از عقب افتادگی قاعدگی به مدت 2 تا 3 هفته، آزمایش بتا به منظور تشخیص حاملگی انجام می شود. در صورتی که آزمایش خون مثبت و میزان hCG بین 1500 تا 2000 باشد، پزشک درخواست سونوگرافی می کند. این سونوگرافی در واقع در هفته 6 تا 8 بارداری انجام می گیرد. پزشک به کمک سونوگرافی در هفته های اول بارداری، ساک حاملگی را بررسی می کند.
در سونوگرافی امواجی به بافت بدن مادر فرستاده می شود. این امواج بعد از برخورد به بافت های مختلف بدن بر می گردند و امواج بازتابش شده توسط همان دستگاه، دوباره دریافت می شوند. این تصاویر در سونوگرافی معمولی یا همان سونوگرافی دو بعدی به صورت سیاه و سفید دیده می شوند. امواج بازتابیده شده از بدن، توسط یک کامپیوتر تجزیه و تحلیل شده و به تصویر تبدیل می شود. بهترین زمان برای انجام اولین سونوگرافی در بارداری، هفته هشتم است. در سونوگرافی ترانس ابدومینال رؤیت ساک حاملگی از اواسط هفته چهارم بارداری، تشخیص کیسه زرده حدود هفته پنجم، مشاهده و اندازه گیری جنین از اواسط هفته پنجم و ضربان قلب جنین از 6 هفته پس از اولین روز آخرین قاعدگی امکان پذیر است.
علائم بارداری در هفته اول برای هر کسی متفاوت است؛ اما نداشتن عادت ماهانه از رایج ترین و اولین علائم بارداری است. از دیگر علائم بارداری در همان هفته اول می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین نشانه بارداری می تواند به تعویق افتادن عادت ماهانه باشد؛ اما توجه داشته باشید که این اتفاق نمی تواند دلیل محکم و قطعی برای حاملگی باشد؛ زیرا تأخیر قاعدگی می تواند دلایل دیگری اعم از استرس، مسافرت، ورزش شدید و ... داشته باشد. ممکن است بعد از به تعویق افتادن عادت ماهانه تغییراتی مانند درد و سنگینی در پستان مادر احساس شود، این تغییرات نیز می تواند نشانه ای از حامله بودن باشد.
نشانه بعدی درد شکم و لکه بینی است. لانه گزینی تخمک بارور شده بر روی دیواره رحم زن معمولاً با خونریزی همراه است. البته هر درد و لکه بینی نمی تواند نشانه بارداری باشد؛ زیرا برخی افراد نیز قبل از دوره ماهیانه درد شکم و لکه بینی دارند. معمولاً خونریزی لانه گزینی نسبت به خون عادت ماهانه روشن تر است.
با تولید هورمون های بارداری در بدن خستگی شدید به سراغ زن حامله می آید و اغلب اوقات احساس خواب آلودگی می کند. همچنین تغییرات سریع هورمونی پس از لقاح باعث احساس تهوع و استفراغ در زن می شود. حساس شدن به بو و مواد غذایی نیز از نشانه های بارداری می باشد.
تغییرات ناشی از لقاح تخمک می تواند نشانه های دیگری اعم از کاهش سطح قند خون در بدن، تکرار ادرار، سردرد، یبوست، کمردرد، نفخ شکمی یا احساس پری در شکم و ... داشته باشد.
سونوگرافی با مزایای بسیاری همراه است:
بسته به نوع سونوگرافی ممکن است از مادر خواسته شود مقداری زیادی مایعات نوشیده و یا از ادرار کردن قبل از انجام این تست خودداری کند
به گفته پزشکان متخصص، سونوگرافی هیچ خطری برای جنین ندارد. سونوگرافی فقط با طریق امواج صوتی انجام می شود و اشعه ای در میان نیست که خطری برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. این موضوع در مورد سونوگرافی های سه بعدی و چهار بعدی هم صدق می کند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه ، پوست و مو ، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.