بارداری خارج رحم یکی از اورژانس های زنان و مامایی است. علایم اولیه ممکن است خفیف بوده و تشخیص را با مشکل مواجه کند.اما در صورتی که بانوان عزیز با علایم آن آشنا باشند ، در مراحل اولیه به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و دچار عوارض برگشت ناپذیر آن نخواهند شد.
در صورتی که تخمک بارور شده در مکانی خارج از رحم جایگزین شود حاملگی خارج رحم رخ می دهد که شایعترین محل آن لوله های فالوپ است. بطور طبیعی تخمک و اسپرم در میانه لوله بهم میرسند و لقاح در لوله انجام میشود. سپس سلول تخم تشکیل شده با حرکت مژکهای لوله به سمت رحم حرکت میکند وبعد از چند روز ( 5 -4 روز ) به رحم رسیده و لانه گزینی میکند.در صورتی که به هر علتی حرکت لوله مختل شود جنین در داخل لوله لانه گزینی میکند. بارداری خارج رحم درمکانهای دیگر مانند تخمدان ، شکم ، سرویکس و....نیزممکن است اتفاق بیفتد.
اغلب موارد، حاملگی خارج رحمی در طی چند هفته اول حاملگی اتفاق می افتد و ممکن است حتی از بارداری خود اطلاعی نداشته باشید. لکه بینی ودرد لگن و زیر شکم اغلب اولین علایم هستند ، اما علایم دیگر هم ممکن است وجود داشته باشد:
1- درد در شانه
2- تهوع و استفراغ
3- ضعف و سرگیجه
4- احساس سنگینی و درد در لگن
5- فشار درناحیه مقعد
6- افت فشارخون
گاهی علایم خفیف بوده و در حد لکه بینی و درد مختصر هست . اما در صورتی که محصول حاملگی انقدر بزرگ شود که باعث پارگی لوله شود وضعیت خطرناک بوده و نیاز به اقدام اورژانسی دارد.در صورتی که دچار هر یک از علایم فوق شدید باید بلافاصله به پزشک متخصص زنان خود اطلاع داده و به اورژانس مراجعه کنید.
هرعاملی که تحرک لوله را مختل کند و یا باعث انسداد لوله یا التهاب مسیر لوله شود میتواند باعث حاملگی خارج رحم شود.
1- سابقه جراحی لوله : هرگونه برش و یا جراحی لوله که باعث آسیب مجرای لوله میشود مانند بستن لوله ( توبکتومی ) و یا باز کردن مجدد لوله ( توبوپلاستی ) میتواند باعث حاملگی لوله ای در بارداری بعدی شود.
2- حاملگی نابجای قبلی
3- سابقه عفونت لگنی
4- مصرف دخانیات : میزان حاملگی نابجا در افراد سیگاری 5/3 برابر افراد غیر سیگاری است.
5- داشتن شریک جنسی متعدد
6- بیماریهای لوله :سل ، اندومتریوز و...با ایجاد التهاب و چسبندگی در داخل و یا اطراف لوله باعث اختلال در حرکت لوله و حاملگی لوله ای میشوند.
7- سابقه جراحی شکم :جراحی آپاندیسیت ، سزارین وجراحی کیست تخمدان با ایجاد چسبندگی در اطراف لوله خطر حاملگی نابجا را افزایش میدهند.
8- نازایی
9- سقط
IUD -10
تشخیص و درمان و نیز پیشگیری از حاملگی خارج رحمی را در بخشهای دیگر دنبال کنید.
دکتر منصوره پژمان منش جراح و متخصص زنان و زایمان اصفهان ، فوق تخصص ناباروری ، آی وی اف و لاپاراسکوپی
نسخه اصلی مطلب حاملگی خارج رحمی را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.