دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

شایعترین علل درد شانه و کتف

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

مفصل شانه متحرک ترین مفصل بدن است، به همین دلیل درد مفصل شانه شایع ترین مشکل اسکلتی عضلانی است. چون دامنه حرکتی شانه بسیار بالا است، این مفصل همواره در معرض آسیب دیدگی قرار دارد. آسیب ممکن است در رباط، بورس یا تاندون های اطراف شانه، رباط، غضروف، مینیسک و استخوان های این مفصل رخ دهد. آسیب دیدن یا بیماری مفصل شانه باعث درد شانه و کتف می شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

درد شانه ممکن است موضعی باشد یا در ناحیه های اطراف شانه نیز منتشر شود و ممکن است تنها تا چند هفته، یا چند سال ادامه داشته باشد. اگر علت درد شانه و کتف به موقع تشخیص داده و درمان شود، اغلب ممکن است به برطرف کردن یا کاهش چشمگیر درد در شانه کمک کند. این دردها با اقدام های محافظه کارانه قابل پیشگیری و درمان می باشد و در نهایت مستلزم تشخیص و درمان پزشکی شود.

علت درد شانه و کتف

درد شانه یک مشکل شایع با دلایل مختلف متعددی است که شامل موارد زیر می شوند:

1- شانه یخ زده

شانه منجمد یا شانه یخ زده گاهی با نام کپسولیت چسبنده شانه نیز شناخته می شود. این شرایطی است که در آن یک شانه دردناک و خشک می شود. علائم معمولاً بدون درمان از بین می روند؛ اما ممکن است این بیماری تا 2-3 سال به طول انجامد.

2- اختلالات روتاتور کاف

روتاتور کاف گروهی از ماهیچه ها و تاندون ها می باشد که مفصل شانه را احاطه کرده و به ثبات آن کمک می کند. اختلالات روتاتور کاف یکی از شایع ترین دلایل درد شانه است. اکثر افراد با موفقیت درمان می شوند و به بهبودی کامل دست می یابند.

3- ضربه (تروما)

  1. شکستگی استخوان ، مانند شکستگی استخوان فوقانی بازو (هومروس) یا یک شکستگی ترقوه (کلاویکل).
  2. آسیب دیدگی بافت نرم مانند آسیب به رباط ، آسیب تاندون شانه یا عضله ی اطراف مفصل شانه. این عارضه ممکن است به طرق مختلف ایجاد شود ، مانند آسیب ورزشی ، سانحه ی رانندگی یا یک فشار روی شانه به خاطر بلند کردن یا حمل جسم سنگین.

4- دررفتگی شانه

علت در رفتگی شانه بدان معنی است که توپی مفصل از حفره و جای خود خارج شده است. درمان در رفتگی شانه به وسیله متخصصان طب فیزیکی با روشهای مختلفی قابل اجرا است .

5- درد ارجاعی

این به معنی دردی است که در اثر مشکلی در جایی دیگر از بدن ایجاد می شود اما به دلیل مسیرهای عصبی در شانه احساس می شود. گردن شایع ترین منبع بروز دردهای ارجاعی است. گاهی اوقات ممکن است دردی که در شانه احساس میشود، منبع آن قلب یا دیافراگم (ماهیچه ای که ناحیه قفسه سینه شما را از ناحیه شکم جدا می کند) باشد. یک مشکل در ناحیه شکم می تواند باعث تحریک دیافراگم شود که گاهی اوقات میتواند در شانه احساس شود. در چنین مواردی معمولاً در ناحیه شکم نیز درد وجود دارد. به همین صورت اگر مشکل در ناحیه قفسه سینه شروع شود ، معمولاً به همراه درد شانه، درد قفسه سینه نیز وجود خواهد داشت.

6- آرتروز

7- پلی میالژی روماتیكا یا آرتریت گیجگاهی

این وضعیتی است که باعث بروز درد ، خشکی، سوزش و حساسیت در عضلات بزرگ ، در اطراف شانه ها، بازوها و باسن می شود.

8- بی ثباتی یا ناپایداری شانه

شانه به این دلیل ناپایدار می شود که مفصل استخوان ها را نزدیک به هم نگه نمیدارد. استخوان بازویی (هومروس) غالباً از جای خود بیرون میزند.

9- افتادگی شانه

افتادگی شانه ناهنجاری ای است که برای افراد ظاهر نا خوشایندی را به همراه دارد .برای اطمینان ازناهنجاری فرم شانه ها ، بهتر است مستقیم رو به روی آینه ایستاده و وضعیت شانه هایتان در حالت عادی را بررسی کنید و ببینید آیا دچار افتادگی یا عدم تقارن هستید یا خیر . اصلاح افتادگی شانه برای هر فردی حائز اهمیت است . افتادگی شانه یا عدم تقارن شانه علت های بسیار زیادی می تواند داشته باشد .

10- گیر افتادگی عصب شانه

گیرافتادگی عصب شانه از علل شایع درد شانه می باشد . و به عنوان سندرم برخورد یا شانه شناگر شناخته شده است ، زیرا در شناگران بسیار رایج است .

شایعترین علل درد شانه و کتف

علائم درد شانه و کتف

درد کتف و شانه از نظر شدت می تواند ملایم تا شدید باشد. در این حالت با توجه به علت درد شانه، سایر علائم احتمالی مربوط به این مشکل شامل موارد زیر هستند:

  1. احساس غیر عادی بودن شانه مثل بی حسی، احساس سوزش و سردی
  2. تغییر شکل
  3. تغییر رنگ یا کبودی
  4. ورم و التهاب
  5. ضعیف شدن

در بعضی موارد، تشخیص درد شانه از درد گردن دشوار است و این درد می تواند در ناحیه بازو و دست ها نیز احساس شود. این نوع درد معمولاً با اعصاب گردن (که به آنها اعصاب رادیکولوپاتی گردن گفته می شود) ارتباط دارد، اما امکان ایجاد این درد در نتیجه بعضی انواع آسیب دیدگی های شانه همچون ناپایداری، در رفتگی یا نیم در رفتگی نیز وجود دارد.

آزمایشات درد شانه و کتف

ممکن است که پزشک شما آزمایشات خاصی را برای شناسایی دلیل درد و دیگر مشکلات تجویز کند.

  1. اشعه x: این تصاویر هرگونه صدمه به استخوان تشکیل دهنده مفصل شانه شما را نمایش خواهد دارد.
  2. عکسبرداری مغناطیسی (MRI) و اولتراسوند: این نوع عکسبرداری ها، اطلاعات بهتری درباره بافت نرم را ارائه می دهند. ام آر آی می تواند به پزشک شما کمک کند تا صدمات به رشته ها و تاندون های دور مفصل شانه شما را شناسایی کند.
  3. سی تی اسکن: این دستگاه، تلفیقی از اشعه x وتکنولوژی رایانه است تا تصویر بهتری از استخوان های ناحیه شانه ارائه شود.
  4. تحقیقات الکتریکی: (Electrical studies) ممکن است پزشک شما آزمایشی مانند EMG را تجویز کند تا عملکرد اعصاب شما ارزیابی شود.
  5. Arthrogram: در طول آزمایش ایکس ری، مواد رنگی به شانه تزریق می شود تا مفصل و بافتها و تاندون های اطراف آن بهتر نمایش داده شود. ممکن است این آزمایش با ام آر آی تلفیق شود.
  6. آرتروسکوپی (Arthroscopy): در این پروسه جراحی، پزشک با دوربین فایبر اپتیکی به شانه شما نگاهی می اندازد و آرتروسکوپی می تواند صدمات بافتی که در آزمایشات فیزیکی و ایکس ری و دیگر آزمایشات دیده نمی شود را شناسایی کند. به علاوه کمک بزرگی به یافتن منبع درد میکند تا شاید بتوان از آرتروسکوپی برای رفع مشکل استفاده کرد.

زمان مراجعه به پزشک

اگر درد شانه با مشکل در تنفس یا درد قفسه سینه همراه باشد، می تواند نشانه ای از حمله قلبی باشد. در صورت وجود این علائم، باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید. همچنین در صورتی که دلیل درد شانه ناشی از آسیب و وارد شدن تروما باشد، باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.از دیگری مواردی، که در صورت وجود آنها، باید فوراً به پزشک مراجعه کرد، می توان موارد زیر را نام برد:

درد کتف و شانه

پیشگیری از درد در شانه و کتف

اقدامات زیر می تواند به پیشگیری از درد شانه کمک کند:

انواع روش های درمان شانه درد

درمان دارویی

مانند بسیاری از مشکلات اسکلتی عضلانی با مراجعه به پزشک، طیفی از داروهای ضدالتهابی و مسکن برای شما تجویز می شود. داروهای ضدالتهابی دو نوع هستند که عبارتند از:

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی داروهایی هستند که التهاب، درد و تب را کاهش می دهند. این داروها از جمله پرمصرف ترین داروهایی هستند که برای درمان بیماری ها و عوارض مختلف تجویز می شوند و شامل موارد زیر است:

داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی عموما به شکل خوراکی (قرص یا کپسول) همراه با غذا مصرف می شوند. انواع تزریقی این داروها در ایران موجود است؛ ولی برای بیماری های مزمن و مصرف روزانه طولانی مدت، نوع تزریقی این داروها توصیه نمی شود. بعضی از این داروها به شکل ژل و کرم یا پماد موضعی نیز وجود دارند.

سندرم عضلانی شانه درد

درمان درد شانه با فیزیوتراپی یکی از روش های غیرتهاجمی در درمان شانه درد است که با استفاده از روش های فیزیکی و روش های دستی به کاهش درد، افزایش دامنه حرکتی، ترمیم، کاهش التهاب، کشش عضلات سفت و کوتاه شده و تقویت عضلات ضعیف شده و بهبود ریتم حرکتی شانه کمک می کند. روش های فیزیکی که در فیزیوتراپی شانه استفاده می شود عبارتند از:

لیزر برای کاهش التهاب، ترمیم و تسریع پروسه بهبودی و افزایش مویرگ سازی و افزایش گردش خون و کاهش بسیاری از دردهای شانه مانند پارگی و کشیدگی تاندون ها، التهاب تاندون ها استفاده می شود.

باعث تحریک رشد و ترمیم، کاهش التهاب و تورم بافت های عضله، لیگامان، تاندون و استخوان ها و اعصاب می شود. همچنین با افزایش میزان هورمون اندورفین به کاهش درد کمک می کند. مگنت درمانی در درمان شکستگی های جوش نخورده شانه هم استفاده می شود.

تکارتراپی باعث بهبود جریان لنف و خون می شود و افزایش گرمای عمقی در بافت ها سرعت متابولیسم و بازسازی بافت های عضلانی، تاندون ها، لیگامان ها، بافت های همبند و استخوان های آسیب دیده را افزایش می دهد و باعث تحریک آزادسازی هورمون های تسکین دهنده درد می شود و همچنین باعث کاهش ادم و تورم، افزایش اکسیژن و انرژی در بافت های آسیب دیده، افزایش دامنه حرکتی مفاصل، کاهش دوره نقاهت می شود.

اولتراسوند با ایجاد گرمای عمقی باعث افزایش متابولیسم و فعالیت سلولی می شود، بنابراین سرعت روند ترمیم را بالا می برد. همچنین افزایش حرارت بافت ها باعث کاهش درد و اسپاسم می شود. همچنین گرمای تولیدی با افزایش انعطاف پذیری کلاژن بافت ها، بر روی خشکی مفصلی و چسبندگی های لیگامانی و کپسولی نیز تاثیر می گذارد.

جریان هایی هستند که با هدف کاهش درد و اسپاسم عضلانی اعمال می شوند. همچنین نوعی از تحریکات الکتریکی با هدف افزایش قدرت عضلانی و باز آموزی عصبی عضلانی هم استفاده می شوند. این جریان ها باعث جلوگیری از تحلیل رفتن عضله و همچنین باز سازی فیبرهای عضلانی می شوند.

سوزن خشک باعث تحریک کلاژن سازی و پروتئین سازی برای ترمیم می شود. علاوه بر این باعث تحریک ترشح هورمون های ضد درد طبیعی اندورفین و انکفالین می شود. سوزن خشک در شانه برای درمان مشکلات بافت نرم مانند التهاب، تاندونیت، انقباضات و گرفتگی های عضلانی و تریگر پوینت به کاربرده می شود.

در آسیب های حاد، یخ انتخاب بهتری نسبت به گرما است. به خصوص در حدود سه روز اول، یخ، درد را بی حس می کند و باعث انقباض رگ های خونی می شود که به کاهش تورم کمک می کند. هر ۴ تا ۶ ساعت فقط به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کیسه یخ در داخل حوله یا پارچه بر روی ناحیه بگذارید.
پس از ۳ روز اول، گرما می تواند مزیت بهتری برای درد مزمن و التهاب باشد. گرما باعث افزایش جریان خون در محل آسیب می شود، که به بهبودی کمک می کند. گرما همچنین باعث شل شدن عضلات می شود، که باعث تسکین درد می شود. البته علاوه بر حاد و مزمن بودن در استفاده از گرما درمانی باید به سابقه سایر بیماری ها هم توجه شود.

دستگاه سی پی ام دستگاهی است که دامنه حرکتی مفصل را به صورت غیر فعال در دامنه تعیین شده توسط فیزیوتراپیست با حرکت تکراری و با سرعت مشخص حرکت می دهد.

شاک ویو درمانی در مشکل شانه یخ زده یا فروزن شولدر، درمان آسیب تاندونیت شانه و کلسیفیت شانه، گرفتگی های شانه و نقاط ماشه ای یا تریگر پوینت ها در عضلات شانه مورد استفاده قرار می گیرد. شاک ویو درمانی با افزایش جریان خون و مویرگ سازی در مناطق آسیب دیده، روند بهبودی را تحریک می کند و باعث تسریع در بهبودی می شود و اغلب منجر به تسکین سریع درد می شود. همچنین به کاهش التهاب مزمن کمک می کند، کلاژن را تحریک می کند، و نیز باعث تجزیه رسوبات کلسیم می شود.

مانند سایر مشکلات اسکلتی عضلانی، درمان های دستی فیزیوتراپی مهمترین بخش درمان است و فیزیوتراپیست با توجه به مشکل خاص شما تصمیم می گیرد که کدام تکنیک دستی مرتبط با فیزیوتراپی شانه را برای درمان شما بکار ببرد.

در صورتی که مشکل شانه با درمان های غیرتهاجمی دارویی و فیزیوتراپی درمان نشود، بنا به تشخیص پزشک متخصص از درمان های کم تهاجمی مانند تزریق یا اوزون درمانی برای مشکل شانه شما استفاده می شود. در این روش از تزریق کورتیزون برای درمان مشکل شما استفاده می شود. کورتون ها، داروهای ضد التهاب و ضد درد قوی هستند که تورم و التهاب را کاهش می دهند؛ اما استفاده زیاد از آنها باعث ضعف عضلات و تاندون ها می شود.
دسته دوم داروهای تزریقی داروهای هیالورونان ها هستند که ضد درد، ضدالتهاب و دارای اثرات تحریک تولید مایع سینوویال مفصلی هستند، لذا می توانند به عنوان لوبریکاتورهای مفصلی استفاده شوند.
علاوه بر این داروها اوزون تراپی یا تزریق اوزون هم برای کاهش دردهای شانه، پارگی تاندون های (روتاتوركاف)، ساییدگی یا آرتروز شانه و افزایش ترمیم غضروف مفصلی یا تاندون ها استفاده می شود.

آدرس اینستاگرام دکتر بیژن فروغ

جراحی

جراحی به عنوان خط آخر درمانی روشی پرهزینه و تهاجمی برای درمان مشکلات شانه است. تمام تلاش پزشک متخصص و فیزیوتراپیست باید بر این باشد که بیمار از درمان های غیرتهاجمی نتیجه کافی بگیرد؛ اما در مواردی مانند دررفتگی های مکرر، شکستگی ها، پارگی های کامل غضروف شانه یا پارگی کامل عضلات و پارگی کامل تاندون، پزشک مجبور به جراحی است. جراحی ممکن است به صورت باز یا آرتروسکوپیک انجام شود.

جراحی آرتروسکوپیک

ترجیح اولیه این است که جراحی آرتروسکوپیک باشد؛ چون هم سرپایی است و هم عوارض کمتری دارد. در این جراحی دستگاهی نازک شبیه به مداد برش هایی کوچک در سطح شانه ایجاد کرده و لنز و دوربین ها را به داخل می فرستد. پزشک با دوربین های وارد شده داخل شانه را بررسی کرده و مشکل را تشخیص می دهد.

جراحی باز

در مواردی که تشخیص مشکل با روش آرتروسکوپیک امکان پذیر نباشد، روش جراحی باز استفاده می شود. معمولاً روش جراحی باز برای درمان پارگی های بزرگ تاندون ها است. مشکلات تومورهای مفصل شانه ، تعویض مفصل شانه ، پارگی های کپسول شانه و آسیب های عصب تنها با این روش قابل درمان است. از معایب جراحی باز شانه دوران نقاهت و مراقبتهای بعد از عمل جراحی می باشد برای جبران عدم تحرک شانه باید از ارتز یا بریس شانه استفاده کرد .

نسخه اصلی مطلب شایعترین علل درد شانه و کتف را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
کاهش تمایلات جنسی در آقایان به چه عواملی بستگی دارد؟دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]
روشهای از بین بردن موهای زائد ـ قسمت دومدکتر خلیل فارسی نژاد [ متخصص پوست و مو ]
چگونه از پیری پوست اطراف چشم پیشگیری کنیم؟دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
جوانسازی دوباره با آرف فرکشنالدکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
رزومه تحصیلی و دانشگاهی دکتر رضا رباطیدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا دندان روکش شده را میتوان ارتودنسی کرد؟دکتر پدرام دانش کاظمی [ متخصص ارتودنسی ]
آیا بدون جراحی باز میتوان بیرون زدگی دیسک را درمان کرد؟دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت