تینه آ ورسیکالر (Tinea versicolor) همچنین موسوم به پیتریازیس ورسیکالر، یکی از شایع ترین عفونت های قارچی پوست است. معمولا این قارچ با رنگ طبیعی پوست تداخل می کند و این منجر به ایجاد لکه های کوچکی می شود که یا کم رنگ تر یا تیره تر از پوست اطراف است. کرم های ضدقارچ، لوسیون ها یا شامپوها می تواند به درمان تینه آ ورسیکالر کمک کند اما بعد از درمان موفق نیز رنگ پوست ممکن است همچنان به شکل قبل از درمان، برای چند هفته باقی بماند و عفونت ممکن است باز گردد مخصوصا در محیط های گرم و مرطوب. دکتر مریم ملکی متخصص پوست به توضیح بیشتر در باره این بیماری می پردازد.
شکل ۱ تینه آ ورسیکالر
تنها علائم این بیماری شامل لکه های تغییر رنگ داده پوست است که به آهستگی رشد می کند. لکه های کوچک پوست می تواند در رنگ های متنوع باشد که شامل: سفید، صورتی، برنزه یا قهوه ای تیره است. لکه ها ممکن است در ماه های تابستان بیشتر قابل توجه باشند و تغییرات در رنگ پوست طبیعی شما بیشتر مشخص شود. این لکه ها معمولا بر روی سینه، قفسه سینه، گردن یا کمر ایجاد می شوند. سایر علائم این بیماری عبارتند از:
1. ایجاد لکه های روشن تر یا تیره تر از پوست اطراف (البته ایجاد لکه های روشن شایع تر است.)
2. ایجاد لکه های صورتی، قرمز، قهوه ای مایل به زرد یا قهوه ای
3. ایجاد خشکی، خارش و پوسته پوسته شدن
4. بهتر شدن لکه ها در آب و هوایی که کمتر مرطوب است.
5. تینه آ ورسیکالر در افراد دارای پوست تیره ممکن است رنگ پوست را بی رنگ کند و به شکل لکه روشن تر از پوست نرمال ظاهر شود. برای برخی از افراد پوست به جای روشن شدن، ممکن است تیره تر شود.
شکل ۲ علائم و نشانه های تینه آ ورسیکالر
عامل این بیماری قارچی به نام مالاسزیا فورفور است که معمولا پوست سالم ممکن است به طور طبیعی این قارچ ها را در خود داشته باشد و در منافذ یا سوراخ های پوست (محل باز شدن فولیکول های مو) وجود داشته باشند. وجود این قارچ به طور معمول هیچ مشکلی برای سلامتی بدن ایجاد نمی کند. این قارچ ها در کنار سلول های بدن به صورت یک هم زیستی مسالمت آمیز زندگی می کنند. با این حال، گاهی اوقات رشد این مخمرها می تواند از کنترل خارج شده و بر روی رنگ طبیعی پوست تاثیر بگذارد.
در صورتی که با مراقبت های فردی پوست شما بهبود نمی یابد به پزشک مراجعه کنید، اگر عفونت قارچی برگشت یا اگر لکه ها سطح وسیعی از پوست شما را پوشانده است، شما ممکن است نیاز به داروهای قوی تر برای درمان عفونت داشته باشید.
خیر، این بیماری غیرمسری است.
برخی از افرادمبتلا به تینه آ ورسیکالر که لکه های پوستی سفیدتر از رنگ پوستشان دارند نگران هستند که نکند به ویتلیگو (لک وپیس) دچار شده باشند.
شکل ۳ بیماری هایی که با تینه آ ورسیکالر هم پوشانی دارند
تینه آ ورسیکالر زمانی اتفاق می افتد که قارچ ها بیش از حد رشد می کنند. تعدادی از عواملی که این رشد را تشدید می کنند عبارتند از :
درمان این بیماری پوستی معمولا زمان زیادی نیاز دارد. حتی با وجود از بین رفتن عفونت قارچی، پوست به چند هفته یا چند ماه زمان نیاز دارد تا تغییر رنگ ایجاد شده بر روی خود را ترمیم کند. با این وجود عفونت ممکن است هنگامی که آب و هوا گرم تر و مرطوب تر می شود، بازگردد. اگر این بیماری مکرر ایجاد شود، معمولا توصیه می شود که حتما جهت بررسی و درمان به پزشک مراجعه شود.
پزشک ممکن است برای تشخیص تینه آ ورسیکالر نیاز به معاینه پوست داشته باشد. در صورتی که هیچ شکی نباشد، او ممکن است مقداری از پوست را تراشیده و در زیر میکروسکوپ نگاه کند یا جهت بررسی به آزمایشگاه بفرستد.
اگر تینه آ ورسیکالر شدید است یا به داروهای پیش خوانی جواب نمی دهد، شما ممکن است نیاز به توصیه داروهای قوی موضعی و خوراکی داشته باشید.
حتی بعد از درمان موفقیت آمیز رنگ پوست ممکن است تا هفته ها به همان شکل باشد. همچنین عفونت ممکن است در هوای گرم و مرطوب برگردد. در موارد نادر ممکن است احتیاج به گرفتن دارو یک تا دو بار در ماه داشته باشید تا از عود مجدد عفونت جلوگیری کنید.
شکل ۴ درمان های عفونت پوستی تینه آ ورسیکالر
جلوگیری از عود این بیماری معمولا دشوار است. اگر پزشک تینه آ ورسیکالر را تشخیص داده است و با موفقیت درمان شده ، گام هایی زیر برای جلوگیری از ایجاد عفونت در آینده موثر است:
درمان های پیشگیری عبارتند از:
توجه كنيد اين داروها بدون نسخه پزشک نبايد مصرف شوند و مصرف خودسرانه می تواند عوارض جبران ناپذيرى به همراه داشته باشد.
برای یک مورد ملایم از تینه آ ورسیکالر می توانید از محلول های مالیدنی، کرم یا پماد های بر پیش خوان داروخانه ها استفاده کنید. بیشتر عفونت های قارچی به خوبی به این درمان های موضعی جواب می دهند که این درمان ها عبارت هستند از:
روش استفاده: ناحیه درگیر را بشویید و خشک کنید، سپس یک لایه نازک از داروی موضعی را یک یا دو بار در روز برای حداقل ۲ هفته بر آن بمالید. هم زمان از شامپوی ضدقارچ بدن در حمام به صورت روزانه استفاده می شود و ناحیه کمر، سینه، گردن و بازوها با شامپو به مدت ۵ دقیقه پوشانده شده و سپس شسته می شود. اگر بعد از ۴ هفته هیچ بهبودی مشاهده نشد با پزشک خود تماس بگیرید. شما ممکن است نیاز به داروی قوی تری داشته باشید.
لطفا از عکس های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)