علت قفل شدن و صاف نشدن آرنج
دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]آدرس وب سایت : www.dr-noghrekar.irآدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول تلفن مطب : 88670088 - 021
قفل شدن آرنج دست یکی از آسیب هایی است که اغلب افراد به آن دچار می شوند.آرنج قسمتی است که دو استخوان ساعد، یعنی استخوان زند زبرین در سمت انگشت شست و استخوان زند زیرین در سمت انگشت کوچک، به استخوان بازو متصل می شوند. مفصل آرنج دارای حرکت خم و باز شدن بین بازو و ساعد و حرکت چرخش به داخل و خارج بین استخوان اولنا و رادیوس در ساعد است. به دنبال صدمه به مفصل همواره درجاتی از کاهش دامنه حرکتی در مفصل وجود خواهد داشت. این کاهش حرکت ممکن است ناشی از چند عامل باشد. به دنبال بیماری ها، شکستگي ها و دررفتگي هاي مفصل آرنج نیز ممکن است محدوديت در حرکات آن ایجاد گردد. اگر این محدودیت برطرف نشود، مفصل دچار کاهش حرکت خواهد شد و نهایتاً تخریب می شود. شناخت علت قفل شدن آرنج و داشتن تکنیک صحیح و مهارت لازم در درمان این عارضه توسط کلینیک درد اهمیت دارد.
برخی مواقع این آسیب هیچ دلیل مشخصی ندارند و به طور ناگهانی بروز پیدا می کند و حتی ممکن است به خودی خود نیز درمان شود. با این حال همیشه توصیه ما این است که در زمان بروز علائم اولیه نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید تا وضعیت شما بررسی شود؛ زیرا ممکن است مربوط به آسیبی خاص باشد. دلایل دیگری که ممکن است سبب بروز این درد شود شامل:
- کشیدگی یا شکستگی که به غضروف های بازو آسیب می رساند و موجب می شود حرکات آرنج برای شما دشوار شود.
- کبودی آرنج: اگر فشار بیش از حدی به غضروف وارد شود سطح آن دچار کبودی می شود. بسته به محل کبودی ممکن است حرکات آرنج قفل شود.
- تشکیل بافت اسکار: حفره های سطح غضروف با بافت اسکار پر می شوند. بافت اسکار به اندازه غضروف مفصلی نرم و صاف نیست.
- در رفتگی: اگر آرنج شما در رفته باشد، موجب آسیب پایدار در آرنج می شود. در این شرایط مفصل آرنج برای حرکت با مشکل روبرو می شود و این تغییر در حرکت موجب فشار بر روی غضروف های مفصلی می شود که آرنج شما قفل می شود.
- کوفتگی و گرفتگی : ساده ترین دلیلی که موجب می شود شما احساس قفل شدن در مفصل آرنج داشته باشید مربوط به خشکی مفصل آرنج است. این مورد چندان جای نگرانی ندارد و معمولاً پس از مدت کوتاهی به خودی خود درمان می شود.
- ضربه
- محدودیت حرکتی مادرزادي مفصل آرنج (مانند جوش خوردن مادرزادي راديوس و اولنا که در حرکات چرخش داخلی و خارجی ساعد محدودیت ایجاد می کند).
- آرتروگريپوزيس (Arthrogryposis) که یک بیماری ارثی نادر است که فرد دچار خشکی های متعدد مفصلی، ضعف عضلات و فیبروز می شود و آرنج اين بيماران معمولاً در وضعيت باز شده ثابت می ماند و حرکات آن دچار محدودیت است.
- بیماری آرتروز مفاصل ، روماتیسم مفصلی و سل
- بی حرکتی مفصل در طولانی مدت که باعث خشکی مفصل می شود.
- استخوان سازی اضافی (میوزیت اسیفیکان) به علت رسوب کلسیم در عضلات اطراف مفصل آرنج
برای مطالعه بیشتر بخوانید: علائم آسیب عصب اولنار
- درد آرنج
- صاف نشدن آرنج دست
- سفتی
- مشکل حرکت مفصل
- بی ثباتی مفصل آرنج
- تشکیل اسپور استخوان و انقباض کپسولی
- تورم مفصل آرنج
البته این علائم در مواردی احساس می شود که شدت عارضه در شما شدید باشد، در مواردی که به تازگی به آن دچار شده باشید تنها در زمان های حرکت دست متوجه آن می شوید.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: بورسیت یا التهاب مفصل آرنج
سفتی مفصل آرنج به سه تقسیم می شود:
- بیرونی: ضخیم شدن بافت های نرم (کپسول ، رباط و عضله) اطراف مفصل آرنج ، چسبندگی و جلوگیری از حرکت.
- ذاتی: یک مشکل داخل مفصلی وجود دارد. به عبارت دیگر، حداقل یکی از یافته ها مانند جوش خوردگی شکستگی در موقعیت غلط ، چسبندگی داخل مفصلی ، عدم تراز در مفصل ، از بین رفتن غضروف مفصل وجود دارد.
- پیچیده: وضعیت تسلط ثانویه عوامل خارجی در محدودیتی که در ابتدا با عوامل ذاتی آغاز می شود. به عبارت دیگر ، درد ناشی از مشکلات داخل مفصلی سعی می شود با بی حرکت ماندن مفصل ، درمان شود و در نتیجه ، چسبندگی در بافت های نرم اطراف مفصل ایجاد می شود. به طور خلاصه ، هر دو عامل ذاتی و خارجی از یکدیگر ترکیب می شوند.
سابقه پزشکی
پزشک قبل از معاینه آرنج، در مورد زمان شروع درد آرنج، نوع و دفعات ورزش یا فعالیت های شغلی که انجام می دهید و اینکه آیا اخیراً زمین خورده اید یا ضربه دیده اید، سؤال می کند. همچنین او از شما می پرسد که آیا علاوه بر درد، علائم دیگری مانند بی حسی یا گزگز (که نشان دهنده درگیری عصب است)، تورم (که نشان دهنده التهاب است) یا تب (که نشان دهنده عفونت احتمالی است) نیز دارید یا خیر.
معاینه
در طول معاینه فیزیکی، پزشک ابتدا آرنج، بازو و ساعد را از نظر کبودی، تورم، قرمزی و یا تغییر شکل بررسی می کند. او همچنین استخوان ها، عضلات و تاندون های ساعد و آرنج را فشار داده و آنها را حرکت می دهد تا حساسیت و دامنه حرکت را ارزیابی کند. پزشک علاوه بر معاینه کامل اسکلتی-عضلانی، اعصاب دست را به صورت مختصر برای بررسی اختلالات حسی و ضعف عضلانی معاینه می کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان درد آرنج تنیس البو
تصویربرداری
برای تأیید یا پشتیبانی از تشخیص قفل شدن آرنج ممکن است نیاز به تصویربرداری های گوناگونی باشد. مثلاً برای تشخیص شکستگی یا دررفتگی آرنج باید رادیوگرافی انجام داده شود، در حالی که ممکن است برای بررسی بهتر تاندون عضله دوسر خصوصاً اگر در مورد پارگی تاندون تردیدی وجود داشته باشد، ام آر آی توصیه شود.
درمان قفل شدن آرنج به شدت علت عارضه بستگی دارد. بنابراین، پیش از آغاز هر برنامه درمانی، پزشک متخصص باید علت دقیق مشکل را شناسایی کند.
راهکارهای خودمراقبتی
- بسیاری از مشکلات آرنج (به جز شکستگی یا دررفتگی) با روش های ساده و خودمراقبتی قابل کنترل هستند. خودمراقبتی به شما این امکان را می دهد که بهبود مفصل آرنج خود را در دست بگیرید.
استراحت
- استراحت مفصل آرنج، به کاهش التهاب حاد کمک می کند. با این حال، احتیاط لازم است؛ زیرا بی حرکتی طولانی مدت می تواند باعث خشکی مفصل شود. از فعالیت های مکرر یا سنگین که ممکن است درد را تشدید کند، خودداری کنید.
سرما درمانی
- استفاده از کیسه یخ یکی از روش های مؤثر برای درمان درد آرنج، به ویژه در موارد اپی کندیلیت و بورسیت اوله کرانون است. یخ را (به عنوان مثال، در بین حوله) روی آرنج خود به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، سه بار در روز قرار دهید.
تمرینات کششی
- کشش عضلات و تاندون های اطراف آرنج می تواند به بهبود انعطاف پذیری و کاهش سفتی کمک کند.
بریس یا آرنج بند
- برای اپی کندیلیت، پزشک ممکن است بریس یا بند کشسانی تجویز کند که فشار را بر روی ساعد کاهش می دهد. از آرنج بندها نیز برای جلوگیری از فشار بر مفصل استفاده می شود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان کوبیتوس والگوس
داروها
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) معمولاً برای درمان درد آرنج ناشی از آرتروز یا بورسیت تجویز می شوند. در موارد خاص، تزریق کورتیزون می تواند مفید باشد.
فیزیوتراپی
- فیزیوتراپی بخش مهمی از درمان بیماری های ارتوپدی است. این روش به تقویت عضلات و بازیابی تحرک کمک می کند و از بروز آسیب های آینده جلوگیری می کند.
تزریق کورتیزون
- تزریق کورتیزون می تواند درد و تورم را موقتاً کاهش دهد، اما باید به خطر عفونت ناشی از این تزریق نیز توجه داشت.
تزریق اوزون
- تزریق اوزون به بافت های آسیب دیده می تواند التهاب و درد را کاهش دهد و با فعال سازی سلول های بنیادی، به بازسازی بافت های آرنج کمک کند.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
- این روش شامل استفاده از نمونه خون بیمار است و به طور مؤثرتری نسبت به تزریق استروئید عمل می کند.
ماساژ درمانی
- ماساژ درمانی می تواند به تسکین درد ناشی از گرفتگی کمک کند و روند بهبودی را تسریع بخشد.
جراحی آرنج
- در موارد خاص مانند شکستگی، دررفتگی، یا عوارض شدید، جراحی می تواند موثر باشد. برای مشکلاتی مانند آرتروز آرنج ، جراحی آرتروسکوپی ترجیح داده می شود.
اگر از درد دیسک کمر رنج می برید و به دنبال یک راهکار غیرجراحی و سریع هستید، لیزر درمانی دیسک کمر توسط دکتر علی نقره کار می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
نسخه اصلی مطلب
علت قفل شدن و صاف نشدن آرنج را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید