بلوغ زودرس در کودکان،خطرات زیادی برای سلامت ایجاد میکند از جمله احتمال ابتلا به سرطانهای وابسته به هورمون مانند سرطان سینه ،مقاومت به انسولین و مشکلات روحی و نیز احتمال کوتاهی قد را افزایش میدهد.
در کودکانی که دچار سوء تغذیه و کاهش رشد هستند،احتمال بروز بلوغ زودرس بیشتر است .بروز بلوغ زودرس در کودکان دچار سوء تغذیه که بدنبال افت رشد ، افزایش و بهبود وضعیت قد و وزن دارند،دیده شده است.دلیل آن وقایع هومونی است که در جبران اقت رشد رخ داده و باعث تکامل زودرس هیپوتالاموس و بلوغ زودرس میشود.
ارتباط چاقی (BMI بالا) و بلوغ زودرس در دختران نیز در چندین مطالعه بررسی شده است، از جمله مطالعه بزرگ SECCYD نشان داده است که اضافه وزن در کودکان دختر نوپا ،احتمال بلوغ زودرس را افزایش میدهد.اما مطالعه Wang ،رابطه عکس بین اضافه وزن و بلوغ یافته و نشان داد در پسران ،لاغری مفرط ، باعث افزایش احتمال بلوغ زودرس میشود.
مطالعه اخیر دانشگاه اوکلند همچنین نشان داده است که در کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری و شیردهی رژیم پرچرب داشته اند، احتمال بروز بلوغ زودرس بیشتر است.
از طرفی وجود پستیسایدها و هورمون ها در مواد غذایی ( فرآورده هاي حيواني و میوه و سبزی)، احتمال بلوغ زودرس را در کودکان افزایش میدهد. در پرورش دام و طیور ،به منظور تحریك رشد ،از فرآوردههای موثر در افزایش میزان رشد استفاده میشود.این فرآوردهها كه تحت عنوان محركین رشد از آنها یاد میشود، تركیباتی هستند كه به طور كلی به دو دسته عوامل ضدباكتریایی (آنتی بیوتیكها و پروبیوتیكها) و مواد آنابولیك (استروژن و اندروژنها و هورمون رشد) تقسیم میشوند. مصرف این مواد غذایی در کودکان که حاوی استروئیدها و هورمون رشد می باشند، آنها را در معرض مواجهه با مقادیر بالای ترکیبات هورمونی قرار میدهند.
همچنین باقیمانده مواد شیمیایی(مثل سموم کشاورزی) که در تولید فرآورده های گیاهی و حیوانی به کار می روند از جمله نیترات و نیتریت ها باعث اکسید کردن هموگلوبین و تولید مت هموگلوبین و عدم کارایی کافی گلبول قرمز می شده و باعث اختلال رشد کودکان و نیز و بلوغ زودرس میشود.
همچنین در نوزادانی که منحصرا با فرمولای سویا تغذیه میشوند، احتمال بروز بلوغ زودرس بیشتر است و این بدلیل بالا بودن سطح فیتواستروژن ها در سویا است.
به هر حال با توجه به اهمیت نقش عوامل تغذیه ای در ایجاد بلوغ زودرس ،بهتر است در این زمینه مطالعات بیشتری انجام شده و آگاهی جامعه افزایش یابد و نیز در کودکان بیشتر از مواد غذایی ارگانیک (فاقد پستیساید و هورمون) استفاده شود.