دوران نوجوانی یکی از حساس ترین ، شگفت انگیزترین و بحرانی ترین دوره های رشد انسان به شمار می رود و عوامل مختلفی اعم از تغییرات فیزیکی و شخصیتی بر وضعیت تغذیه ای نوجوان تاثیر می گذارند . بارزترین تغییری که در این دوران دیده می شود ، جهش رشد بدن است . به طوری که یک فرد در حدود 20 درصد از قد و 50 درصد از وزن دوران بزرگسالی خود را در این دوره به دست می آورد .
این دوره رشد در حدود 5 تا 7 سال به طول می انجامد و به طور معمول در مقایسه با پسران ، که فرایند بلوغ در آنها در سنین 16 14 سالگی رخ می دهد ، تقدم شروع این دوره در دختران در فاصله ی سنی 13 9 سال دیده می شود . البته می توان گفت که عواملی مانند چاقی کودکان ، و یا تحت تاثیر تحریکات محیطی و مسائل دیداری و شنیداری قرارگرفتن ، می تواند بلوغ زودرس در نوجوانان را به دنبال داشته باشد . در ضمن فرایند بلوغ که در این دوران اتفاق می افتد ،تغییرات زیادی در ترکیب بدن ایجاد می شود . به طوری که مقدار 19 درصد چربی ذخیره شده احتمالی که در قبل و آغاز این دوران دربدن دختر خانم ها وجود داشته ، به تدریج به میزان آن افزوده شده و مقدار آن در بزرگسالی بالغ بر 30 25 درصد می گردد . این در حالی است که در مردان بر میزان چربی بدن در این دوران چندان افزوده نمی شود و در عوض ، بافت ماهیچه ای درآنها افزایش چشمگیری می یابد و میزان آن به دو برابر آنچه در زنان دیده می شود ، می رسد
از این گذشته در این دوران ، تغییرات دیگری نیز در نوجوانان دیده می شود . که از جمله آنها می توان به تغییر در شیوه ی زندگی ، عادت غذایی ، افزایش میزان نیاز انرژی پروتئین و سایر مواد مغذی اشاره نمود . متاسفانه تغییرات عمده ای که در کردار و رفتار نوجوان به علت گرایش به استقلال رای و تصمیم گیری در قبال تمام رخدادهای زندگی ایجاد می گردد ،آنها را گامی به سوق یافتن به تغییراتی در خواب و خوراک وا می دارد که در اغلب موارد تحولات ایجاد شده ، به علت عدم پاسخگویی به نیازهای واقعی این دوران ، نوجوانان را در معرض سوء تغذیه قرار می دهد و با اقدامات ناآگاهانه خودشان ، این آخرین فرصت دستیابی به حداکثر میزان رشد جسمی و گسترش فکر و اندیشه را از دست داده و یا دچار تزلزل می شوند .