کاهش کیفیت بینایی از مشکلات معمول چشم در انسانها است که با ظهور تکنولوژی های جدید که فشار زیادی به چشم می آورند بیشتر از پیش بروز میکنند. عینک بعنوان راهکار معمول برای رفع مشکلات انکساری چشم همچون دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم به کار میرود اما ممکن است به علت تاثیرات آن بر ظاهر افراد، باب میل همه افراد نباشد. از همین رو لنزهای تماسی توسعه یافته اند که برای رفع انواع عیوب انکساری چشم استفاده میشوند و افراد را از عینک بی نیاز میکنند. علاوه بر استفاده از لنزهای تماسی، برخی جراحی ها مانند لیزیک نیز میتوانند فرد را از عینک بی نیاز سازند.
لنزهای تماسی به بیان ساده دیسک های پلاستیکی نازک و شفافی هستند که بر روی چشم قرار میگیرند و سطح قرنیه را پوشش میدهند. لنزهای تماسی اکثرا برای بهبود بینایی به کار میروند اما برخی از لنزهای تماسی کاربرد غیرپزشکی داشته و برای تاثیرات آنها در رنگ چشم و زیبایی به کار میروند. لنزهای تماسی با تاثیر خود بر مسیر حرکت نور و ایجاد شکستگی در مسیر نور میتوانند منجر به بهبود بینایی شده و فرد را از عینک بی نیاز سازند.
انواع مختلف لنزهای تماسی برای رفع مشکلات زیر به کار میروند:
لنز چشم در بیان عمومی به لنزهای تماسی گفته میشود. علاوه بر این، لنزهای مصنوعی چشم نیز وجود دارند که همان عدسی های مصنوعی هستند که طی برخی جراحی ها مانند جراحی آب مروارید چشم ، به جای عدسی طبیعی چشم جایگزین میشوند و از این نظر لازم است تا بین این دو واژه تمایز قائل شد. در این مطلب، منظور از لنز چشم همان لنز تماسی چشم است.
لنزهای تماسی انواع گوناگونی دارند که میتوانند به دو دسته طبی و غیرطبی (زیبایی) تقسیم بندی شوند. لنز تماسی طبی با این هدف به کار میرود تا بینایی افراد را بهبود بخشد اما لنزهای تماسی غیرطبی برای تاثیر در زیبایی به کار میروند و تاثیری در بینایی افراد ایجاد نمیکنند. لنز تماسی طبی در بسیاری از افراد یک جایگزین مناسب برای عینک است که مشکلاتی همچون بخار کردن، تاثیر در ظاهر و زیبایی صورت، عوض شدن حالت چشم و ... را به همراه ندارد. گاهی نیز میتوان لنزهایی تماسی را پیدا کرد که علاوه بر ویژگی طبی بودن، ساختار رنگی نیز دارند و در زیبایی افراد نیز میتوانند موثر باشند.
لنزهای تماسی انواعی دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لنز تماسی نرم بیشتر از سایر لنزها به کار میروند. این لنزها که معمولا از جنس مواد ژل مانند و پلاستیک هستند بسیار نازک بوده و ساختار ظریفی دارند. این لنزها به دلیل اینکه میتوانند رطوب را به خود جذب کنند راحتی بیشتری برای افراد ایجاد میکنند. لنزهای تماسی نرم برای رفع مشکلات زیر به کار میروند:
قیمت لنز تماسی به عوامل مختلفی همچون نوع لنز تماسی، جنس، شرکت سازنده، تعداد و ... وابسته است. همچین با توجه به اینکه برخی لنزها را باید روزانه و برخی را هفتگی و ... تعویض کرد میتوان گفت که قیمت لنزهای تماسی به مدت زمان استفاده از لنزها نیز وابسته است و اگر چه قیمت اولیه برخی لنزها ممکن است کمتر از انواع دیگر باشد اما در طولانی مدت ممکن است لنزهایی با دوام بیشتر هزینه کمتری را تحمیل کنند.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی لیفت ابرو ( جهت درمان افتادگی ابرو )، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر و تزریق چربی زیر چشم استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.