اگزما سبوره یک نوع بیماری پوستی است که با التهاب پوست سر یا صورت به صورت به شکل پوسته یا فلس که در سطح پوست پخش می شوند، خود را نشان می دهد. یکی از تجربیات شایع، خارش زیاد مناطق تحت تأثیر بیماری است که خود باعث التهاب و در نتیجه قرمز شدن آن منطقه می شود. اگرچه لغت اگزما سبوره گاهی در مواردی که شوره سر دیده می شود به خاطر شباهت در طبیعت این دو اختلال پوستی به کار می رود؛ اما از نظر اصطلاحات پزشکی متمایز هستند. فردی که از اگزمای سبوره رنج می برد پوست بسیار چرب دارد که از پوسته ای فلسی شکل پوشیده شده است و قرمزی در منطقه تحت تأثیر بیماری دیده می شود؛ اما فردی که فقط شوره دارد پوسته ها در اطراف پوست سر بدون قرمزی آن منطقه دیده می شوند. اگزما سبوره در هر منطقه ای از پوست می تواند دیده شود، بنابراین می تواند انواع مختلفی برحسب منطقه درگیری ایجاد گردند.
بر خلاف تصور عموم این بیماری مسری نخواهد بود. این بیماری یک عارضه پوستی شایع محسوب می شودکه حدود 4 درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند. شوره سر نیز شکل خفیفی از درماتیت سبوره کف سر است و نیمی از افراد بزرگسال را درگیر کرده است. این بیماری در مردان نسبت به زنان شایع تر است. این عارضه در هر سنی بعد از سن بلوغ می تواند اتفاق بیفتد.
همشهریان گرامی! جهت بررسی علل و استفاده از بهترین روشهای درمانی مشکلات پوستی خود، می توانید به یک متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید تا پس از بررسی های لازم، مناسب ترین درمان را برای رفع مشکل شما تجویز کرده و اعمال نماید.
تصور می شود که عامل این بیماری نوعی قارچ به نام مالاسزیا است و درماتیت سبورئیک زمانی ایجاد خواهد شد که این قارچ بیش از حد رشد کند یا سیستم ایمنی بدن شخص بیش از حد به آن واکنش نشان دهد. این قارچ از نوع قارچی که باعث برفک یا کپک در غذا می شود نیست. درماتیت سبوره ای معمولاً با هیچ بیماری زمینه ای در ارتباط نیست؛ اما ممکن است در صورت ابتلای فرد به HIV شدید تر شود. این عارضه همچنین در بین افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند، بیشتر شایع است. خستگی مفرط و استرس نیز گاهی می تواند باعث بروز ناگهانی این بیماری پوستی شود. این عارضه در آب و هوای سرد بیشتر از آب و هوای گرم شایع است و ارتباطی با رژیم غذایی فرد ندارد.
علت بروز این بیماری می تواند پیچیده بوده و یک یا چند عامل در بر هم زدن تعادل بدن نقش داشته باشند. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درماتیت سبوره ای می تواند موجب خشک شدن بیش از حد پوست و یا برعکس باعث چرب شدن بیش از اندازه پوست شود. شایع ترین علائم و نشانه های درماتیت سبورئیک عبارتند از:
علائم این بیماری معمولاً در قسمت هایی از پوست که چربی بیشتری دارند، ظاهر می شوند. از جمله:
در صورت مشاهده ی برخی از علائم، باید به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:
اگزمای سبوره از راه های متعددی درمان می شود؛ اما راه اولیه برای پیشگیری از بیماری، بالا نگه داشتن سطح بهداشت و سلامت است. برای یک درمان مؤثر نیاز به مشاوره با متخصص پوست یا درمان های مشخص کنترل شده در منزل است.
شامپوهایی که برای درمان پیشنهاد میگردند، باید یک پایه ضد شوره داشته باشد و شامل ترکیبات ضد قارچ باشند. برای درمان اگزمای سبوره ناحیه سر، اولین قدم تمیز نگهداشتن پوست سر آسیب دیده است. شامپو کتوکونازول روش مؤثری برای درمان این عارضه است. به خصوص اگر همراه با یک محصول حاوی کلوبتازول دو بار در هفته استفاده گردد. شامپو کلوال دی اس دوکری، نیز از جمله شامپوهای خوب در درمان درماتیت سبورئیک به شمار می رود.
هیدروکورتیزون، فلوسینولون و دزونید، کورتیکواستروئیدهای موضعی هستند که می توانید بر روی پوست سر یا نواحی مبتلا شده بمالید. این داروها بسیار مؤثر هستند و استعمال آن ها نیز راحت است؛ اما تنها برای مدت کوتاه قابل استفاده بوده و اگر استفاده از آنها برای بیش از ده روز ادامه یابد. ممکن است عوارض جانبی آنها پدیدار شوند که شامل نازک شدن پوست و تشکیل خط و استریا بر روی پوست خواهد بود. از جمله ترکیبات درمانی بسیار خوب غیر کورتیکو استروئیدی، می توان به کرم کلوال دی اس دوکری نیز اشاره نمود که با داشتن پیروکتون اولامین و گلیکولیک اسید به خوبی به درمان درماتیت سبوره ای کمک خواهد کرد.
پزشک ممکن است برای شما قرص تربینافین را تجویز نماید که بیشتر در موارد شدید و مقاوم، این اتفاق خواهد افتاد. تربینافین ممکن است عوارض جانبی نظیر آسیب به کبد و واکنش های آلرژیک را به همراه داشته باشد. به همین دلیل گزینه آخر در درمان محسوب خواهد شد.
کرم ها و لوسیون های حاوی تاکرولیموس یا پروتوپیک و یا پیمکرولیموس (الیدل) می توانند در درمان این بیماری مؤثر باشند. این داروها عوارض کمتری از کورتیکواستروییدها دارند؛ اما به دلیل خطرات کارسینوژنیک یا سرطان زایی، هیچ گاه گزینه اول درمان نخواهند بود. ضمناً هزینه درمانی بسیار بالاتری نسبت به کورتیکواستروییدها دارند.
می توان از ژل ها و کرم های مترونیدازول به میزان 2 بار در روز جهت درمان درماتیت سبورئیک نیز استفاده نمود.
این درمان ترکیبی شامل پسورالن همراه با نور درمانی است (فتوکموتراپی). پس از خوردن قرض پسورالن و یا استفاده موضعی از پسورالن بر روی ناحیه مبتلا شده، شما در معرض امواج فرابنفش یا UV قرار خواهید گرفت. این درمان برای تمام افراد و یا افراد با موهای ضخیم مناسب نخواهد بود.
در کلینیک دکتر علیرضا واعظ شوشتری، همواره تلاش می شود با تکیه بر دانش و مهارت بالا، بهترین روشهای جوانسازی پوست در اصفهان به متقاضیان گرامی ارائه شود.