سونوگرافی پروستات نوعی روش تشخیصی و تصویربرداری است که با گذراندن امواج صوتی از بافت های بدن، تصاویر سیاه و سفید از پروستات تولید می کند. به طور کلی سونوگرافی یک روش بی خطر و بدون درد است که با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن تولید می کند. در سونوگرافی از ژل و یک پروب یا مبدل که مستقیماً بر روی پوست ناحیه مورد بررسی قرار می گیرد، استفاده می شود و امواج صوتی با فرکانس بالا از طریق ژل به داخل بدن منتقل می شوند. سپس این کاوشگر صداهایی که به عقب بازمی گردند را جمع آوری نموده و رایانه از آن امواج صوتی برای ایجاد تصاویر استفاده می کند.
سونوگرافی پروستات برای آزمایش غده پروستات و بافت های اطراف آن در مردان انجام می شود. در صورتی که بیمار شرایط زیر را داشته باشد این سونوگرافی توصیه می شود:
برخی از علائمی که ممکن است پزشک را متقاعد به تجویز آزمایش سونوگرافی پروستات کند عبارتند از:
در آقایان غده پروستات دقیقاً در جلو راست روده قرار دارد، بنابراین معاینه سونوگرافی به منظور قرار دادن مبدل تصویربرداری در نزدیک ترین حد ممکن به غده پروستات به صورت صحیح انجام می شود. برای سونوگرافی ترانس رکتال از بیمار خواسته می شود که دراز کشیده و زانوهای خود را خم کند. یک پوشش محافظ یکبار مصرف روی مبدل قرار می گیرد، سپس مبدل از طریق مقعد وارد می شود و داخل رکتوم قرار می گیرد. تصاویر از زوایای مختلفی به دست می آیند تا بهترین نمای غده پروستات ایجاد شود.
در صورتی که یک ضایعه مشکوک با سونوگرافی یا معاینه مقعدی شناسایی شود، می توان نمونه برداری با هدایت سونوگرافی را انجام داد. این روش شامل پیش بردن یک سوزن به غده پروستات در حالی است که رادیولوژیست یا سونوگرافیست محل سوزن را مشاهده می کند. سپس کمی از بافت برای معاینه میکروسکوپی گرفته می شود. در این حالت بیوپسی انجام شده و از مبدل سونوگرافی برای هدایت سوزن نمونه برداری به مناطق خاص غده پروستات استفاده می شود.
فرد باید به پزشک در صورت ابتلا به عارضه های قلبی و ریوی و یا بیماری های دیگر و همین طور حساسیت های دارویی اطلاع دهد. اگر فرد دارای دریچه قلب مصنوعی است و یا به وی گفته شده است که قبل از دندانپزشکی و عمل جراحی آنتی بیوتیک مصرف کند به پزشک اطلاع دهد. اگر به هر کدام از عارضه های گفته شده مبتلا باشید باید قبل از نمونه برداری آنتی بیوتیک مصرف کنید.
در صورت استفاده از داروهای زیر به پزشک باید اطلاع داد:
مردانی که در طی جراحی قبلی، انتهای روده (راست روده) خود را برداشته اند، کاندیدای مناسبی برای سونوگرافی غده پروستات نیستند؛ زیرا این نوع سونوگرافی به طور معمول به قرار دادن یک پروب در راست روده نیاز دارد. با این حال، رادیولوژیست ممکن است با قرار دادن یک پروب تصویربرداری سونوگرافی منظم بر روی پوست پرینه بیمار، بین پاها و پشت کیسه بیضه بیمار، غده پروستات را بررسی کند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.