ستون فقرات بدن در حالت طبیعی به صورت صاف و میله ای نیست، بلکه انحناهایی در مسیر خود دارد که به آن شکل S می دهد. این انحناها به ستون فقرات در حفظ ساختار بدن، تحمل وزن سر، خنثی کردن ضربه هایی که به کمر وارد می شود و انعطاف در حرکت و خم شدن کمک می کند. گاهی به دلایل مختلف، ستون فقرات از شکل منظم S مانند خود خارج شده و انحنای قوس پایینی یا بالایی بیشتر از حالت طبیعی می شود. خارج شدن از شکل طبیعی، باعث مشکلاتی مثل گودی کم، قوز کمر (کیفوز) و … در ستون فقرات می شود و می تواند علت درد در گودی کمر باشد. اگر انحنای قوس پایینی از حالت طبیعی بیشتر شود این حالت را گودی کمر، قوس کمر، لوردوز (Lordosis) یا کاوپشتی می گویند. انحنای کمر یکی از دلایل کمر درد است که باعث مشکل در حرکت خواهد شد.
با جراحی لیزری دیسک به روش PLDH (لیزر پلاسما) می توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود. در این روش بدون ایجاد برش و استفاده از پیچ ستون فقرات و پلاتین، می توان در افراد زیادی به بهبودی هرنی دیسکال دست پیدا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر احمد شکرچی زاده می توانید از طریق تماس با شماره تلفن 36622101-031 اقدام فرمایید.
زیاد بودن انحنای ناحیه پایین کمر در افراد مبتلا به گودی کمر قابل مشاهده است و باسن این افراد نیز حالت برجسته تری دارد. زمانی که شخص روی یک سطح سفت به پشت می خوابد، بین کمر او و سطح زمین فاصله ی بسیار زیادی وجود دارد. قوس و گودی زیاد کمر گاهی موجب درد کمر می شود به نحوی که دامنه حرکتی شخص را محدود کرده و حرکت پذیری او را دچار اختلال می کند. سایر علائم لوردوز بسته به این که علت اصلی بروز لوردوز چه بوده است، می توانند متفاوت باشند. برخی از علائم لوردوز عبارتند از:
گودی یا گودی کمر در صورت عدم درمان و مراقبت صحیح می تواند منجر به موارد زیر شود:
گودی کمر هم سالمندان و هم جوانان را درگیر می کند، به دلایل متفاوت بروز می یابد و بر هر بیمار تأثیری متفاوت دارد. گودی کمر پنج گونه اصلی دارد:
چنانچه گودی کمر شدید باشد به صورتی که افراد، به ویژه کودکان، نتوانند به دلیل بروز درد در فعالیت های مورد علاقه خود شرکت کنند، باید برای ارزیابی مشکل به پزشک مراجعه نمود. هر گاه کودک پیش از درمان، طی آن یا پس از اتمام دوره درمان در راه رفتن، ایستادن یا کنترل حرکت های مثانه و روده با مشکل مواجه شد، بی درنگ با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. اگر کودک در حدود دو هفته یا بیشتر است که از درد مبهم و خفیف کمر رنج می برد و علائم آن با استراحت کردن، داروهای غیرتجویزی، کمپرس گرم و یا سرد و کاهش فعالیت تسکین نیافته اند، بهتر است در اولین فرصت پزشک، کودک را معاینه کند. در بزرگسالان اگر احساس درد دارند یا وضعیت گودی کمر حاد شده است، به ملاقات پزشک بروند تا دلیل این درد تشخیص داده شود.
پزشک در ابتدا سابقه پزشکی و علائم بیمار را بررسی می کند، سپس معاینه کاملی را انجام می دهد و در طول معاینه از بیمار می خواهد تا خم شود و حرکت های مختلفی را انجام دهد تا گودی کمر مشخص شود. بعضی آزمایش ها جهت تشخیص افتراقی و رد یا تأیید احتمال ابتلا به بیماری های به وجود آورنده این بدشکلی انجام می شود. پزشک دستور آزمایش های تصویربرداری می دهد تا بتواند انحنا ستون فقرات و ساختارهای پیرامون آن را ببیند. روش های مورد استفاده عبارت اند از:
پزشک متخصص شما بر اساس عوامل زیر، روش درمانی خاصی را برای رفع گودی کمر توصیه می کند:
اگر گودی کمر توسط پزشک متخصص در شما تشخیص داده شد، استفاده از وسایل حمایت کننده خارجی می تواند به رفع و درمان آن کمک کند. پزشک شما ممکن است که استفاده از بریس را توصیه کند. بریس ها یک روش کاملاً ایمن و غیر تهاجمی برای کمک به بهبود وضعیت فعلی ستون فقرات و جلوگیری از بروز عوارض شدیدتر در آینده می باشد. استفاده از بریس، یک روش درمانی کاملاً متداول و شناخته شده است. بریس ها به عنوان ابزارهای کارآمدی برای درمان بیماری های ستون فقرات شناخته می شوند.
تزریق اپیدورال داروهای استروئیدی به عنوان یک روش مؤثر و کارآمد برای درمان گودی کمر شناخته شده است. تحقیقات نشان داده است که تزریق اپیدورال می تواند کمر درد را به طور مؤثری کاهش داده و حتی در بسیاری از موارد، آن را به طور کامل برطرف نماید. علاوه بر آن، نتایج تحقیقات انجام شده نشان می دهد که برای بیمارانی که با یک بار تزریق اپیدورال احساس تسکین درد کمر را ندارند، تکرار چند باره این تزریقات به صورت دوره ای می تواند درد آنان را برطرف کرده و تأثیری تقریباً یکسان با سایر بیماران داشته باشد.
اوزون درمانی شامل استفاده از اوزون دارای گرید پزشکی برای القای یک پاسخ درمانی در خود بدن می باشد. اوزون یک فرم بسیار واکنش دهنده از مولکول اکسیژن خالص می باشد. بدن انسان این قابلیت را دارد که آسیب دیدگی های خود را درمان و بازسازی نماید. بیمار شدن ما نیز نتیجه ای از اختلال در این قابلیت بدن است. خواص واکنش پذیری شدید اوزون باعث القای سلول های ناحیه ستون فقرات می شود و آنها را وادار می کند تا سلول های ضعیف و ناقصی که باعث به وجود آمدن گودی کمر شده اند را حذف کنند. به این ترتیب بدن می تواند کار ترمیم و بهبودی خود را به شکل بهتری انجام دهد.
علاوه بر ورزش های کششی و تابش های مادون قرمز، کشش مفاصل لومبار با استفاده از ترکشن نیز روش دیگری است که باعث بهبود توازن شکل ستون فقرات و کاهش درد و ناتوانی حرکتی ناشی از گودی کمر می شود.
الکتروتراپی عبارت است از استفاده از روش های درمانی رایج الکترومکانیکی از قبیل اولتراسوند، تی ان اس و لیزر درمانی با شدت پایین برای تسکین دردهای ستون فقرات که از گودی کمر ناشی شده است.
روش های سنتی شامل حرکات دستی هم می تواند در درمان عوارضی از قبیل اسکولیوز آیدیوپاتیک، قوز کمر و گودی کمر تأثیر داشته باشد. در روش کایروپرکتیک یا درمان های دستی، از حرکات انگشت های مصنوعی برای تحریک واکنش هایی در ناحیه ستون فقرات استفاده می شود. این واکنش ها باعث می شوند که ستون فقرات به صورت اتوماتیک و با دقت بسیار بالایی اقدام به ترمیم و درمان خود نماید. با استفاده همزمان از حرکات دستی و روش های رفلکس می توان تقریباً هر نوع عارضه مربوط به ستون فقرات را درمان کرده و کارآیی مکانیکی را به آن باز گرداند.
گودی کمر ناشی از عدم تعادل عضلانی، چهار گروه از عضله ها را درگیر می کند که دو گروه از آنها بسیار سفت و دو گروه ضعیف هستند و باید سفت شوند، عضله های بازکننده بالاتنه و خم کننده مفصل ران (به ویژه عضله های ایلیوپسواس) به کشش و عضله های شکمی و باز کننده مفصل ران (مهم تر از همه عضله های همسترینگ و سرینی بزرگ) به تقویت نیاز دارند. ورزش برای گودی کمر یکی از راه های مؤثر درمانی می باشد. نرمش های زیر به کشش یا تقویت گروه های عضلانی مناسب کمک می کنند:
در صورت موفقیت آمیز نبودن دیگر روش های درمان قوس کمر، پیشرونده یا شدید بودن گودی کمر به ناچار به جراحی روی آورده می شود. هدف این عمل جراحی اصلاح انحنای بیش از اندازه است که با قرار دادن میله فلزی، قلاب ها یا پیچ هایی در ستون فقرات انجام می شود. جراحان همچنین از پیوند یا گرافت استخوانی برای یاری رساندن به رشد سلول های استخوانی جدید و پایداری بهره می گیرند.