آهن برای تولید هموگلوبین ضروری است. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول های قرمز خون وجود دارد و به آنها اجازه می دهد، اکسیژن را به همه ی قسمت های بدن برسانند. هموگلوبین جزءِ سازنده یمیوگلوبیننیز هست. میوگلوبین شباهت زیادی به هموگلوبین دارد، با این تفاوت که در سلول های ماهیچه یافت می شود. اگر به اندازه ی کافی آهن جذب نکنید، احساس خستگی به سراغ تان خواهد آمد و به کم خونی دچار خواهید شد. مردان به طور متوسط به ۸ میلی گرم آهن در روز نیاز دارند و زنان، قبل از سن یائسگی، باید ۱۸ میلی گرم آهن در روز مصرف کنند. آهن هم در سبزیجات و هم در فراورده های دامی یافت می شود. اگر علاقه مند هستید که مقدار جذب آهن بدن تان را بالا ببرید، در ادامه باچند نمونه از مواد غذایی که حاوی آهن هستند، آشنا شوید.
لوبیای سفید
یکی از منابع گیاهی آهن است. نصف پیمانه لوبیای سفید، بیش از ۳ میلی گرم آهن دارد. این مقدار از لوبیای سفید، حاوی ۶ میلی گرمفیبرو ۵۰۰ میلی گرم پتاسیم است. لوبیای سفید سرشار از پروتئین، کلسیم، ویتامین B و آنتی اکسیدان است.
جگر گاو
نیاز به معرفی ندارد. همه ی ما از مقادیر بالای آهن در این ماده ی مقوی باخبریم. برشی از آن، بیش از ۴ میلی گرم آهن دارد. منبعِ غنی ای که علاوه بر آهن، پروتئین، ویتامین های B کامپلکس، ویتامین A و ۳۳ واحد ویتامین D هم دارد. مجموع کالری غذایی این ماده ۱۳۰ است.
عدس
از دیگر منابع گیاهی آهن است. نصف پیمانه عدس، بیش از ۳ میلی گرم آهن دارد. عدس علاوه بر اینکه آهن زیادی دارد، پروتئین، ویتامین B، منیزیوم و روی بالایی هم دارد.
تن ماهی
از جمله مواد غذایی سرشار از آهن است. هر قوطی تن ماهی، بیش از ۲/۳ میلی گرم آهن دارد. این ماده ی غذایی، پتاسیم، ویتامین B، کمی ویتامین D و همین طور ۴۰۰ میلی گرم سدیم دارد. به خاطر سدیم بالای آن، مراقب باشید زیاد مصرف نکنید. تن ماهی، کمتر از ۱۵۰ کالری دارد به شرط اینکه تن ماهی ای را انتخاب کنید که درون قوطی آن، آب باشد نه روغن!
نخود
از جمله حبوبات حاوی آهن، نخود است که امروزه کمتر در سفره ی ایرانی ها مشاهده می شود. نصف پیمانه نخود، ۲/۳ میلی گرم آهن دارد. این مقدار از نخود، ۱۴۱ میکروگرم فولات دارد، که یکی از ویتامین های B کامپلکس است. همین طور، شامل ۶ گرم فیبر و کمتر از ۱۵۰ کالری انرژی است.
آب گوجه فرنگی
مقدار آهن موجود در آب گوجه فرنگی، کمتر از مواد غذایی دیگر است اما نوشیدنی گوارایی است. یک پیمانه از آن، ۱ میلی گرم آهن دارد. این مقدار از آب گوجه فرنگی، آنتی اکسیدانی قوی به نام لیکوپن هم دارد. علاوه بر اینها، حاوی ویتامین B و مواد معدنی هم هست.
سیب زمینی
کمتر مورد توجه قرار گرفته است. سیب زمینی پخته شده با پوست، بیش از ۳ میلی گرم آهن دارد. این منبع گیاهی آهن، ویتامین B، ویتامین C و پتاسیم هم دارد.
بادام هندی
از جمله آجیل های پرطرفدار است. از آن می توانیم به عنوان میان وعده ای سرشار از آهن استفاده کنیم. ۳۰ گرم از آن، نزدیک به ۲ میلی گرم آهن دارد. بادام هندی حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی، ویتامین ها و چربی اشباع نشده ی مفید است.
اسفناج
از جمله سبزیجات حاوی آهن است. دلیل علاقه ی وافر ملوان زبل به اسفناج هم همین است! یک پیمانه اسفناج پخته، ۶/۵ میلی گرم آهن دارد. علاوه برآهن، ۲۵۰ میلی گرم کلسیم، ویتامین C، ویتامین K، فیبر و بیش از ۸۰۰ میلی گرم پتاسیم هم دارد.
کشمش
مانند بسیاری از خشکبار ها، حاوی مقادیر زیادی آهن است. حدود ۱/۳ پیمانه کشمش، تقریبا ۱ میلی گرم آهن دارد. کشمش، میان وعده ای مقوی است که پتاسیم و ویتامین B هم دارد
نسخه اصلی مطلب مواد غذایی آهن دار را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.