تعداد زیادی از افراد مخصوصا کسانی که پوست سبزه تری دارند از تیرگی زیر بغل ویا تیرگی کشاله ران که همان محل اتصال رانها به بدن است شکایت دارند .می دانیم که رنگ پوست بدن در همه نواحی یکنواخت نیست ودر بعضی نواحی بصورت طبیعی تیره تر ویا روشن تر از سایر قسمت هاست .مثلا سر آرنج ها ،سر زانو ها ،دور چشمها، زیر بغل ،کشاله ران، قوزک پا و آلت تناسلی معمولا کمی تیره تر از سایر نواحی بدن است .
تیرگی نواحی چین دار (کشاله ران وزیر بغل ) دلایل متفاوتی دارد .از شایعترین علل تفاوتهای رنگی ژنتیکی است که سبب می گردد بعضی افراد بیشتر از سایرین تمایل به تیره شدن پوست در این قسمت ها داشته باشند ومعمولا در این افراد نمی توان کار زیادی برای رفع این تیرگی انجام داد.
در نواحی چین دار بدن به دلیل تجمع عرق وپوست مرده امکان تغییر رنگ بیشتر وجود دارد سایش پوست هنگام حرکت وراه رفتن مخصوصا اگر از لباسهای تنگ و تیره استفاده شود ویا فرد دارای اضافه وزن هم با شد سبب تیره شدن پوست در نواحی کشاله ران وزیر بغل می گردد.
یکی دیگر از علل تیرگی در این نواحی آکانتوزیس نیگریکانس است که اغلب در افراد چاق وشاید همراه با اختلالات غدد دورن ریز از جمله پرکاری و کم کاری تیروئید ، بیماری سندرم پلی کیستیک تخمدان (pco) ودیابت (مرض قند ) همراه باشد . درآکانتوزیس نیگریکانس که پشت وکناره های گردن را هم در گیر می کند پوست حالت مخملی وتیره پیدا می کند که به مرور به ضخامت وتیرگی آن افزوده می شود .
هر تحریک پوستی ناشی از بیمایهای پوستی ویا تحریک توسط فرد مانند خاراندن زیاد پوست در این نواحی و اپیلاسیون های مکرر می توانند به مرور زمان باعث تیره شدن پوست گردد.
حاملگی نیزخود یکی از دیگر علت های تیرگی پوست است که معمولا بعد از زایمان خود بخود برطرف می گردد .سایر بیماریهای پوستی که در ناحیه کشاله ران وبا زیر بغل اتفاق می افتد نیز می توانند سبب تیره شدن پوست در این قسمت ها شوند از جمله :
قارچ های پوستی اریتراسما ، پسوریازیس اینترتریگو
درپایان باید در نظر داشته باشیم که پوست نواحی چین دار (زیر بغل وکشاله ران )به دلیل نازک تر بودن محل مناسبی برای مصرف داروهای ضد لک قوی نیستند ونمی توان انواع ضد لک هایی که در صورت بکار می روند روی پوست این نواحی استفاده کرد چون امکان دارد پوست این ناحیه را تحریک کند وخود سبب خارش وتیره شدن و یا حتی زخم شدن پوست شود .
در مواردی که علت تیرگی ، آکانتوزیس نیگریکانس باشد ، اولین توصیه به بیمار کاهش وزن و در مرحله بعدی تجویز داروهای موضعی ترکیبی است که پزشک متخصص پوست با توجه به شدت تیرگی و ضخامت پوست تجویز می کند .
همچنین در بیمارانی که مبتلا به تیرگی نواحی چین دار هستند بایستی از اپیلاسیون ( کارهایی که منجر به کندن مو می شوند ) اجتناب کنند و فقط از ژیلت های نرم و صابونی استفاده کنند .
در مواردی که تیرگی زیر بغل و کشاله ران ، علت داخلی نداشته باشد و ناشی از بیماری پوستی هم نباشد ، پزشک متخصص پوست با توجه به محل تیرگی و شدت آن ، می تواند با تجویز داروهای روشن کننده به بیمار کمک کند.
همچنین در مواردی از لیزر هم در کنار داروهای موضعی ، استفاده می شود .
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست، زنان و زایمان و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.