دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری

آزمایشات تشخیص ناباروری در مردان

دکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]آدرس وب سایت : www.izadidr.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خ شمس آبادی ، روبروی بیمارستان سینا ، اول کوچه 32 تلفن مطب : 32363136 - 031

متخصص ناباروری مردان | ( ناباروری چیست ) : چنانچه مردی همسرش سالم باشد و در عرض یکسال با هفته ای دو بار مقاربت ، حامله نشود و در آزمایش اسپرموگرام هم تعداد اسپرمهای فعال و نرمالش کمتر از 5-10 میلیون باشد نابارور تلقی میگردد .
15-20 % زوجها ناباروری دارند که کمتر از نصف اینها ( 40% ) مربوط به مرد میباشد .

آنچه در این مطلب میخوانید

شرایط لازم برای باروری مردان

1- بیضه ها باید اسپرم نرمال و سالم تولید کند .
2- دستگاه تناسلی مرد بتواند اسپرمها را از بیضه به سمت مجرای ادرارمنتقل کند .
3- ترشحات غدد وزیکول سمینال و پروستات مرد نقش نگهدارنده و مغذّی برای اسپرمها داشته باشند .
4- تعداد کافی اسپرم سالم در زمان مناسب ( مقارن با تخمک گذاری زن ) به دهانۀ رحم برسد .
5- ترشحات دهانۀ رحم هم نقش مغذی اسپرم داشته باشد و هم اسپرمها را بسمت داخل رحم هدایت کند .
6- رحم بتواند اسپرمها را بداخل لوله های رحمی براند .
7- تخمدانها تخمک نرمال و سالمی تولید و آزاد کنند .
8- شیپورهای لوله های رحمی ( انتهای لوله ها ) بتوانند تخمک را بدرون خود کشیده و بسمت داخل لوله ی رحمی هدایت کند .
9- لوله های رحمی نرمال باشد ومانع تشکیل جنین نشود ، موجب تسهیل حرکت جنین بسوی داخل رحم شود .
10- آندومتر ( لایه مخاطی داخل رحم ) ضخیم باشد وبا آمادگی کامل جنین را جذب کند .

روش اسپرم اهدایی

علل ناباروری مردان

اول علل واضح و قطعی ناباروری را بیان میکنیم که هریک به تنهایی میتواند موجب ناباروری شود و درمان آنها بسیار سخت و اغلب اوقات غیرممکن است و ناچار می شوند که از اسپرم اهدایی استفاده کنند عبارتست از :
1- اختلا ل در هورمونهای هیپوفیز: هیپوفیز غده ایست که در وسط مغز قرار گرفته و با هورمونهای مختلفی که ترشح می کند بنوعی روی عملکرد غدد دیگر مثل تیروئید و بیضه و تخمدان و غدد فوق کلیه نظارت می کند . در مورد بیضه با ترشح دو هورمون موجب تنظیم رشد بیضه و اسپرم سازی می شود .حال اگر FSH مترشحه از هیپوفیز کم باشد عملکرد بیضه مختل می شود .
2- آتروفی ( کوچک بودن بیش از حد ) بیضه ها : اندازۀ نرمال بیضه در حدود یک تخم مرغ است . اگر اندازه اش از بادام کوچکتر باشد امیدی به اسپرم سازی وجود ندارد . آتروفی می تواند مادرزادی باشد ویا اکتسابی ( بدنبال عفونت یا ضربه یا جراحی ) باشد .
3- بیضه های نزول نکرده : بیضه ها در دوران جنینی داخل شکم است و با تکامل جنین ، نزول کرده به محل طبیعی اش می آید . حال اگر بهر دلیل هر دوی بیضه ها نزول نکند و در شکم بماند خاصیت اسپرم سازیش از بین میرود و چون قابل درمان نیست از اسپرم اهدایی باید استفاده شود .
4- انسداد مجاری منی بر ( واز دفران ) : که دلیل آن عفونت ( سل بیضه ) ، جراحی ( وازکتومی ) یا انسداد مادرزادی میتواند باشد .
5- عفونت شدید دو طرفه بیضه : مثلا اگر کسی پس از بلوغ اوریون بگیرد حدود 30% امکان دارد علاوه بر غدد بزاقی ، بیضه ها نیز در گیر شود . در این حالت ابتدا هر دو بیضه متورم و دردناک میشود و سپس در عرض یکماه بتدریج کوچکتر از بادام می شود و خاصیت اسپرم سازیش از بین میرود . عفونت حاد میکروبی بیضه نوع دیگری از عفونت می باشد که ممکن است موجب ناباروری شود .
6- اختلالات کروموزومی : تعداد کروموزوهای مردان 46 عدد است . اگر یکی بیشتر یا کمتر باشد ، یا گاهی تکه ای از یک کروموزوم کم شود ، ناباروری باضافه مشکلات دیگر ایجاد میشود . مثلا اگر مردی یک کروموزوم اضافه تر داشته باشد ( 47XXY ) که به آن سندرم کلاین فلتر گفته می شود یا یک کروموزوم کمتر داشته باشد ( 45XO ) که به آن سندرم ترنر می گویند ، در هر دو حالت ناباروری پیدا می کند .
7- رادیوتراپی لگن برای کانسر روده یا عضوی دیگر در پائین شکم معمولا باعث از بین بردن اسپرم سازی بیضه می شود .
8- شیمی درمانی برای هر نوع کانسری نیز موجب از بین رفتن اسپرم سازی می شود .

انتظار نداشته باشید جادۀ زندگی همیشه صاف و هموار باشد وگرنه خوابمان می برد ، خیلی عاقلانه با راهنمایی افراد خبره از دست اندازها عبور کنید وبه راه خود ادامه دهید .
 ناباروری مردان اصفهان

علل ناباروری مردان که نسبی می باشد

این دسته از علل مثل علل قطعی فوق ، با عث ناباروری مطلق نمیشود ، ولی چنانچه چند تای آنها با هم وجود داشته باشند ، دست بدست هم داده اسپرم سازی را در حدی ضعیف میکند که موجب ناباروری میشود . اینها عبارتند از :
1- واریکوسل : در این حالت چون خون برگشتی از بیضه خوب تخلیه نمی شود ، خون سرخرگی (حاوی اکسیژن و مواد غذایی ) کمتر به بیضه میرسد و در نتیجۀ آن اسپرم سازی اختلال پیدا میکند . واریکوسل جزء شایعترین علل ناباروری در مردان می باشد ودرمان آن جراحی است که جواب دهی آن به درمان خوب و قابل قبول است .
2- مصرف مواد مخدر ، کوکائین ، قلیان ، سیگار زیاد
3- در معرض تشعشعات و پارازیتها قرار گرفتن بمدت زیاد
4- تماس ممتد و طولانی با مواد شیمیائی خاص و مضر مثل حشره کشها و کار درگرمای زیاد وتماس ممتد با سرب و کادمیوم ( صنعت باطریسازی )
5- سوء تغذیه وبیخوابی های ممتد و درگیریهای طولانی مدت
6- بیماریهای مزمنی که بهبودی کامل در آن وجود ندارد مثل دیابت ، قطع نخاع ، ام اس و سرطان و . . .

تشخیص ناباروری در مردان

تشخیص ناباروری مردان

پزشک ( متخصص ارولژی ) ابتدا مردی را که بعلت بچه دار نشدن مراجعه کرده ، ویزیت و معاینه می کند . در نگاه اول قیافۀ مرد مورد توجه قرار می گیرد که باید مردانه باشد یعنی دارای ریش و سبیل باشد و سینه هایش هم بزرگ نباشد .
در مورد مواد مصرفی غیر متعارف ( قلیان و مخدرها و ...) و عادات غذائی غیر نرمال و شغل بیمار و سابقۀ جراحی های مرتبط با ناباروری سوال می شود وآزمایشهای قبلی او را می بیند .
پرسشهایی در مورد چگونگی و تعداد دفعات نزدیکی و میزان استحکام نعوظ و چگونگی دفع منی می کند .
در معاینه به سایز بیضه ها توجه می شود که نرمال است یا کوچکتر از نرمال است ویا خیلی کوچک ( آتروفی بیضه ) است . از دیگر کارهایی که پزشک برای تشخیص ناباروری مردان انجام می دهد اینست که به اندازه وشکل آلت توجه می شود و از نظر داشتن واریکوسل و شدت آن هم مورد ارزیابی قرار می گیرد . با توجه به شرح حال و نتیجۀ معاینات ، آزمایشاتی درخواست می گردد .

انواع آزمایشات ناباروری

1- خصوصیات ظاهری منی

زمانیکه منی دفع می شود تا حدود نیم دقیقه آبگونه ( سیال ) است ، سپس منعقد می شود و تا 15-30 دقیقه به این حالت باقی می ماند و مجددا آبگونه یا سیال می شود . هر مردی اگر خواست می تواند منی خود را یکبار در استکان بریزد و این پدیدۀ نرمال را در منزل مشاهده کند . در افرادیکه فاقد اسپرم هستند معمولا ( نه همیشه ) منی منعقد نمی شود .

2- آزمایش اسپرموگرام

مهمترین آزمایش درخواستی می باشد که بهمراه آن آزمایشات دیگری هم درخواست می شود . آزمایشات هورمونی برای بررسی کار غدد هیپوفیز( FSH - LH ) و تیروئید ( TSH ) و بیضه ها ( تستوسترون ) نوشته می شود و آزمایش قند ( برای بررسی دیابت ) و آزمایش کروموزومی ( برای عده ای خاص نه همۀ آنها ) هم درخواست می شود تا به علت و تشخیص ناباروری مردان نزدیکتر شویم .

موارد قابل توجه در آزمابش اسپرموگرام

  1. در دست داشتن یک آزمایش نرمال یا یک آزمایش غیر نرمال ، دلیل بر سالم بودن یا ضعیف بودن نمی تواند باشد ، زیرا اگر نرمال باشد ممکن است آزمایشگاه نتیجۀ آزمایش شما را با دیگری جابجا گزارش کرده باشد و اگر هم ضعیف باشد بنا بدلائل متعدد می تواند گمراه کننده باشد .
  2. وجود دو آزمایش نرمال اسپرم ، برای اینکه بگوئیم مرد اسپرمش نرمال است کافیست .
  3. وجود یک یا دوآزمایش اسپرموگرام با کیفیت و کمیت ضعیف ( غیرنرمال ) گفتیم که نمی تواند بیانگر حتمی وجود مشکل در شوهر باشد ، زیرا خیلی از پدیده های جسمی یا روحی که برای همه پیش می آید ( مثل آنفلوآنزا ، بیخوابی ، دندان درد ، استرسی که مانع خواب و آرامش آدم می شود و... ) بطور موقت برای چند روز موجب کاهش کیفیت و کمیت آزمایش اسپرموگرام می شود .
  4. جمع آوری نمونۀ اسپرم در فصل زمستان در محیطی سرد و ریخته شدن منی در ظرفی که بدنۀ آن سرد است ، باعث ایجاد شوک سرما به اسپرمهایی می شود که از محیط داخل بدن با درجه حرارت 37 درجه ، ناگهانی به جائی می آیند که درجه حرارت آن 20 تا 30 درجه کمتر است ، و تغییر دمای ناگهانی موجب بیحرکت شدن اسپرمها می شود .
  5. بنابراین اگر مردی دو آزمایش اسپرم نرمال و دو آزمایش غیرنرمال ( ضعیف ) در دست داشت ، این مرد مشکل ناباروری ندارد و تشخیص ناباروری مردان منتفی است وهمسرش باید مورد ارزیابی خانمها قرار گیرد .

مواردی که در گزارش آزمایش اسپرموگرام وجود دارد

مطالبی که در این مقاله گفته شد تمام علل ناباروری مردان نیست بلکه شایعترین علل ناباروری در مردان است و آندسته ازعلل ناباروری مردان که کمیاب است از قبیل دوجنسی بودن یا آسیب نخاع یا عقب ماندگیهای ذهنی حرکتی ، بعلت نادر بودن یا کم اهمیت بودن ، مورد بحث قرار نگرفت

ارزیابی باروری خانم ها

در بررسی خانمی که برای ناباروری مراجعه کرده ، اول ، پرسش در مورد منظم بودن سیکلهای پریود و میزان خونریزی و وجود درد قاعدگی و تعداد دفعات نزدیکی و اطمینان از اینکه منی داخل مهبل ( واژن ) در حوالی زمان تخمک گذاری می ریزد ، می شود .
سپس به قیافۀ خانم توجه می شود که آیا موی زائد ، تون صدای مردانه ، اضافه وزن یا ... دارد یا خیر .
بعد شکم وسینه ها و دستگاه تناسلی معاینه می شود که نرمال است یا خیر . اگر مشکل عضوی وجود داشت ، بسته به نوع وجود مشکل تصمیم گیری مناسب جهت رفع مشکل گرفته می شود .
اقدام بعدی که برای ارزیابی خانمها انجام می شود ، درخواست انواع آزمایشات ناباروری ( آزمایشات هورمونی ) است .
در جلسۀ دوم ویزیت معمولا داروهای هورمونی و مکمل تجویز می شود وممکن است برای بررسی کاملتر، گرافی از رحم یا لاپاروسکوپی یا ... توصیه گردد .
در جلسات بعدی بسته به اینکه چه اطلاعاتی از ویزیتهای قبلی بدست آمده است برنامه ریزی درمانی می شود ( ادامۀ دارودرمانی - IUI - IVF - رحم اجاره - اهدای اسپرم - اهدای تخمک یا گرفتن جنین اهدائی )

دکتر عنایت الله ایزدی در اصفهان متخصص اورولوژی ، تشخیص و درمان ناباروری مردان اعمالی نظیر بارداری با اسپرم اهدایی ، IUI ، فریز اسپرم را با درصد موفقیت بالا و تجربه چندین سال رضایت مندی بیمارانشان انجام می دهند .

نسخه اصلی مطلب آزمایشات تشخیص ناباروری در مردان را در سایت دکتر عنایت الله ایزدی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
کفی های طبی چه کاربردی دارند؟دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
بهترین سن برای تزريق بوتاکس چند سالگی است؟دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
درمان جای جوش قسمت دوم لیزر فرکشنالدکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
علل جویدن ناخن و روش پیشگیریدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مراحل رشد روانی-اجتماعی انساندکتر محمد والی پور [ متخصص روانپزشکی ]
توصیه هایی برای داشتن پوستی سالمدکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
اکو و نوار قلب دارای چه تفاوتها و شباهت هایی هستند؟آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
فریز درمانی ضایعات پوستی چگونه انجام میشود؟دکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
کاربرد تزریق فیلر یا ژل در جوانسازی گردندکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت