شانه یخ زده وضعیتی است که مفصل شانه را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم این عارضه معمولاً شامل درد و سفتی است که به تدریج ایجاد می شود؛ به مرور زمان بدتر شده و در نهایت رفع می گردد. این شرایط می تواند تا 3 سال طول بکشد و پس از طی این زمان بهبود یابد. شانه یخ زده به طور شایع افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال را درگیر کرده و در زنان بیشتر رخ می دهد. به علاوه، افراد مبتلا به دیابت در خطر بالاتری برای ابتلا به شانه منجمد قرار دارند. در این مقاله بطور کامل درباره شانه یخ زده یا منجمد علل ایجاد آن، علائم و درمان این عارضه توضیح می دهیم.
شانه از کنار هم قرار گرفتن سه استخوان زیر درست شده است :
همچنین بافتی در اطراف مفصل شانه شما وجود دارد که همه چیز را کنار هم نگه می دارد. به این بافت ، کپسول شانه می گویند. در وضعیت شانه یخ زده، کپسول شانه آنقدر ضخیم و سفت می شود که به سختی حرکت می کند.
علائم اصلی شانه یخ زده درد و سفتی است که حرکت شانه را دشوار یا غیرممکن می کند. اگر به شانه یخ زده مبتلا هستند؛ احتمالاً درد مبهم یا دردناکی در یک شانه احساس خواهید کرد. همچنین ممکن است درد را در عضلات شانه که در بالای بازوی شما پیچیده شده است احساس کنید. ممکن است همین حس را در بازوی خود داشته باشید. درد شما ممکن است در شب بدتر شود، که می تواند خوابیدن را سخت کند. شما معمولاً سه مرحله را با یک شانه یخ زده طی خواهید کرد. هر کدام علائم و جدول زمانی خاص خود را دارند که در ادامه به آنها می پردازیم.
این بیماری در سه مرحله رشد می کند:
مشخص نیست چرا برخی افراد به آن مبتلا می شوند، اما برخی از گروه ها بیشتر در معرض خطر هستند. شانه یخ زده در زنان بیشتر از مردان اتفاق می افتد، و اگر در سنین 40 تا 60 سالگی باشید احتمال ابتلا به آن بیشتر است. همچنین اگر در مراحل بهبودی از یک وضعیت پزشکی باشید، خطر ابتلا به آن افزایش می یابد. مانند سکته مغزی، یا جراحی مانند ماستکتومی که شما را از حرکت دادن بازو باز می دارد. برخی از شرایط پزشکی نیز می توانند خطر ابتلا را افزایش دهند. همچنین ممکن است در صورت ابتلا به دیابت، احتمال ابتلا به شانه یخ زده بیشتر باشد. حدود 10 تا 20 درصد از افراد مبتلا به دیابت به شانه یخ زده مبتلا می شوند. سایر مشکلات پزشکی مانند بیماری قلبی، بیماری تیروئید یا بیماری پارکینسون نیز با شانه یخ زده مرتبط است.
برای تشخیص شانه یخ زده، پزشک شما را معاینه فیزیکی می کند. در این معاینه میزان درد و قدرت حرکت شانه شما بررسی می گردد چقدر درد دارد و چقدر حرکت می کند. در این بررسی پزشک از شما می خواهد شانه خود را به تنهایی حرکت دهید. سپس پزشک شانه شما را حرکت می دهد و تفاوت ها را در این دو وضعیت در نظر می گیرد. معاینه فیزیکی معمولاً برای تشخیص شانه یخ زده کافی است، اما پزشک ممکن است آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سونوگرافی یا MRI را برای رد سایر مشکلات مانند آرتریت یا پارگی روتاتور کاف که همچنین می تواند باعث درد در شانه شوند؛ در خواست می کند.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بدون نسخه (NSAIDs) مانند آسپرین یا ایبوپروفن می توانند به تسکین درد و التهاب در شانه یخ زده کمک کنند. اگر کمکی نکردند، پزشک ممکن است داروی قوی تری تجویز کند.
تزریق کورتیکواستروئید در مفصل شانه برای کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی می تواند موثر باشد. تزریق شانه یخ زده می تواند به شما کمک کند شانه خود را راحت تر حرکت دهید.
بهبود وضعیت شانه در مبتلایان به شانه یخ زده ممکن است زمان بر باشد ولی باید در نظر داشته باشید، برای رسیدن به شرایط مطلوب، خسته نشوید و همچنان به تمرینات و ورزشهای کششی پیشنهادی پزشکتان ادامه دهید. زمانی که برنامه های تقویتی شانه را پیگیری می کنید در واقع دامنه حرکتی و عملکرد مفصل شانه بهبود پیدا می کند. برای آشنایی با ورزشهای مناسب شانه یخ زده شما را به مطالعه مطلبی که در این باره تهیه شده است دعوت می کنیم.
نسخه اصلی مطلب همه چیز درباره شانه یخ زده یا منجمد را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.