زگیل تناسلی یا اچ پی وی یکی از شایع ترین بیماری های پوستی و عفونی است که در گروه بیماری های آمیزشی (STD) قرار می گیرد. این بیماری در اثر تماس مستقیم پوست با پوست فرد آلوده و از طریق برقراری روابط جنسی بین افراد منتقل می شود. از آنجایی که این بیماری به شدت سرایتی است، معمولاً با اولین تماس جنسی سریعاً به بدن فرد منتقل می گردد و به دنبال آن زائده هایی در اطراف ناحیه ی تناسلی و مقعد به وجود می آید. با پیشرفت علم و تکنولوژی، راه های مقابله و یا دفاع در برابر بیماری های ویروسی روز به روز در حال افزایش است.
یکی از را ه های ارائه شده توسط بهداشت در زمینه ی مقابله با عفونت اچ پی وی، واکسن گارداسیل است. واکسن گارداسیل یا واکسن HPV یکی از مؤثرترین روش ها برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی به حساب می آید. واکسن گارداسیل از پروتئین های متصل به سطح ویروس تهیه می شود. زمانی که از این پروتئین ها واکسن تهیه شد و وارد بدن گردید، بدن شروع به جنگیدن با این آنتی ژن های غریبه می کند. در این مبارزه ، آنتی بادی ساخته می شود و این آنتی بادی ها در بدن می مانند تا در مواجهه ی بعدی با این ویروس به نابودی آنها بپردازند.
دلیل ایجاد این نوع زگیل ها ویروس پاپیلوما یا HPV است. این ویروس می تواند به شکل عفونت جنسی از طریق روابط جنسی منتقل شود. همه ویروس های پاپیلوما خطرناک نیستند و همه آنها هم ناحیه تناسلی را درگیر نمی کنند؛ اما بیش از نیمی از افرادی که روابط جنسی دارند، در طول دوره فعالیت جنسیشان این عفونت را تجربه میکنند. اچ پی وی می تواند روی پوست ناحیه تناسلی وجود داشته باشد؛ اما لزوماً زگیل به وجود نیاورد یا چند ماه بعد آن را به وجود بیاورد. همین موضوع باعث میشود بسیاری از افراد مبتلا تا ماه ها یا حتی سالها متوجه نشوند. بعضی از انواع ویروس می توانند به سلولهای دهانه رحم برسند و در آن ناحیه باعث سرطان شوند؛ بنابراین پزشکان به تمام افرادی که روابط جنسی دارند پیشنهاد می کنند هر چند وقت یک بار چکاپ انجام دهند.
به طور کلی، زگیل تناسلی هم مانند هر بیماری ویروسی دیگری در مرحله فعال، علائم خودش را نشان می دهد. بیشتر افراد مبتلا به اچ پی وی علامتی ندارند و یا علائم خیلی خفیف دارند که معمولاً از آنها عبور می کنند. این علائم شامل درد، خونریزی خفیف، خارش پوست و سوزش است و گاهی در صورت درمان نشدن، گسترده شدن زگیل ها تا جایی که با چشم دیده شوند. این علائم یعنی چند هفته تا چند ماه از رابطه جنسی بیماریزا گذشته است.
در حال حاضر سازمان غذا و داروی ایالت متحده امریکا (FDA) سه نوع واکسن HPV را به تأیید رسانده است. آن ها عبارتند از:
واکسن گارداسیل خارجی با نام گارداسیل 9 یکی از جدیدترین انواع واکسن بیماری های پاپیلومای انسانی است که می تواند بدن را در برابر 9 مدل ویروس مختلف HPV همچون 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52، 58 محافظت کند. در بین این ویروس های نوع 16 و 18 بسیار پرخطر هستند و منجر به سرطان دهانه رحم و واژن می شوند. دو نوع ویروس 6 و 11 از ویروس های رایج HPV به شمار می آیند که به صورت زگیل تناسلی بروز پیدا می کنند.
واکسن گارداسیل برای افرادی که رابطه جنسی دارند و یا قصد ازدواج دارند باید تزریق شود.
ویروس HPV یکی از دلایل ابتلا به زگیل تناسلی است و خیلی زود از طریق رابطه جنسی به فرد دیگر منتقل می شود. این ویروس ممکن است در فردی علامت خاصی نداشته باشد؛ اما در فرد دوم منجر به زگیل تناسلی شود. به همین دلیل همه افرادی که رابطه جنسی دارند باید واکسن گارداسیل را تزریق کنند.
خیر، تزریق واکسن راهی برای درمان بیماری HPV نیست؛ اما از بدن فرد در برابر ابتلا به سایر انواع ویروس HPV محافظت می کند و از ابتلای فرد به سرطان دهانه رحم، سرطان پروستات و سرطان دستگاه گوارشی تحتانی جلوگیری می کند.
خیر، در واکسن گارداسیل هیچ نوع ویروس HPV وجود ندارد. در ساخت واکسن از پروتئین های مشابه به پروتئین هایی که در ویروس HPV وجود دارد استفاده شده است و سلول های بدن را تحریک می کند تا پادتن مورد نیاز برای مبارزه با ویروس HPV را تولید کند. با تولید این پادتن مقاومت بدن در برابر ویروس بیشتر می شود.
روی بازو مانند واکسن هپاتیت تزریق می شود.
بهترین زمان برای شروع واکسن در خانم ها قبل از شروع تماس جنسی و در فواصل سنی بین ۹ تا ٢٦ سالگی می باشد. بهتر است تزریق این واکسن زمانی انجام شود که فرد در معرض ویروس HPV قرار نگرفته و از نظر جنسی فعال نباشد. البته زنان و مردان بین سنین ۲۷ تا ۴۵ که این واکسن را تا به حال تزریق نکرده اند و طبق تشخیص پزشک در معرض خطر هستند، نیز می توانند آن را دریافت کنند.
خیر، چون واکسن تنها از پروتئین ویروس ساخته شده و هسته آن را ندارد باعث آلودگی نمی شود.
این افراد با تزریق این واکسن در برابر دیگر گونه های آن محافظت می شوند.
بعد از تزریق اولین دوز واکسن گارداسیل، دوز بعدی باید دو ماه بعد دریافت شود و دوز سوم با فاصله ۶ ماه از دوز اول باید تزریق شود.
تزریق واکسن گارداسیل به این معنا نیست که زنان، دیگر نباید آزمایش پاپ اسمیر دهند. واکسن گارداسیل شما را در برابر تمام ۴۰ نوع ویروس HPV شناخته شده محافظت نمی کند و تنها توانایی مقابله با ۱۵ نوع ویروس HPV را دارد. زنانی که از نظر جنسی فعال هستند در سنین ۲۱ الی ۶۵ سالگی باید هر ۳ سال آزمایش پاپ اسمیر دهند. برای انجام تست تشخیص HPV نیز هر ۵ سال باید به پزشک مراجعه کنند.
محافظت این واکسن از زگیل تناسلی تا مدت های طولانی ادامه دار خواهد بود و ایمنی بالایی دارد. کسانی که در ۱۲ سال و زیر ۱۲ سال این واکسن را تزریق کرده اند، برای مدت طولانی ایمنی نشان داده اند و با گذر زمان، از محافظت و ایمنی زایی آن کم نشده است. بعد از تزریق دوزهای بالای ۲۶ سال، حداقل ۱۰ سال ایمنی زایی در بدن فرد وجود دارد.
تب و لرز، التهاب محل تزریق و حساسیت عمومی در بدن که در موارد نادر اتفاق می افتد.
نسخه اصلی مطلب پرسش و پاسخ درباره واکسن گارداسیل را در سایت دکتر جمال الدین حسن زاده بخوانید.