درمان پارگی و التهاب تاندون های شانه با روش های غیر جراحی
دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drfarkhani.comآدرس مطب : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، کوی26 تلفن مطب : 32367465 - 031
پارگی تاندون شانه یا روتاتور کاف یکی از علت های شایع ایجاد کننده درد شانه است. زمانی که ما از اصطلاح پارگی تاندون استفاده می کنیم منظور طیفی از بیماری ها است که می تواند شامل یک پارگی بسیار جزئی در تاندون تا دوتکه شدن تاندون است. لازم به ذکر است که پارگی تاندون شانه عارضه ای بسیار شایع در مردم است که باعث درد و اختلال عملکرد شانه می شود. با این که همیشه پارگی تاندون روتاتور کاف نیاز به درمان ندارد، اما زمانی که آسیب دیدگی آن باعث درد و اختلال عملکرد شانه شد باید تحت درمان قرار گیرد. اگر شما علائم متوسط تا شدید کشیدگی روتاتور کاف را داشتید یا کشیدگی جزئی تاندون شانه شما پس از 10 روز بهبود نیافت حتماً به پزشک مراجعه کنید. متخصصان طب فیزیکی و توان بخشی قادرند که با استفاده از روش های غیرجراحی و غیرتهاجمی از جمله فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی، تزریق ها و روش های مدیریت درد به درمان پارگی و کشیدگی تاندون شانه در بیماران کمک کنند.
تاندون شانه نقش مهمی در قرار دادن گوی شانه در حفره آن در خلال حرکات قوسی شانه دارد. یک شانه سالم، مفصل بسیار انعطاف پذیری دارد. تاندون شانه باعث می شود که گوی شانه داخل حفره آن در هنگام حرکت دادن شانه به درستی و به صورت روان کار کند. زمانی که از دست در حرکات پرتابی استفاده می شود، تاندون شانه نقش بسیار مهمی در کم کردن سرعت دست دارد.
تاندون شانه در هماهنگی کامل با بسیاری از عضلات دیگر که در اطراف شانه قرار دارند کار می کند. این عضلات عبارتند از عضله دلتوئید، عضله دو سر، عضله ترس ماژور و عضله ساب اسکپولاریس، البته اینها تمام عضلات شانه نیستند. از آنجا که عضله دلتوئید قادر به انجام بسیاری از کارها در اطراف شانه است، می تواند حتی در زمانی که تاندون شانه به طور کامل پاره شده است، دست را بالا ببرد.
دو دلیل اصلی برای پارگی تاندون شانه وجود دارد: آسیب دیدگی و دیژنراسیون (تحلیل)
پارگی شدید و حاد
- اگر شما با دستان باز زمین بخورید یا یک شی بسیار سنگین را با حرکات تند و سریع بلند کنید احتمال دارد که تاندون شانه شما پاره شود. این نوع از پارگی تاندون می تواند همراه با آسیب دیدگی های دیگر شانه مانند شکستگی ترقوه یا دررفتگی شانه همراه باشد.
پارگی های تحلیلی (دیژنراتیو)
- بسیاری از پارگی های تاندون به دلیل فرسودگی تاندون و به صورت تدریجی در طول زمان اتفاق می افتند.
عوامل متعددی در تحلیل یا پارگی مزمن تاندون نقش دارند.
- فشارهای مکرر: انجام مکرر یک حرکت شانه می تواند روی عضلات و تاندون های شانه تأثیر بگذارد. بیسبال، تنیس، قایق رانی و وزنه برداری ورزش هایی هستند که می توانند احتمال استفاده بیش ازحد از تاندون شانه را افزایش دهند. بسیاری از شغل ها و کارهای معمول می توانند باعث استفاده بیش ازحد از تاندون شانه شوند.
- عدم خون رسانی: با افزایش سن، خون رسانی به تاندون شانه کاهش می یابد. بدون خون رسانی کافی، توانایی طبیعی بدن برای بازسازی تاندون نیز کاهش می یابد. این موضوع می تواند باعث پارگی تدریجی تاندون شود.
- خار استخوان: با افزایش سن، خارهای استخوانی (رشد زائده های استخوانی) در قسمت زیرین استخوان آکرومیون شکل می گیرند. وقتی که دست را بلند می کنیم، این خارهای استخوانی به تاندون سائیده می شوند. به این عارضه گیرافتادگی شانه گفته می شود و به مرور زمان باعث ضعیف شدن تاندون شده و آن را پاره می کند.
از آنجا که بسیار از پارگی های تاندون به دلیل ساییدگی و فرسودگی ها طبیعی ناشی از افزایش سن ایجاد می شوند، افراد بالای چهل سال بیش از سایرین در معرض این عارضه هستند. افرادی که اشیاء را به طور مکرر بلند می کنند یا کارهایی را انجام می دهند که در آن باید دستان شان بالای سر قرار گیرد در معرض پارگی تاندون شانه هستند. ورزشکاران نیز مستعد استفاده بیش ازحد از تاندون شانه هستند به خصوص تنیس بازان و بازیکنان بیسبال. نقاشان، نجاران و افرادی که در هنگام کار باید دست خود را بالا نگه دارند نیز در معرض پارگی تاندون شانه قرار دارند. با این که استفاده بیش ازحد از تاندون در فعالیت های ورزشی یا کارهایی که در آنها دست باید بالا باشد در جوانان نیز ممکن است اتفاق بیفتد اما بیشتر پارگی های تاندون در جوانان به دلیل جراحت، آسیبدیدگی و زمین خوردن است.
مهمترین علامت پارگی تاندون شانه دردی است که:
- به نظر می رسد که التهاب تاندون شانه باعث درد روتاتور کاف می باشد. ممکن است تاندون بدون پارگی ملتهب باشد.
- پارگی تاندون هم می تواند باعث ملتهب شدن تاندون شود
- یک علامت شایع دیگر ضعف و اختلال در عملکرد شانه مانند بلند کردن دست بالاتر از ارتفاع شانه می باشد.
- انجام حرکات قوسی خاص باعث ایجاد درد و آزار شدید و برخی دیگر از حرکات شانه ممکن است باعث درد کمتری در شانه شوند.
- درد شبانه یکی دیگر از علائم مشکلات تاندون شانه است.
فرایند تشخیص معمولاً با ارزیابی دقیق سوابق پزشکی و انجام معاینات بالینی آغاز می شود. بسیاری از الگوهای درد می توانند به فرایند تشخیص کمک کنند. معاینات بالینی نیز بسیار مفید است. یک متخصص طب فیزیکی مجرب می تواند بدون نیاز به عکس برداری، درد ناشی از پارگی تاندون شانه را تشخیص دهد. تقریباً هیچ موقع نیازی به عکسبرداری هایی مانند ام آر آی نیست.
درمان مشکلات تاندون شانه در هر فرد متفاوت است. درمان ممکن است به سادگی انجام ندادن حرکت خاصی در شانه باشد.
داروها
- در برخی موارد برای درمان مشکلات تاندون شانه از دارو استفاده می شود. دارویی وجود ندارد که بتواند باعث بهبود تاندون شود. داروها برای کاهش درد تا زمان بهبودی طبیعی تاندون تجویز می شوند. مصرف داروهای ضدالتهابی برای مراقبت از تاندون شانه متداول است. در برخی موارد داروهای مسکن و ضد درد مورد استفاده قرار می گیرند. داروهای تزریقی برای درمان درد تاندون شانه نیز می توانند بسیار مؤثر واقع شوند.
برای اطلاع از سایر روش های طب فیزیکی ما جهت درمان آسیب های تاندون شانه می توانید با ما از طریق شماره های 03132367465 و 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
تزریق کورتیزون و استروئید
- کورتیزون ها، داروهای ضدالتهابی قوی هستند. کورتیزون داروی تسکین دهنده درد نیست و فقط برای درمان التهاب به کار برده می شود. زمانی که پس از استفاده از کورتیزون درد کاهش یافت به این معنی است که تورم و التهاب تاندون کاهش یافته است.
درمان های فیزیکی
- درمان های فیزیکی اغلب به عنوان درمان های اولیه برای پارگی تاندون توصیه می شوند. درمان های فیزیکی و تقویت برخی از عضلات به حل مشکل تاندون شانه کمک می کنند.
ماساژ درمانی
- به نظر می رسد ماساژ درمانی به کاهش درد شانه کمک می کند اما هنوز مشخص نیست که آیا ماساژ واقعاً در روند بهبودی شانه به طور مؤثری مفید است یا نه.
اولتراسوند
- درمان با اولتراسوند با شدت بالا روشی متداول در برخی از نقاط جهان برای درمان مشکلات شانه است.
به علاوه متخصصان طب فیزیکی از روش های دیگری نیز برای کاهش درد ناشی از آسیب های تاندون شانه استفاده می کنند، روش هایی همچون:
- لیزر تراپی
- مگنت تراپی
- شاک ویو تراپی
- ترزیق اوزون
پی آر پی
- تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت ( پی آر پی ) یک روش درمانی نسبتاً جدید غیر جراحی است که برای درمان آسیب دیدگی های شانه به کار برده می شود. پلاکت ها جزئی از خون بوده که همراه با گلبول های سفید و پلاسما منبع غنی پروتئینی به نام عامل رشد را می سازند. بدن ما از این عامل رشد در روند بهبودی استفاده می کند.
عمل جراحی
- برای درمان برخی از جراحات تاندون شانه، انجام عمل جراحی ضرورت می یابد. اگر درمان های غیر جراحی برای کاهش سطح درد و بهبود عملکرد شانه مؤثر واقع نشد باید به انجام عمل جراحی فکر کرد.
نسخه اصلی مطلب
درمان پارگی و التهاب تاندون های شانه با روش های غیر جراحی را در سایت دکتر علی فرخانی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید