غدد لنفاوی گردن نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می کنند و در مقابله با عفونت ها و بیماری ها مؤثر هستند. در برخی موارد، تورم یا بزرگ شدن غدد لنفاوی گردن می تواند نشانه ای از عفونت، التهاب یا حتی بیماری های جدی تری مانند سرطان باشد. سونوگرافی غدد لنفاوی گردن، یک روش غیرتهاجمی و ایمن برای بررسی ساختار و اندازه غدد لنفاوی است که به پزشکان کمک می کند تا ناهنجاری ها و مشکلات احتمالی را شناسایی کنند. این مقاله به بررسی نحوه انجام سونوگرافی غدد لنفاوی گردن، مراحل و اهمیت آن در تشخیص دقیق مشکلات این ناحیه می پردازد.
عفونت های ایجاد شده توسط باکتری ها و ویروس ها می تواند منجر به تورم غدد لنفاوی گردن شود. عفونت استافیلوکوکی یک عامل شایع باکتریایی برای این عارضه می باشد. در کودکان، عفونت ویروسی (به ویژه عفونت های ویروسی دستگاه تنفس فوقانی) از علل شایع بزرگ شدن غدد گردن است. علاوه بر HIV، ویروس هایی از جمله ویروس زونا نیز جزو عوامل شناخته شده برای ایجاد تورم در غدد لنفاوی گردن می باشند. تورم غدد لنفاوی گردن معمولاً در موارد زیر نیز دیده می شود:
عموماً اولین علائم و نشانه ای که در فردی که دچار تورم و التهاب غدد لنفاوی شده است خود را نشان می دهد، بزرگی غدد لنفاوی است. در زیر دیگر علائم تورم غدد لنفاوی مشخص شده است:
پزشک برای سونوگرافی گردن یک بالش در زیر گردن شما قرار می دهد تا سر خود را به عقب خم کنید و گردن بهتر دیده شود. در برخی موارد ممکن است بتوانید در حین سونوگرافی صاف بنشینید. ابتدا یک ژل به گردن شما مالیده می شود تا به حرکت روان دستگاه بر روی پوست کمک کند. پزشک مبدل یا پروب سونوگرافی را در روی ناحیه مورد نظر به عقب و جلو حرکت می دهد. رادیولوژیست با مشاهده مداوم نمایشگر اطمینان حاصل می کند که تصویر دقیقی از غدد لنفاوی ایجاد شده است.
آمادگی خاصی برای انجام این روش تشخیصی و تصویربرداری نیازی ندارد. بیمار می تواند قبل از انجام این روش طور عادی غذا خورده و مایعات بنوشد. همچنین می تواند داروهای خود را به طور عادی مصرف کند؛ اما اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کند ممکن است لازم باشد قبل از انجام سونوگرافی آنها را قطع کند. برای آمادگی فقط ممکن است بیمار مجبور باشد لباس خود را با لباس های بیمارستانی تعویض نموده و جواهرات و فلزات را از خود دور کند.
هیچگونه گزارشی دال بر عوارض بالینی سونوگرافی گزارش نشده و استفاده از سونوگرافی طبق نظر پزشک معالج با رعایت حد اعتدال کاملاً بی ضرر است.
نسخه اصلی مطلب نحوه انجام سونوگرافی غدد لنفاوی گردن را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.