پیلینگ صورت چیست؟
دکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]آدرس وب سایت : www.drandalib.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، بن بست پارکینگ عمومی توحید ، مجتمع آسمان ، طبقه چهارم تلفن مطب : 36260819 - 031
سطح پوست پوشیده از سلول های مرده یا لایه شاخی است. این سلول ها در سطحی ترین بخش پوست قرار می گیرند. وظیفه سلول های مرده محافظت از پوست است و در اصل باید گفت این سلول ها نگهبانان بدن در مقابل عوامل خطرساز بیرونی هستند. در حالت نرمال، بدن تقریباً ماهی یک بار سلول های شاخی شکل را به طور کامل حذف کرده و سلول های جدیدتری را جایگزین آنها می کند. به همین دلیل این سلول های مرده روی پوست تجمع کرده و باعث کاهش درخشندگی و شادابی پوست می شوند. برداشت این سلول ها به شما کمک می کند تا پوست شفاف تری داشته باشید.
به فرایندی که پوست با کمک محلول های شیمیایی لایه برداری شود، پیلینگ صورت (facial peeling) می گویند. در واقع در این فرایند که نوعی فیشیال صورت محسوب می شود، لایه رویی و آسیب دیده پوست برداشته می شود. این روش نسبت به سایر روش های لایه برداری، آسیب بسیار کمی به پوست می زند و در مدت زمان کمی مشکلات پوستی را از بین می برد. روش پیلینگ دارای انواع مختلفی است که توسط دکتر فاطمه عندلیب، متخصص پوست در اصفهان انجام می شوند.
تلفن نوبت دهی و کسب اطلاعات بیشتر : 36260819
مزایای پیلینگ صورت
- بهبود بافت، کیفیت و ظاهر پوست
- بهبود گردش جریان خون، آبرسانی و تحمل پوست
- کاهش خطوط استاتیک ظریف روی پوست
- صاف و نرم کردن و بهبود زبری پوست
- درخشان، شاد و با طراوت کردن پوست
- یکنواخت کردن رنگ و کاهش علائم و لکه های پوست
- لایه برداری منظم می تواند بروز آکنه و همچنین جای زخم های ناشی از آکنه را کاهش دهد.
- کند کردن سرعت بروز علائم پیری
انواع پیلینگ
بر اساس عمق نفوذ و قدرت اثر عملکردی بطور کلی ۳ نوع پیلینگ داریم:
- شیمیایی
- مکانیکی
- لیزری
انواع پیلینگ شیمیایی
- سطحی: در این حالت از مواد لایه بردار ملایم استفاده میشود. کار به صورت سرپایی انجام میشود بدون نیاز به بیحسی است. در این مرحله کار فقط روی لایه خارجی پوست یعنی اپیدرم انجام میشود. برای چین و چروک های سطحی و ظریف ناشی از آفتاب، کک و مک ، لک های بارداری و تغییرات پوستی خفیف و اسکارهای خفیف و آکنه بکار میرود. طی ۳ الی ۵ روز اول کمی پوسته ریزی خفیف داریم. آثار عملی آن خیلی مشهود و نمایان نیست، لذا تکرار آن برای چند مرتبه نیاز است.
- متوسط: این نوع پیلینگ تا لایه دوم پوست یعنی ناحیه دوم یا پاپیلر ادامه پیدا میکند و ترمیم این روش حدود یک هفته تا ۱۴ روز طول میکشد. در این روش یک سوختگی درجه دو کنترل شده داریم. علائم بالینی آن از نوع پیلینگ شیمیائی سطحی بیشتر است و احتمال ایجاد عوارض هم داریم. درصورتیکه امور بعد از درمان را خوب انجام بدهیم خیلی از عوارض قابل کنترل است. میتوانیم چند هفته بعد نیز این عمل را تکرار کنیم. در این روش اثرگذاری روی چین و چروک های خفیف تا متوسط و تغییرات پیگمانتاسیون و لک های پوستی و سایر ضایعات پوستی دارای اثر گذاری مناسبی است. این کار در مطب تحت نظر پزشک و تیم اجرائی مناسب باید انجام شود.
- عمیق: این روش اغلب از ترکیبات فنلی استفاده میشود. اثرات آن عمیق است و به ناحیه درم و تیکولر و لایه های عمقی پوست میرسد و موجب سوختگی درجه ۲ و عمیق میشود برای موارد چین و چروک های عمیق تر و اسکارهای شدیدتر ناشی از آکنه و یا در بیمارانی که دارای قوام پوستی بدی هستند؛ ولی تمایل به انجام جراحی ندارند کاربرد خوبی دارد. در پیلینگ شیمیائی عمیق به مدت ۱۰ الی ۱۴ روز قرمزی و التهاب شدیدتری داریم و باید بیمار حتماً در منزل باشد و پرهیز شدید از آفتاب و مواد آرایشی و ضد آفتاب رنگدانه دار داشته باشد. این روش باید فاصله یک ماه نسبت به سایر روشهای دیگر انجام بشود؛ ولی اگر بخواهیم مجدداً پیلینگ شیمیائی عمیق را تکرار کنیم نیاز است چندین ماه گذشته باشد.
لایه برداری مکانیکی
متداول ترین نوع لایه برداری مکانیکی، روش میکرودرم ابریژن است. در این متد (متد ابریت پوست) که با دستگاه حساس و پیشرفته ابریژن انجام می شود، جریانی از کریستال های ظریف اکسید آلومینیوم روی پوست باعث لایه برداری سریع می شوند. این دستگاه طوری طراحی شده که با مکشی که روی پوست انجام می دهد کریستال ها را از سطح پوست جمع می کند و در راستای این کار جریان خون را نیز بهبود می بخشد. در نتیجه این امر موجب فعال شدن سلول های فیبروبلاست و ترمیم و طراوت پوست می گردد. بعد از این فرآیند مکانیکی تأثیر و نفوذ داروهای پوستی، چندین برابر می شود؛ بنابراین کمک بسزایی به درمان دارویی مانند رفع لک های صورت می کند. اعمال فشار منفی روی پوست صورت در این متد سبب آزاد سازی موادی در پوست می شود که ساخت کلاژن را تحریک کرده و در طولانی مدت باعث افزایش کلاژن سازی و کاهش چین و چروک پوست می گردد.
لایه برداری لیزری
در روش های لایه برداری و پیلینگ پوست با لیزر، از پرتوهای نور برای نفوذ به پوست استفاده می شود و یک لایه برداشته می شود. روش لیزری امکان برداشتن دقیق تری از لایه ی پوست را فراهم می کند؛ اما به طورکلی از لایه برداری شیمیایی گران تر است. دو نوع لیزر وجود دارد: تخريبی (ablative) و غیر تخریبی. لیزرهای تخریبی یا فرسایشی (مانند CO2 و اربیوم) شدیدتر هستند؛ اما با تبخیر پوست بهترین نتیجه را به دست می آورند. لیزرهای غیرتخریبی (به عنوان مثال Fraxel) کمتر به پوست نفوذ می کنند و در عوض پوست را گرم می کنند بدون اینکه آن را از بین ببرد. به خاطر داشته باشید از آنجا که لیزرهای غیرتخریبی به اندازه لیزرهای تخریبی قدرتمند نیستند، برای گرفتن بهترین نتیجه، ممکن است چندین جلسه لیزر درمانی انجام شود.
انواع روش های لیزر درمانی پوست
- درمان با لیزر Fraxel (غیر تخریبی): در درمان با لیزر Fraxel ، از فناوری لیزر فرکشنال مورد تائید FDA برای جوانسازی پوست استفاده می شود. این نوع لیزر بر روی جای زخم ها و آکنه خفیف تا متوسط و چین وچروک ها خوب کار می کند.
- درمان با لیزر CO2/ دی اکسید کربن (تخریبی): در درمان با لیزر CO2 ، از لیزرهای دی اکسید کربن پیکسل شده برای درمان مشکلات شدید پوست مانند چروک های عمیق و اسکارهای شدید آکنه استفاده می شود. این نوع لیزر به طورکلی برای درمان قرمزی پوست مناسب نیست.
- درمان با لیزر اربیم (تخریبی): لیزر تخریبی Erbium نسبت به لیزر CO2 ملایم تر و کم نفوذتر است. لیزر به اپیدرم (لایه خارجی پوست) نفوذ می کند و همچنین باعث تولید کلاژن می شود. این نوع لیزر اغلب برای کاهش چین و چروک، خطوط ریز و لکه های ناشی از بالا رفتن سن استفاده می شود.
مراقبت بعد از پیلینگ
- پس از انجام پیلینگ با آب سرد بلافاصله صورت را شست و شو دهید.
- به هنگام شست و شوی صورت از سایش و مالش پوست جلوگیری کنید.
- استفاده از کرم ضد آفتاب روی پوست پیلینگ شده به محافظت از آن در برابر آفتاب کمک خواهد کرد.
- از کندن و دستکاری پوسته های ایجاد شده پس از پیلینگ باید خودداری کرد.
- تمیز کردن محل پیلینگ شده را با دست به آرامی و به آب ولرم و صابون یا شامپوی تجویز شده توسط پزشک معالج چند بار در روز شستشو داده و پماد التیام بخش و ترمیم کننده تجویز شده توسط پزشک معالج را هر 4 ساعت یکبار استفاده نمایید تا به این صورت مشکلی برای پوست ایجاد نشود.
- از قرار گیری در معرض گرما، سرما، نور خورشید، مواد شیمیایی، مواد حساسیت زا، گرد و غبار به مدت یک هفته باید خودداری کرد.
موارد منع انجام پیلینگ
- آکنه فعال
- بارداری
- ضعف سیستم ایمنی (دیابت کنترل نشده)
- پوست های تیره (تیپ پوستی ۵ و ۶)
- وسواس
- پوست خیلی خشک
- تبخال عود کننده که در این مورد می توان از آسیکلویر خوراکی در روز قبل از پیلینگ استفاده کرد
- مصرف بالای سیگار و قلیان چرا که ترمیم التهاب در این افراد به سختی صورت گرفته و شانس عوارض بیشتر می باشد.
عوارض پیلینگ صورت
- قرمزی، خارش و تورم پوست
- ایجاد جای زخم
- تغییر رنگ پوست
- عفونت
- ایجاد آسیب به قلب، کلیه و کبد. معمولاً در لایه برداری شیمیایی عمیق پوست، از اسید کربولیک (فنول) استفاده میشود که میتواند به عضلات قلب آسیب وارد کند و باعث نامنظم شدن ضربان قلب شود. علاوه بر این، ماده شیمیایی فنول میتواند به کلیه و کبد آسیب وارد کند.
هزینه پیلینگ صورت
میزان این هزینه به عوامل مختلفی مانند روش مورد استفاده، تجربه پزشک و محل جغرافیایی وی بستگی دارد. از آنجایی که پیلینگ عمقی نیاز به مدت زمان بیشتری دارد، لذا در مقایسه با پیلینگ سطحی دارای هزینه بیشتری هم می باشد.
آراف فرکشنال ترمیا (ترمیا نانو ابلیتیو) که جدیدترین تکنولوژی آر اف می باشد؛ جزو تجهیزات کلینیک تخصصی دکتر فاطمه عندلیب در اصفهان است. با توجه به تاثیر آراف ترمیا در بهبود و جوانسازی پوست، در صورت تمایل به اقدامات قابل انجام با ترمیا، میتوانید به این مرکز مراجعه نمایید. تلفن نوبت دهی و کسب اطلاعات بیشتر : 36260819
نسخه اصلی مطلب
پیلینگ صورت چیست؟ را در سایت دکتر فاطمه عندلیب بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید