی دلیل آن هنوز به درستی مشخص نشده است،مورد بعدی ناهنجاری های مادر زادی استخوانی و یا صدمه به مفصل است.آرتروز در ورزشكاران حرفهای كه مدام در معرض ضربه خوردن هستند بسیار شایع است مثلا در فوتبالیستها.صدمات غیر ورزشی مثل تصادفات رانندگی هم زمینه را برای آرتروز مهیا میكند.عامل وزنرا نيز نمي توان فراموش كرد .

چاقی خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهد.به طور كلی هر چقدر وزن بالاتر باشد مفاصل بزرگ(مثل زانوها)باید بار و فشار بیشتری را تحمل كنند و در نتیجه خطر ابتلا به آرتروز در آنها بیشتر میشود. چاقی حتی احتمال بروز آرتروز در دستها را هم افزایش میدهد.

ارتروز

چگونه از آرتروز جلوگیری کنیم؟

عوارض درمان نکردن آرتروز

عدم توجه به اين بيماري موجب بدتر شدن آن خواهد شد. وبا توجه به اينكه هنوز درمان قطعی آرتروز پیدا نشده است اما با كمك برخی روشهای درمانی میتوان درد ناشی از این بیماری را كاهش داده و كیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشید.حدود یك سوم بیماران مبتلا به آرتروز ممكن است دچار ناتوانیهای شدیدی شوند. گاهی درد و ناراحتی مفصل آنقدر شدید میشود كه بیمار نمیتواند از آن مفصل استفاده كند.

درمان آرتروز

آرتروز چیست

در سه مرحله درمان توصيه شده است

مرحله اول : آموزش به بيمار در مورد نحوه زندگي تغييرات محيط خانه و محل كار و كاهش وزن و بهبود تغذيه. و ورزشهاي اصلاحي و ورزشهاي هوازي

مرحله دوم : استفاده از داروهاي ساده مانند استامينوفن پمادهاي موضعي مانند پيروكسيكام.

مرحله سوم : اصلاح كفش و كفي-درمانهاي دستي با مهارت متخصص طب فيزيكي و توانبخشي - ورزش های مخصوص آرتروز -TENS-گرما يا سرما درماني-وسايل كمكي مانند عصا-وسايل حمايتي مانند زانو بند.و در نهايت جراحي در موارد شديد.

روش جراحی آرتروز

این روشها از پاكسازی فضای مفصلی تا تعویض كامل مفصل متفاوت هستند و جراح بر حسب شدت بیماری از یكی از این روشها استفاده میكند.بیماران توجه داشته باشند كه جراحی آرتروز زمانی توصیه میشود كه درمانهای دیگری كه به تعدادی از آنها اشاره شد مؤثر واقع نشده باشند و بیمار قادر به انجام فعالیتهای عادی روزمره خود نباشد.

توصيه ها

مهمترین نكته برای بیماران مبتلا به آرتروز به كارگیری روشهایی است كه باعث كاهش درد و ناراحتیشان شود.مثل تمام بیماری های دیگر داشتن یك رژیم غذایی مناسب و سالم مفید خواهد بود.بیمار باید به حد كافی مواد مورد نیاز بدن خود را از طریق غذا تامین كند چون اگر تغذیه نامناسب باشد بدن هم ضعیف میشود و به تبع آن مقابله با بیماری دشوارتر میشود.

اگر پزشك برای شما داروی ضد درد تجویز كردهحتما سر وقت آن را بخورید چون اگر درد شروع شود و بعد شما تازه مسكن مصرف كنید درد دیرتر و سختتر كنترل میشود اما مصرف مرتب و طبق دستور پزشك باعث میشود شدت حملات درد كاهش یابد.سعی كنید از مفصل بیمار خود كمتر كار بكشید.

مثلا اگر مفاصل انگشتان یك خانم مشكل دارد بهتر است از كیفی استفاده كند كه روی شانه میافتد نه كیفی كه باید با انگشتان دائما در دست گرفته شود.اگر دست شما مشكل دارد سعی كنید برای برداشتن اجسام از دست سالم خود بیشتر استفاده كنید تا فشار كمتری روی مفصل دردناك وارد شود.بیمارانی كه در مفصل زانو یا ران دچار مشكل هستند بهتر است در صورت صلاح دید پزشك از عصا موقع راه رفتن استفاده كنند.

سعی كنید بدنتان در هنگام راه رفتن یا نشستن،در وضعیت صحیحی قرار داشته باشد.آب درمانی،هم بهعنوان ورزش و هم بهعنوان عاملی جهت تصحیح وضعیت ایستادن و راه رفتن میتواند به شما كمك كند.پزشكتان شما را درباره وضعیت صحیح و غلط قرارگیری بدن راهنمایی خواهد كرد.

اینستاگرام دکتر بیژن فروغ

نكات ديگري در مورد آرتروز

دو نوع آرتروز بر اساس علل ايجاد آن وجود دارد. آرتروز اوليه، بدون علت زمينهاي خاص در افراد اتفاق ميافتد و معمولا مفاصلي را درگير ميكند كه نسبتا بزرگ هستند و اندام تحتاني، مفاصل مچ دست و انتهاي انگشتان را در بر ميگيرد. عامل سن و گذشت زمان و تخريب مفصل به علت استفاده مكرر از آن و در برخي موارد به علل ژنتيكي اتفاق ميافتد.

آرتروز ثانويه به دنبال ايجاد ضربه يا تروما و يا سابقهاي كه از شكستگيها و در رفتگيها و مانند آن وجود دارد، ایجاد می شود، افزود: مفصل قدرت بيومكانيك خود را از دست داده و تحت فشارهاي مكرر ناخواسته قرار ميگيرد و مفصل مبتلا به آرتروز ميشود.

به دنبال اين تخريب، استخوان براي اينكه سطح مفصل خود را اضافه كند، رشد غيرمعقول پيدا كرده، بافتهاي نرم اطراف استخوان دچار التهاب و بزرگي و بافتهاي اطراف مفصل دچار تورم ميشوند. در اين حالت مفصل از حد طبيعي خود بزرگتر شده و به علت فشاري كه گيرندههاي انتقال دهنده حس و عدم وجود پوشش كافي غضروفي وارد ميكند منجر به ايجاد درد ميشود.

درد مشخصه آرتروز است. از جمله ديگر علائمي كه در آرتروز تظاهر پيدا ميكند ميتوان به انحراف و غيرطبيعي بودن زواياي مفصلي، انحراف زانو، در آرتروز انگشتان دست به شکل انحراف انگشتان دست، اختلالات شكلي، ايجاد صدا در مفاصل و خشك بودن مفصل اشاره كرد.

بسته به نوع مفصل درگير، اختلالات ميتواند متفاوت باشد، اگر درگيري مفصل در اندام فوقاني و دست باشد بيمار با درد هنگام فعاليت دست مراجعه ميكند.

آرتروز عمدتا در زنان و سنين بالاي 55 سالگي شايعتر است، گفت: شغل افراد شايد به طور مستقيم با آرتروز اوليه مرتبط نباشد، ولي اگر فرد شغلي داشته باشد كه مجبور باشد به طور مرتب يك كار تكراري را با فشار انجام دهد احتمال ابتلا به آرتروز بيشتر ميشود.

اما اگر آرتروز در ستون فقرات تحت عنوان تنگي كانال كمر يا آرتروز گردن و يا پشت اتفاق افتاده باشد، اين تنگي كانال كه به علت همان فرآيند تخريبي وابسته به سن اتفاق ميافتد، موجب ميشود بيمار با علائمي چون گزگز دست، گردن درد، كمردرد، اختلال در راه رفتن، بيحسي پا و در نهايت اختلال جدي در نخاع و يا عصبهاي گردن و كمر مواجه شود.

راهكارهاي پيشگيري :در مورد آرتروز نوع اول، اقدام پيشگيرانه خاصي قابل انجام نيست و همانگونه كه مو با بالارفتن سن، سفيد ميشود، آرتروز هم ممكن است اتفاق بيفتد. ولي ميتوان با تمهيداتي از ايجاد آرتروز ثانويه جلوگيري كرد.

عدم استفاده مكرر از سطوح شيبدار، عدم انجام فعاليتهاي تكراري بدون استراحت، عدم انجام حركات سنگين، جلوگيري از فشار بر روي كمر، مراقبت و جلوگيري از بروز حوادثي چون تصادف، حفظ سلامت و بهداشت نشستن، انتخاب وسيله كار مناسب و انجام فعاليتهاي بدني ميتوان از بروز آرتروز ثانويه پيشگيري كرد و يا از تشديد علائم آرتروز اوليه جلوگيري به عمل آورد.

حفظ سلامت فيزيكي بدن با كاهش وزن دارای اهميت است. ارتباط مستقيمي ميان افزايش وزن و ايجاد يا تشديد آرتروز بويژه در زانو وجود دارد. هر يك كيلوگرم كاهش وزن ميتواند تا 10 درصد درد مفصل را كاهش دهد..

نسخه اصلی مطلب آرتروز چيست ؛ علت ، پیشگیری و درمان را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
علت ریزش مو در مردان و زنان بالای ۴۰ سالدکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
پوکی استخوان چیست ؛ علت ، علائم ، پیشگیریدکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
علائم پیری پوست و راه های مقابله با آنکلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
صدای مفصلدکتر غلامرضا رئیسی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزوتراپی صورتکلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
تزریق اپیدورال کورتون و پوکی استخواندکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]
کربوکسی تراپی برای لاغری راندکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]
هیدروفیشیال پوست چیست؟دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]
افتادگی یا مسطح شدن سینه ها پس از زایمان و شیردهیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت