با توجبه به اینکه در مرحله بلوغ یک رشد سریع و ناگهانی رخ می دهد و نوجوان بعلّت سوخت و ساز بالای بدن نیاز زیادی به انرژی دارد. ( بطور متوسط ۲۸۰۰کالری ) بنابراین تغذیه دوران بلوغ و دریافت مواد مغذی به میزان کافی جهت تأمین انرژی از اهمیّت ویژه ای برخوردار است. نوجوان در برنامه غذایی نیاز به گروه های غذایی از جمله پروتئین ها ، ویتامین ها و املاح ( به ویژه آهن ، ید ، کلسیم ، روی ) دارد.
توصیه ها :
پروتئین به صورت جیوانی ( تخم مرغ ، گوشت ، شیر و پنیر ) و گیاهی ( غلات و حبوبات ) وجود دارد که مصرف روزانه ۴۵ ۷۵گرم برای نوجوان لازم است.
انواع ویتامین ها و املاح معدنی که با مصرف سبزیجات ، میوه جات تازه تأمین می شود.
مصرف روزانه لبنیات و شیرتأکید شده است.
صبحانه وعده غذایی بسیار مهمی برای نوجوان است.
مصرف میان وعده مناسب در برنامه غذایی نوجوان لازم است.
از تهیه مواد غذایی که ارزش غذایی ندارند مثل انواع چیپس ، پفک ، نوشابه های گازدار ، شیرینی های خامه ای ، مواد غذایی پر چرب و پر نمک که با سلامت نوجوان منافات دارد خودداری گردد.
ورزش در دوران بلوغ :
به دلایل زیر ورزش کردن در دوران بلوغ اهمیّت بسیار زیادی دارد :
ورزش وسیله ای جهت تأمین بهاشت و سلامت فردی است ، پرداختن به ورزش سبب سلامت چسمی ، روانی و اجتماعی می شود.
بسیاری از مسایل روحی نوجوانان از قبیل رفتارهای پرخاشگرانه، خجالت، گوشه گیری، افسردگی و نداشتن اعتماد به نفس با ورزش بهبود می یابد.
ورزش مناسب باعث افزایش ظرفیت شخصیتی نوجوان می شود و تحمل او را در برابر مشکلات زندگی بیشتر می کند.
ورزش در نوجوانی ، فرد را از ابتلا به بیماری ها در میانسالی مصون می سازد. تمریناتبدنی سبب قامتی استوار و بدنی ورزیده می شود و نوجوان ظاهری مناسب پیدا می کند و در سنین بالاتر از دردهای ناشی از ضعف عضلانی رنج نمی برد.
ورزش مهم ترین و مناسب ترین روش برای کاهش اضافه وزن در نوجوان است