ارتودنسی یکی از روشهای تصحیح ناهنجاری های فک و دندان است. در این روش اصلاحی، از دستگاه های مختلفی استفاده میشود. براکت و سیم ارتودنسی (بریس) از جمله ابزار استفاده شده در ارتودنسی دندانها هستند. براکت ارتودنسی یک قطعه کوچک است که معمولا جنس آن فلزی بوده و با استفاده از یک چسب مخصوص، به سطح داخلی و یا خارجی دندان وصل میشود. در وسط براکت، یک شیار وجود دارد که سیم ارتودنسی از میان آن رد می شود. بر روی هر دندان، یک براکت ارتودنسی اختصاصی متصل می شود که با عبور سیم از درون آن ها، دندانها را به جایگاه مناسب حرکت می دهند. در نهایت، این نیرو منجر به تغییر جایگاه دندانها به محل مطلوب می شود.
برای نظم دادن به دندانها و وضعیت فک، لازم است تا نیرویی به آنها وارد شود. این نیرو باید بر اساس وضعیت دندانها و در طولانی مدت وارد شود تا بتواند تاثیر مناسب و قابل قبولی داشته باشد. کاربرد براکت ارتودنسی این است که جایگاه مناسبی را ایجاد میکند تا سیم های ارتودنسی نیروی کششی مورد نظر را بر روی دندانها اعمال کنند. بنابراین کاربرد براکت ارتودنسی را میتوان چنین بیان نمود:
بنابراین براکت ها نقش کلیدی در انتقال نیرو، کنترل حرکت دندان و ثبات نهایی دندان ها دارند.
بیشتر بدانید: آیا کشیدن دندان برای ارتودنسی همیشه لازم است؟
همانگونه که اشاره شد، معمولا براکت های استفاده شده در ارتودنسی از جنس فلزی هستند. جنس فلزی مقاومت قابل انتظار در مقابل نیروی کششی وارده را دارد و از همین رو، برای طولانی مدت گزینه بهتری است. با این حال، براکت های دیگری نیز وجود دارند که بر اساس نیاز افراد طراحی و ساخته شده اند. از جمله براکت های شناخته شده در ارتودنسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شکستن یا کنده شدن براکت های ارتودنسی یکی از عوارضی است که گاهی در طول درمان ارتودنسی رخ می دهد. علل شکستن براکت ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
در صورت شکستن براکت ارتودنسی لازم است تا براکت را همراه خود داشته و در سریعترین زمان ممکن به پزشک خود مراجعه کنید.
کنده شدن براکت ارتودنسی یکی از مشکلاتی است که افرادی که از ارتودنسی استفاده میکنند ممکن است با آن مواجه شوند. در صورت رخداد این مشکل، جای نگرانی نیست و مشکلی جدی ایجاد نمی شود. با این حال، نیاز به یک سری اقدامات قبل از مراجعه به پزشک وجود دارد.
در صورت کنده شدن براکت ارتودنسی لازم است تا براکت و سیم ارتودنسی را همراه خود نگه دارید و در زمان مراجعه به پزشک، با خود به همراه داشته باشید. سعی کنید در سریعترین زمان ممکن به پزشک خود مراجعه نمایید تا ترمیم براکت شکسته شده صورت گیرد. در مدت زمان بین شکستگی براکت و مراجعه به پزشک، لازم است تا موم موجود در کیت ارتودنسی را استفاده کنید تا سیم آزاد شده، برای شما آزاردهنده نباشد. برای استفاده از این موم، ابتدا آن را بین انگشتان خود بغلتانید. سطح دندان یا سیمی که براکت از آنجا کنده شده را صاف کرده و موم را بر روی آن قرار دهید. این کار برای جلوگیری از نفوذ سیم به بافت نرم دهان مفید خواهدبود. علاوه بر این، در این مدت نباید غذای چسبناک یا سفت نیز مصرف نمود.
بهترین رنگ براکت ارتودنسی کاملا به کارایی و نیاز افراد وابسته است. بطور کلی براکت ارتودنسی در رنگهای زیر در دسترس هستند:
البته گاهی ممکن است براکتهایی با رنگهای دلخواه افراد برای وضعیت دندان آنها مناسب نباشد. برای مثال، براکتهای شفاف شکنندگی بیشتری نسبت به براکت های فلزی دارند، از همین رو برای افرادی که دندان آنها نیاز به نیروی بیشتری برای مرتب شدن دارد مناسب نیستند. بنابراین بهتر است قبل از انتخاب بهترین براکت ارتودنسی، با پزشک خود نیز مشورت نمایید.
قیمت براکت های ارتودنسی بسته به نوع مواد، برند، جنس براکت و تعداد براکت ها متفاوت است. بطور کلی براکتهای فلزی کمترین هزینه را در بین انواع براکت ارتودنسی دارا می باشند. براکتهای تخصصی تر هزینه بیشتری نیز در پی دارند. برای آگاهی از هزینه براکت ارتودنسی، بهترین کار مشورت با متخصص ارتودنسی است.
نسخه اصلی مطلب براکت ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد؟ را در سایت دکتر پدرام دانش کاظمی بخوانید.