بررسی مرگ ناگها نی قلبی :
مرگ درطی یکساعت از بروز یک واقعه ناگهانی را مرگ ناگهانی می گویند که اغلب هیچگونه علایم هشدار دهنده قبلی و اختصاصی ندارند و بین شروع واقعه و افت سطح هوشیاری مدت زمان کوتاهی است که کمتر از یکساعت طول می کشد .و معمولا چند دقیقه بعد از ایست کامل قلبی مرگ بیو لوژیک رخ می دهد .
شیوع مرگ ناگهانی قلبی یک تا دو مرگ به ازای هر 1000نفر است . اگر مرگ های کمتر از 24ساعت از شروع واقعه مرگ را در نظر بگیریم 30درصد کل مر گ ها ناگهانی است و 75درصد آنها قلبی است و 50 درصد مرگ های ناشی از بیماری عروق کرونر ناگهانی است ودر کمتر از یکساعت از شروع علایم رخ می دهد .
ازنظر آماری در بررسی های انجام شده مرگ ناگهانی در صبح ها و در روز دوشنبه و در فصل زمستان شایع تر است .
فاکتور های موثر بر بروز مرگ ناگهانی قلبی :
سن : در 6ماه اول عمر و در سن بین 45تا75 سال شانس بروز مر گ نا گهانی بیشتر است .در افراد بالغ با افزایش سن هم مر گ ناگهانی ناشی از بیماری کرونر و هم کل مر گ های ناشی از بیماری عروق کرونر افزایش می یابد .با افزایش سن ریسک مر گ ناگهانی ناشی از بیماری کرونر نسبت به کل مر گ ها کاهش می یابد .دریک فرد جوان ریسک مرگ ناگهانی ناشی از بیماری کرونر بیشتر از یک فرد مسن است بر اساس آمار 19درصد مرگ ناگهانی در کودکان 1تا13 ساله و 30درصد مرگ ناگهانی در14تا 21ساله علل قلبی و عروقی دارند.
توارث : البته با آن که یکی از علل شایع مرگ ناگهانی بعضی از سندروم ارثی هستد که با ایجاد آریتمی سبب مر گ افراد می شوند ولی همچنان بیماری عروق کرونر علت شایع تری است .بعضی از سندروم های ارثی که خطر مرگ ناگهانی را افزایش می دهند و متاسفانه ممکن است اولین علامت و یا تنها علامت بیماری مرگ ناگهانی باشد که لزوم معاینه و چکاپ از نظر این بیماریها بخصوص در افرادی در خانواده یا در سنین جوانی درفامیل سابقه مر گ ناگهانی دارند یا قصد فعالیت ورزشی بخصوص ورزش حرفه ای و منظم را دارند ایجاب می نماید شامل :
کاردیو میو پاتی هیپر تروفیک سندروم QTطولانی سندروم برو گادا دیس پلازی اریتموژنیک بطن راست فیبریلاسیون بطنی یا تاکی کاردی بطنی با علت نا مشخص ...
نژاد: بطور کلی و در تمام سنین ودر سیاه پوستان مرگ ناگهانی قلبی شایعتراست.
جنس : بدلیل شیوع کمتر بیماری عروق کرونر در خانم های کمتر از 65سال ریسک مرگ ناگهانی قلبی 4تا 7 برابر کمتر از مردان است و درسن بالای 75سال ریسک مرگ ناگهانی در مردان دو برابر زنان است .
ریسک فاکتورهای مرگ ناگهانی قلبی :
بعضی از عوامل زمینه ساز بیماری کرونر می توانند خطر بروز مرگ را افزایش دهند افزایش تعداد این ریسک فاکتورها باعث افزایش تصاعدی نه خطی مرگ ناگهانی می شوند بعضی از عوامل موثر در بروز این بیماری شامل :
پرفشاری خون همراه با وجود هیپر تروفی و تغییرات ECG
هیپر کلسترولمی
اختلال هدایت داخل بطنی ( IVCD)درECG
کاهش ظر فیت حیاتی در ورزش
افت EF
تغییرات ECG( PVCالترنانس Tیا QTو...)
مصرف سیگار
چاقی وکم تحرکی
فاکتورهای روحی و روانی
هدف از بیان این مطلب اطلاعات مختصری راجع به تراژدی مرگ ناگهانی است که متاسفانه گاهی بصورت یک واقعه ناگوار در زندگی یا در محیط کار یا در محیط های ورزشی رخ می دهد و یک مجموعه را درغم و اندوه فرو می برد و همان طور که عرض شد گاهی اولین و آخرین علامت این بیماری است .
بهتر است بدانیم که در 20تا 25 درصد افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر اولین بار با مرگ ناگهانی قلبی بروز می کند ودر 75 درصد کسانی که دچار مرگ ناگهانی شده اند سابقه سکته قلبی دارند .بنابراین افرادی که سابقه انفارکتوس قلبی دارند و EFکمتر از 40درصد دارند باید بصورت منظم تحت مراقبت متخصصین قلب و عروق باشند ودرمان های لازم را گاهی تا پایان عمر باید ادامه دهند و گاهی با کاشت دستگاه های شوک داخل قلبی از مرگ ناگهانی پیشگیری شود.
مصرف داروهای قلبی و کنترل چربی خون و کنترل فشا رخون وکاهش وزن وافزایش تحرک فیزیکی و حفظ وزن ایده ال و تر ک سیگار و چکاب منظم قلبی میتواند ریسک مرگ ناگهانی را کاهش دهد بعضی مکمل ها مثل امگا3ممکن است خطر مرگ ناگهانی را کاهش دهد . تشخیص ود رمان زودرس علل شناخته شده مر گ ناگهانی در کودکان و نوجوانان و جوانان بخصوص در خانواده ها یی که سابقه مرگ ناگهانی یا بیماری زودرس کرونر در خانواده یا فامیل دارند در پیشگیری از مرگ ناگهانی موثر است .
افرادی که قصد دارند ورزش منظم و حرفه ای انجام دهند حتما قبل از برنامه ورزشی چکاب کامل قلبی انجام دهند .افرادی که ریسک فاکتورهای شناخته شده قلبی دارند حتی در سنین پایین یا افراد بدون علامت بالای 40سال باید بصورت منظم از نظر قلبی چکاب شوند .