بلافاصله بعدازتولد میلیونها باکتری از بدن مادر به بدن نوزاد جابجا شده ودر پوست و دستگاه گوارش جایگزین می شوند.و شروع به زندگی میکنند.درست در این موقع سیستم ایمنی بدن ما اینها را شناخته و به آنها به چشم خودی نگاه میکند.این باکتریها باعث بیماری نمی شوند و سیستم دفاعی بدن نوزاد نیز به آنها واکنش نشان نمی دهد.یک نوع صلح بین بدن و این باکتریها بوجود می آید . تغذیه اینها از بدن نوزاد بوده و در مقابل فایده هایی به بدن نوزاد میرسانند.مثلا تولید ویتامین B12 در روده توسط این باکتریها انجام میشود . وجود اینها در پوست به تنظیم سیستم دفاعی پوست کمک می کند .
مصرف نابجا و غیرضروری آنتی بیوتیک بخصوص در دوران نوزادی به استقرار و جایگزینی این باکتریهای مفید آسیب میزند.مطالعات علمی نشان داده مصرف آنتی بیوتیک در نوزادی خطر ابتلا به آسم و اگزمای پوستی را در سن بالاتر افزایش میدهد.البته گاهی مصرف آنتی بیوتیک ضروری و نجات دهنده است . درچنین مواقعی میتوان از پروبیوتیکهای پوستی یا گوارشی برای کمتر آسیب دیدن این گنجینه میکروبها استفاده کرد.
به مجموعه این میکروبها به زبان علمی میکروبیوم گفته میشود.هر ناحیه ازبدن میکروبهای خاص خود را دارد.به میکروبهای خاص یک ناحیه میکروبیوتا می گویند . جالب اینکه تغییرات وجابجایی و کم و زیاد شدن این میکروبیوم در برخی بیماریهای التهابی پوست نقش دارند . مثلا در فاز تشدید اگزمای سرشتی و یا آتوپیک اگزما تعداد این میکروبیوم بالا میرود.به دلیل نقص ذاتی و خشکی پوست در اگزمای سرشتی ، این میکرو بیوم پوستی از جاهای نابجا با میزان بالا در معرض دید سیستم ایمنی بدن قرار گرفته و واکنش زیادی بدن به میکروبیوم در پروسه تشدید بیماری نقش آفرینی میکند . درچنین مواقعی کنترل میکروبیوم پوستی به درمان اگزما کمک میکند.
نسخه اصلی مطلب باکتری های مفید یا میکروبیوم را در سایت دکتر محمد شیزرپور بخوانید.