غدد لنفاوی شامل سلول های ایمنی هستند که برای ذرات بیگانه به عنوان یک فیلتر عمل می کند و همچنین می تواند در برخی سلول های سرطانی عوامل پاتوژنی را به دام بیندازند. یکی از شایع ترین تورم ها در غدد لنفاوی ، تورم در ناحیه گردن است. وجود هرگونه عفونت در این ناحیه می تواند باعث تورم شود. در بیشتر افراد این تورم پس از گذشت چند هفته به صورت خود به خود ناپدید می شود؛ ولی اگر بعد از این مدت همچنان تورم وجود داشته باشد نیاز به بررسی و انجام سونوگرافی وجود خواهد داشت. سونوگرافی روش مؤثر و قابل اعتماد در مشخص کردن علت تورم در نواحی لنفاوی می باشد. اندازه و شکل غدد لنفاوی را تعیین میکند و گاهی میتواند علت تورم را ریشه یابی کند. به علاوه اگر نیاز به بیوپسی سوزنی از غدد لنفاوی باشد، این عمل، تحت هدایت سونوگرافی انجام میشود. خوشبختانه بیشتر توده های ایجاد شده در این ناحیه از گردن در اکثر مواقع غیر سرطانی بوده و با مراجعه به پزشک به آسانی رفع خواهد شد.
عفونت های ایجاد شده توسط باکتری ها و ویروس ها می تواند منجر به تورم غدد لنفاوی گردن شود. عفونت استافیلوکوکی یک عامل شایع باکتریایی برای این عارضه می باشد. در کودکان، عفونت ویروسی (به ویژه عفونت های ویروسی دستگاه تنفس فوقانی) از علل شایع بزرگ شدن غدد گردن است. علاوه بر HIV، ویروس هایی از جمله ویروس زونا نیز جزو عوامل شناخته شده برای ایجاد تورم در غدد لنفاوی گردن می باشند. تورم غدد لنفاوی گردن معمولاً در موارد زیر نیز دیده می شود:
پزشک برای سونوگرافی غدد لنفاوی گردن یک بالش در زیر گردن شما قرار می دهد تا سر خود را به عقب خم کنید و گردن بهتر دیده شود. در برخی موارد ممکن است بتوانید در حین سونوگرافی صاف بنشینید. ابتدا یک ژل به گردن شما مالیده می شود تا به حرکت روان دستگاه بر روی پوست کمک کند. پزشک مبدل یا پروب سونوگرافی را در روی ناحیه مورد نظر به عقب و جلو حرکت می دهد و تصاویر ایجاد شده را مشاهده می نماید.
آمادگی خاصی برای انجام این روش تشخیصی و تصویربرداری نیازی ندارد. بیمار می تواند قبل از انجام این روش طور عادی غذا خورده و مایعات بنوشد. همچنین می تواند داروهای خود را به طور عادی مصرف کند؛ اما اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کند ممکن است لازم باشد قبل از انجام سونوگرافی آنها را قطع کند. برای آمادگی فقط ممکن است بیمار مجبور باشد لباس خود را با لباس های بیمارستانی تعویض نموده و جواهرات و فلزات را از خود دور کند.
اگر نتیجه سونوگرافی نشان داد که بیمار مبتلا به سرطان در غدد لنفاوی گردن است، ممکن است نیاز باشد که بیمار، جراحی برای برداشتن تمام یا بیشتر قسمت غدد لنفاوی انجام دهد.
سونوگرافی گردن، غیر تهاجمی، فاقد هرگونه عارضه ای مانند درد و یا مواجهه با اشعه رادیولوژی است و عملکرد آن از امواج صوتی میباشد .
هزینه با توجه به عواملی مانند نوع سونوگرافی، نوع بیمه، نوع کالای مصرفی و … تعیین می گردد.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه ، پوست و مو ، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.