برای انجام جراحی پستان در برخی موارد لازم است که محل قرار گرفتن توده علامت گذاری شود تا پزشک هنگام جراحی محل دقیق قرار گرفتن توده را پیدا کند . روش های مختلفی برای علامت گذاری توده وجود دارد . برای مثال از طریق تزریق ماده آبی رنگ ، علامت گذاری بر روی پوست محل قرارگرفتن توده و یا انجام وایر گذاری ، می توان قبل از عمل محل توده را علامت گذاری کرد . در این مقاله به بررسی روش وایر گذاری در پستان می پردازیم و به اختصار موارد دیگر را شرح می دهیم .
دکتر سید محمد رضا حکیمیان فلوشیپ جراحی سرطان با دانش بالا و تجربه سالها کار در ارتباط با سرطان پستان قادر به تشخیص زود هنگام این بیماری و انواع توده های بدخیم پستان بوده و آماده ارائه خدمات درمانی به شما عزیزان می باشند. شماره تماس : 36294896 - 031
وایر گذاری روشی است که باعث می شود هنگام انجام جراحی پزشک به راحتی بتواند محل توده را تشخیص دهد .در این روش قبل از انجام جراحی قطعه ای سیم فلزی نازک ( مانند سیم های نازک فیوز ) در پستان قرار می گیرد و هنگام جراحی این سیم به عنوان راهنما عمل کرده و پزشک را به ناحیه ای که تومور در آن قرار دارد می رساند . جنس سیم استفاده شده معمولا از تیتانیوم است .در وایرگذاری ، بسته به تعداد و اندازه ی تومور و وسعت ناحیه ای که در آن تومور گسترش یافته است ، تعداد سیم ها متفاوت خواهد بود و ممکن است بیش از یک سیم استفاده شود .
وایر گذاری در مواردی استفاده می شود که توده در ناحیه ای از پستان قرار گرفته باشد که قابل بیوپسی سوزنی ریز و یا بیوپسی سوزن هسته نباشد . همچنین در مواردی که بیوپسی نتیجه ی قطعی و مشخصی نداشته باشد وایر گذاری استفاده می شود . همچنین در مواردی که توده ها بسیار کوچک باشند و یا در منطقه ی میکروکلسیفیکاسیون وجود داشته باشند ، پیدا کردن توده پستان برای پزشک بسیار دشوار خواهد بود و لازم است از وایرگذاری استفاده شود .
وایر گذاری توسط پزشک پستان و یا رادیولوژیست انجام می شود . به این صورت که توده از طریق سونوگرافی پستان یا ماموگرافی تشخیص داده می شود . سپس پستان بی حس می شود . سیم در ناحیه ی مشخص شده وارد می شود . هنگامی که میله ی فلزی وارد ناحیه ی مورد نظر شد ، پزشک فنر متصل به سر آن را آزاد می کند . شکل این فنر به شکل بیضی و مدور مانند و یا مانند پاپیون می باشد . جنس فنر معمولا از جنس فلز تیتانیوم می باشد .
بعد از انجام وایر گذاری ماموگرافی انجام می شود تا وضعیت قرار گرفتن سیم بررسی شود . ماموگرافی به گونه ای انجام می شود که کمترین فشار ممکن به پستان وارد شود و سیم حرکت نکند . بعد از انجام وایر گذاری محل ورود سیم پانسمان می شود .
قبل از ورود سیم به پستان ، پستان بی حس خواهد شد و اکثر بیماران در حین وایر گذاری دردی احساس نمی کنند و ممکن است بیمار اندکی احساس فشار بکند .
در این روش که توسط پزشک رادیولوژیست انجام می شود مقدار کمی ماده ی آبی رنگ به محل توده تزریق می شود و هنگام جراحی محل توده را برای پزشک مشخص می کند .
در این روش رادیولوژیست پوست روی محل توده را علامت گذاری می کند . برای انجام این کار پزشک رادیولوژیست از هدایت ماموگرافی یا سونوگرافی استفاده می کند . این روش نسبت به روش های قبلی راحت تر و سریع تر انجام می شود . این روش نسبت به دو روش قبلی دقت کمتری دارد .
اگر هنگام مراجعه به پرشک و انجام معاینات لازم و بررسی نتایج ماموگرافی یا سونو گرافی علائمی از سرطان پستان در مراجعه کننده مشاهده گردد؛ برای تشخیص دقیق لازم است نمونه برداری از توده پستان انجام شود.