گلوتاتیون یک نوع پپتید متشکل از سه نوع اسید آمینه به نامهای گلایسین، سیستیین و گلوتامین می باشد که در کبد تولید میشود و اثرات آنتی اکسیداتیو قوی دارد یعنی از سلولها در برابر آثار مخرب رادیکال های آزاد محافظت میکند. گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان، پاک کننده سموم و مهار کننده تیروزیناز محسوب میشود که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات و گوشت غیر پروسس موجود است. با افزایش سن و در برخی بیماریها مانند سرطانها، ایدز، پارکینسون، دیابت تیپ۲ تولید گلوتاتیون در بدن کم میشود.
گلوتاتیون در انجام بسیاری از واکنش های اساسی بدن نقش دارد و در سلامت سیستم ایمنی نیز اثر دارد. همچنین چند مطالعه نشان داد که گلوتاتیون مهارکننده تیروزیناز است و از این طریق ساخت ملانین که رنگدانه پوست است را مهار می کند و در نتیجه باعث روشن شدن پوست میشود.
متعاقب انتشار این مطالعات شرکتهای تجاری تولید کننده گلوتاتیون درباره این موضوع تبلیغات و مارکتینگ زیادی انجام دادند که منجر به مصرف زیاد آن در بسیاری کشورها مانند هندوستان برای روشن کردن پوست بدن شد. اما واقعیت این است که در این مورد مطالعات کافی نیست و ایمنی و موثر بودن گلوتاتیون دراین مورد باید در مطالعات بیشتری ارزیابی شود.
واقعیت این است که گلوتاتیون در فورم خوراکی در کل جذب زیادی ندارد و تصور میشود که بخش عمده آن توسط آنزیم های معده تجزیه میشود. به همین خاطر میزان جذب و اثر بخشی آن بطور دقیق مشخص نیست. گلوتاتیون تزریقی، هر چند در درمان برخی مشکلات مانند کبد چرب الکلی و غیر الکلی و نیز درمان نوروپاتی های ناشی از شیمی درمانی مورد تایید قرار گرفته ولی میزان اثر بخشی و ایمنی آن برای روشن شدن پوست مورد بررسی قرار نگرفته. همچنین مصرف دراز مدت آن از نظر ایمن بودن تایید نشده است.
مطلب پیشنهادی : درمان سیاهی و تیرگی ناحیه تناسلی
در مجموع می توان گفت تجویز گلوتاتیون سیستمیک به عنوان روشن کننده پوست در حال حاضر توسط مطالعات ارزیابی نشده و ایمنی و اثر بخشی آن مورد تأیید نمیباشد.
به همین علت به خاطر احتمال ایجاد عوارض مصرف تزریقی آن به این منظور توصیه نمیشود.
فورمهای خوراکی آن ممکن است به صورت قرص پیگمنتا یا گلوتاتیون و یا در انواع مختلف ساپلمنتها موجود باشد. در مورد قابلیت جذب آن تردید وجود دارد ولی حداکثر دوز مجاز قابل مصرف خوراکی روزانه ۵۰۰ میلی گرم تا دو ماه است و مصرف بیش از آن از نظر ایمنی ارزیابی نشده است.