تغییرات هورمونی در طی بارداری بر سطح هورمون های تیروئید در خون تأثیر می گذارد. در سه ماهه اول ، هورمون بارداری یعنیhCG که شبیه به هورمون TSHاست، باعث افزایش تولید هورمون های تیروئید می شود . همچنین در سه ماهه سوم، حجم غده تیروئید 30 درصد افزایش می یابد که همه این تغییرات طبیعی است. با توجه به این تغییرات طبیعی ، تفسیر آزمایشات تیروئید در طی بارداری کمی دشوارتر از موارد غیر بارداری است.
در طی سه ماه اول بارداری، جنین كاملا وابسته به هورمون های تیروئید مادر است كه از جفت عبور نموده و به جنین می رسند. پس از پایان سه ماه اول بارداری، غده تیروئید جنین فعالیت خود را شروع کرده و هورمون تیروئید تولید می كند. از این زمان تا پایان بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیاز به ید دارد كه باید از طریق مادر به او برسد.از آنجا که هورمون های تیروئید برای رشد و سلامت مغز و دستگاه عصبی جنین ضروری هستند ( مخصوصأ در سه ماهه اول که تیروئید جنین در حال رشد است و جنین کاملاً به هورمون تیروئید مادر متکی است ) ، انجام ازمایش تیروئید و در صورت لزوم ، درمان به موقع بسیار مهم است . بانوانی که در گذشته سابقه کم کاری تیروئید و یا سابقه خانوادگی اختلالات تیروئید را دارند ، بیشتر از سایر زنان در معرض خطر ابتلا به کم کاری تیروئید در دوران بارداری هستند.
علایم کم کاری تیروئید در بارداری مانند خستگی ، یبوست ، افسردگی و کم حوصلگی ، ورم دست و پا ، افزایش وزن ، ریزش مو ، مشکلات پوستی و....ازبسیاری حالات و علایم طبیعی دوران بارداری قابل افتراق نیستند. بنابراین توصیه می کنیم در صورت بروز چنین علایمی تحت نظر یکی از بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان ، تشخیص و درمان به موقع انجام شود.
علاوه بر مشکلاتی مانند ناباروری و سقط مکرر که در اثر کم کاری تیروئید در خانمها ایجاد می شوند ، در دوران بارداری نیز عوارضی ایجاد می شوند.جنین هایی که در سه ماهه اول بارداری ، به میزان کافی هورمون تیروئید را دریافت نمی کنند ، ممکن است با مشکلات پیشرفته عصبی متولد شوند. اگر کم کاری تیروئید در بارداری درمان نشود ، ممکن است منجر به عوارض زیر شود:
با مراجعه خانم باردار به متخصص زنان و زایمان در اوایل بارداری و شروع مراقبت های بارداری و مسجل شدن بارداری ( تشکیل جنین و قلب در سونوگرافی ) ، ازمایشات سه ماهه اول بارداری که شامل ازمایش تیروئید هم هست در خواست می شود. در صورت تشخیص کم کاری تیروئید ، درمان دارویی با دوز مناسب شروع می شود.
به محض تشخیص کم کاری تیروئید ، بایستی درمان هورمونی توسط پزشک متخصص صورت گیرد.لازم به ذکر است که داروی لووتیروکسین که برای درمان کم کاری تیروئید تجویز می شود در بارداری کاملا بی خطر است.
افرادی که از قبل از بارداری ، دچار کم کاری تیروئید بوده اند ، با شروع دوره بارداری ، نه تنها باید به مصرف داروهای خود ادامه دهند ، بلکه بایستی با انجام ازمایش تیروئید و مراجعه به پزشک متخصص ، دوز مناسب آن را دریافت کنند ( گاهی لازم است دوز دارو افزایش یابد ) .
جهت دریافت نوبت و انجام مراقبت های دوران بارداری و پیشگیری از سقط ، تحت نظر دکتر منصوره پژمان منش که از بهترین پزشکان فوق تخصص زنان و زایمان اصفهان هستند ، می توانید به سامانه نوبت دهی اینترنتی مطب مراجعه فرمایید.