جوش یا آکنه مفهومی است که تقریباً همه ی انسان ها با آن آشنایی دارند چرا که همه ی ما در طول زندگی خود کم و بیش آن را تجربه کرده ایم. درست است که جوش ها برای بدن و پوست ما مشکلات خاصی به وجود نمی آورند و سلامتی ما را تهدید نمی کنند اما رد پای آن ها می تواند تا مدت ها روی پوست باقی مانده و برای ما ناخوشایند باشد. آثار باقی مانده از جوش ها علاوه بر کاهش زیبایی و صافی پوست، می تواند اعتماد به نفسمان را نیز پایین آورد.
می توان آکنه و جوش ها را از مهم ترین بیماری های شایع و مزمن پوستیدانست که اغلب مردم به خصوص جوانان در دوره ی بلوغ آن را تجربه کرده اند و آثاری ماندگار از آن روی پوست خود دارند.
فاکتورهای تاثیر گزار در ایجاد جوش
ترشح زیادغدد چربی
ترشح هورمون تستوسترون يا هورمون مردانه درافراد در دوران بلوغ افزایش می یابد.این هورمون به دی هيدروتستوسترون تبدیل شده وغدد سباسه را تحریک می کند.
تغییرمیزان ترشح چربی باعث جوش یا آکنه درپوست می شود.
تجمع سلول های مرده پوست
سلول های مرده پوست به علت های متفاوتی درسطح پوست تجمع می یابند و تجمع آنها مجرای چربی را مسدود می کند وهمین عامل مانع از دفع ترشحات غدد چربی می شود.
ترشحات چربی وسلول های شاخی محيط مناسبی جهت رشد باكتری ها ایجاد کرده و باعث التهاب پوست و جوش می شوند.دربعضی نواحی مثل صورت، قفسه سينه، پشت، شانه ها و بخش فوقانی بازوها احتمال ایجاد جوش زیادتر است.
مواد آرايش
مواد آرایشی مثل کرم پودر تاثیر زیادی در تولید آکنه دارد.افراد با پوست چرب باید کرم پودر، مرطوب کننده و ضد آفتاب فاقد چربی مصرف کنند. جهت جلوگیری از بسته شدن منافذ پوست نباید مواد آرايش مدت زیاد روی پوست بماند.
نور آفتاب
نور خورشيد باعث تحريک ترشح چربی و کاهش رطوبت می شود. درتماس مستقیم با نور آفتاب حتما ضد آفتاب فاقد چربی استفاده کنید.
دوران بارداری و عادت ماهانه
در 3 ماهه ابتدای بارداری و چند روزقبل قاعدگی به خاطر تغییرات هورمونی احتمال آكنه یا جوش زیاد است.
تغذیه
نوع غذا باعث ايجاد جوش نمی شود.اگرچه غذاهای شيرين و چرب سبب افزایش ترشح انسولين می شوند و ممکن است باعث ایجاد جوش شود. تغذیه مناسب برای سلامت پوست ضروری است.
غلات سبوس دارحاوی كروم هستند که باعث كاهش عفونت پوست است .كنجد ،ذرت، مغزها، دانه ها و ماهی های روغنی حاوی اسيدهای چرب هستند که بسیارمورد نياز پوست است.
توت ها، مركبات، فلفل و انبه منابع غنی حاوی ویتامین C هستند.که برای ايمنی بدن در مقابل عفونت های باكتريايی مهم است.