بسیاری از افراد دندان های نامنظمی دارند که علت این مشکل می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. با ارتودنسی می توان دندان ها را صاف کرد و فاصله بین دندان ها را از بین برد و به این ترتیب به سلامتی دندان، لثه و همچنین مفاصل فک کمک بسزایی کرد. در بین روش های ارتودنسی، یک مدل رایج به نام ارتودنسی متحرک وجود دارد که نسبت به روش های معمولی بهتر است. نام این نوع روش ارتودنسی کاملاً واضح است که به امکان خارج نمودن دستگاه ارتودنسی از داخل دهان اشاره دارد. بسیاری از افراد هستند که به دلیل اینکه باید مدت زمان طولانی در حدود دو سال، دستگاه ارتودنسی که متشکل از براکت ها و سیم ارتودنسی است را در داخل دهان خود تحمل کند بسیار نگران بوده و حتی همین نگرانی ها آنها را از شروع درمان ارتودنسی منصرف می کند. برای اینگونه افراد در صورتی که با توجه به تشخیص متخصص ارتودنسی نوع ناهنجاری دندانی چندان شدید نباشد، درمان با ارتودنسی متحرک می تواند بهترین روش درمانی باشد. ارتودنسی متحرک انواع مختلفی داشته و در نتیجه برای درمان ناهنجاری های متفاوتی کاربرد دارد. علاوه بر درمان مشکلات دندانی می توان از دستگاه های ارتودنسی متحرک برای اصلاح رشد فک نیز استفاده کرد.
بیشتر بدانید: ارتودنسی به زبان ساده
ارتودنسی متحرک محدود به یک نوع نمی شود. انواع مختلفی از این دستگاه های متحرک وجود دارند. هرکدام از آنها ویژگی خاصی داشته و برای ناهنجاری های خاصی مناسب اند.
پلاک نامرئی یا الاینر شفاف نوعی پلاک است که حالت شیشه ای داشته و روی دندان ها را می گیرد. این نوع ارتودنسی براکت و سیم فلزی ندارد. تقریباً هر ۲ هفته یک بار پلاک تعویض می شود تا به دندان ها فشار وارد کند. به دلیل نامرئی بودن این پلاک ها، بسیاری از افراد تمایل به استفاده از ارتودنسی نامرئی دارند.
از پلاک متحرک با فنر Z برای اصلاح دندان های قدامی که عقب هستند، استفاده می کنند. با استفاده از این پلاک دندان به سمت جلو حرکت کرده و با دندان های دیگر در یک ردیف قرار می گیرد.
این نوع ارتودنسی علاوه بر صاف کردن دندان ها به بهبود وضعیت فک بالا و پایین هم کمک می کند. اگر فضای فک بالا یا پایین کوچک باشد، دندانپزشک می تواند به جای کشیدن دندان ها از پلاک فانکشنال استفاده کند. این پلاک متحرک بوده و با فشار به فک باعث حرکت استخوان ها می شود.
پس از اتمام ارتودنسی ثابت لازم است برای تثبیت درمان از ریتینرها استفاده شود. بدون استفاده از این پلاک ها ممکن است دندان ها کج شده و به حالت قبل بازگردند. تثبیت کننده های ارتودنسی خود به دو نوع تقسیم می شوند.
ریتینر هاولی: از سال ۱۹۲۰ برای تثبیت دندان های فک بالا از آن استفاده می شود. جنس آن پلاستیک و سیم خم شونده است.
ریتینر شفاف: این نوع از تثبیت کننده ها شبیه به الاینر شفاف هستند. به دلیل نامرئی بودن، طرفداران زیادی دارند.
مطلب پیشنهادی : کدام نوع ارتودنسی بهتر است ؟
به طور کلی مراحل ارتودنسی متحرک شامل سه بخش شده که به ترتیب مراحل زیر میباشد:
در این جلسه مشاوره و ارزیابی اولیه صورت می گیرد و ارتودنتیست به طور کامل شرایط دهان و دندان بیمار را با استفاده از معاینه فیزیکی و همچنین عکس های رادیولوژی ارزیابی می کند. در صورتی که تشخیص داده شد که ارتودنسی متحرک می تواند برای شما گزینه مناسبی باشد، در ادامه در رابطه با مراحل درمان، طول درمان، هزینه آن و ... با شما صحبت می شود و جلسات مراجعه تنظیم می شوند.
برای ساخت پلاک اختصاصی لازم است تا از دندان ها قالب گیری شود که به دو روش سنتی و دیجیتال قابل انجام است. قالب گیری برای ارتودنسی اغلب به روش سنتی و در مدت زمان کوتاهی (معمولاً 10 الی 15 دقیقه) قابل انجام است. بعد از انجام این کار متخصص قالب تهیه شده را برای ساخت پلاک مورد نظر به لابراتوار ارسال می کند که این مرحله بین یک الی دو هفته زمان می برد.
در این مرحله برای ارزیابی پلاک ساخته شده، بیمار به مطب مراجعه کرده و ارتودنتیست پلاک را روی دندان های بیمار قرار می دهد. در ادامه توضیحات لازم برای نحوه استفاده از دستگاه، مدت زمان استفاده و نحوه مراقبت از آن را برای بیمار شرح می دهد.
این مرحله می تواند از چند ماه تا چند سال زمان ببرد که بستگی به نوع و میزان ناهنجاری، سن بیمار و ... دارد. با این حال درمان ارتودنسی به این نیاز دارد که بیمار به صورت منظم به کلینیک ارتودنسی مراجعه کرده و تحت نظارت متخصص خود قرار داشته باشد.
بعد از اتمام دوره درمان ارتودنسی، لازم است تا از نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر برای تثبیت این درمان استفاده شود. ریتینر از نظر ظاهری به پلاک ارتودنسی متحرک شباهت دارد؛ اما عملکرد آن متفاوت بوده و همچنین مدت زمان متفاوتی برای هر بیمار دارد.
پس از مشخص شدن روش درمان با با ارتودنسی متحرک، لازم است مراقبت هایی برای حفظ دندان ها و حصول بهترین نتیجه برای بیمار، انجام شود. از جمله مراقبت های لازم برای ارتودنسی متحرک می توان به موارد زیر اشاره نمود:
طول مدت درمان بستگی زیادی به وضعیت دندانها دارد. در مورد ریتینر اگر درمان ارتودنسی پیچیده ای داشته اید یا دندان ها فاصله زیادی را حرکت کرده اند، احتمال برگشت دندان ها بیشتر است. در نتیجه معمولاً مدت زمان بیشتری باید ریتینر استفاده کنید. در مورد الاینر نیز طول دوره درمان بستگی به وضعیت دندان ها دارد. معمولاً برای صاف و مرتب کردن همه دندان ها یک تا دو سال زمان لازم است.
هزینه یا قیمت درمان ارتودنسی هم ارتودنسی ثابت و هم ارتودنسی متحرک بسیار متنوع است. عوامل متعددی در قیمت درمان ارتودنسی متحرک نقش دارند از جمله نوع و شدت مشکل دندانی یا اسکلتی .تبعاً هرچه مشکل پیچیده تر باشد درمان سخت تر و طولانی تر خواهد بود. ممکن است بیمار نیاز به چندین نوع دستگاه ارتودنسی متحرک داشته باشد که در نتیجه هزینه بیشتری خواهد داشت .
برای آگاهی از مراحل انجام ارتودنسی به ترتیب کلیک کنید.