ناهنجاری های دندانی و فکی یکی از مشکلاتی است که علاوه بر تأثیر بسیار نامطلوب در ظاهر فرد، سبب تأثیر منفی در تکلم و غذا خوردن نیز می شود. ارتودنسی، درمانی قدیمی و اصولی برای انواع ناهنجاری های دندانی است. حال اگر فرد علاوه بر مشکلات و نامرتبی های دندانی به ناهنجاری های فکی نیز دچار باشد، پای جراحی فک نیز به میان می آید. در چنین مواردی چالش پیش روی بیمار انجام جراحی فک است. در صورتی که شدت ناهنجاری فکی و دندانی از خفیف تا متوسط باشد می توان با ارتودنسی بدون جراحی فک (ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی) آن را درمان کرد؛ ولی در صورتی شدت ناهنجاری فکی بسیار شدید باشد، چاره ای جز انجام جراحی فک به همراه ارتودنسی وجود ندارد. ارتودنسی بدون جراحی فک را با اصطلاح علمی ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی نیز می شناسند. در واقع عبارت کاموفلاژ به معنای پوشاندن یا مخفی کردن عیب یا نقص است. متخصص ارتودنسی در روش ارتودنسی کاموفلاژ نیز بدون انجام جراحی فک و تنها با مرتب کردن دندان ها، اقدام به پوشاندن و مخفی کردن مشکلات خفیف فکی می کند. عبارت جبرانی نیز به همین خاطر به این روش درمانی اطلاق می شود.
ارتودنسی کاموفلاژ و یا جبرانی، نوعی اصطلاح در ارتودنسی است که به منظور رفع ناهنجاری های فکین (مخصوصا فک پایین) با کمک تغییر در جایگاه دندان ها انجام می گیرد. در واقع در این روش درمانی به از بین بردن ناهنجاری اسکلتی پرداخته نمی شود؛ اما تغییراتی که در دندان ها صورت می گیرد، به گونه ای است که روی آنها پوشانده شده و دیگر هیچ عقب ماندگی از فک بیمار به چشم نخواهد آمد.
برای آگاهی از مراحل انجام ارتودنسی به ترتیب کلیک کنید.
در حال حاضر بیشترین کاربرد این روش ارتودنسی برای درمان عقب ماندگی فک پایین و بالا است. خوشبختانه با کمک این روش می توان مشکلاتی نظیر انحراف فک را برطرف کرد و در نتیجه آن را به حالت طبیعی خود برگرداند. در حال حاضر هر کدام از این مشکلات به راحتی با کمک روش ارتودنسی حل می شوند و شخص به زندگی عادی خود خواهد برگشت. نکته مهم این است که هزینه ارتودنسی به این روش بسیار مناسب است و افراد مختلف می توانند از این امکان به صورت ویژه استفاده کنند.
انجام ارتودنسی کاموفلاژ نه تنها زیبایی چهره را بیشتر می کند، بلکه خطر ابتلا به بیماری های لثه را کاهش می دهد.
از طرفی، اصلاح فاصله میان دندان ها، تمیزی بیشتر و کاهش پوسیدگی آنها را به دنبال دارد. به این ترتیب، سلامت دهان و دندان ها تضمین می شود.
روش ارتودنسی کاموفلاژ همراه با کشیدن دندان، در دندان های بالایی و فک بالا به جهت رفع جلو زدگی دندان های پیش و باز شدن فضای کافی برای حرکت دندان ها به سمت عقب، دندانپزشک متخصص ارتودنسی چهار دندان آسیای کوچک را می کشند و از دهان خارج می کند.
در این روش، دندانی کشیده و از دهان خارج نمی شود. ناهنجاری اسکلتی با استفاده از الاستیک های بین فکی تصحیح می شود؛ در نتیجه با حرکت رو به جلوی دندان های فک پایین و جمع شدن دندان های فک بالا، فاصله بین دو فک متعادل می شود و ظاهری زیباتر برای بیمار می سازد.
در این روش هم که برای جبران عارضه ناهنجاری فک انجام می شود، دندان های آسیاب بالایی را به صورت پشتی جابجا می کنند تا فضای کافی برای جابجایی و به عقب رفتن دیگر دندان ها فراهم شود و همچنین بعد از اصلاح ناهنجاری، دندان های آسیاب بالا روی دندان های آسیاب پایین قرار گیرند.
ارتودنسی دندان ها در سنین مختلف حتی بزرگسالی نیز امکان پذیر بوده و می تواند به بهبود ناهنجاری های ایجاد شده در دهان و دندان ها بپردازد. در نتیجه باید گفت درمان ارتودنسی محدودیت سنی ندارد؛ اما هر چه سن بیمار کمتر باشد، درمان راحت تر و سریع تر صورت گرفته و نتیجه مطلوب تری نیز دارد. البته در این سن ممکن است، فرد دچار مشکلات بسیاری در ناحیه دهان، دندان ها، لثه و فک باشد که قبل از هر چیز باید به درمان آنها توجه شود. همچنین به دلیل شکل گیری و استحکام استخوان های فک و شکل گیری ریشه دندان ها، در این سن درمان سخت تر صورت می گیرد و روند بهبود وضعیت فرد کند تر پیش می رود. بدین ترتیب می توان گفت درمان در این سن طولانی تر بوده و فرد برای داشتن دندان های زیبا و سالم باید مراحل زیادی را طی کند.
مشکلات فکی و اختلالات آن بسته به نوع منطقه و ژنتیک بیمار متفاوت است. این اختلالات معمولاً جلوزدگی فک پایین و عقب رفتگی فک بالا را شامل می شوند. چنانچه فک بیمار دارای اختلالات جزئی باشد، می توان با انجام ارتودنسی در سنین پایین، اندازه فک و تغییرات آن را کنترل کرد. در واقع اگر بخواهیم اختلالات فکی را درمان کنیم، کافی است در سنین کودکی، به ارتودنتیست مراجعه کنیم تا با کمک ابزارهای ارتودنسی، این مشکل برای همیشه برطرف گردد.
بعضاً ممکن است روند درمانی ارتودنسی کاموفلاژ برای بعضی از افراد مضر باشد و به علت استفاده از دستگاه های خاص برای بیماران عوارضی داشته باشد. در این بخش به مواردی می پردازیم که بهتر است از ارتودنسی استفاده نشود:
هزینه ارتودنسی با این روش بر اساس وضعیت ناهنجاری فک بالا و پایین و نوع انجام ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی پس از بررسی در کلینیک و تحت نظر متخصص ارتودنسی تخمین و تعیین می شود. به عنوان مثال هزینه ارتودنسی فک پایین برای درمان جلو بودن فک پایین با هزینه درمان جلو بودن فک بالا ممکن است متفاوت است؛ چراکه مدت زمان درمان برخی ناهنجاری ها طولانی تر است.
شما می توانید برای اصلاح لبخند لثه ای و سایر ناهنجاری های فک صورت به مطب دکتر پدرام دانش کاظمی در کرج مراجعه نمایید.