حفره شکم، شامل اندام های گوناگونی مانند دستگاه گوارش، کبد، کیسه صفرا، طحال و پانکراس است که به سه دسته توخالی حاوی هوا، توپر و توخالی حاوی مایع تقسیم می شوند. سونوگرافی اغلب برای ارزیابی اندام های توپر و توخالی حاوی مایع کاربرد دارد و به تشخیص بیماری های کیسه صفرا، کبد و سایر اعضای شکمی کمک می کند. از این روش می توان برای شناسایی مشکلاتی نظیر سنگ ها و تومورهای کیسه صفرا، کیست های مادرزادی و عفونی مانند کیست هیداتیک، آبسه های میکروبی کبد، و التهاب آپاندیس استفاده کرد.
در برخی موارد، دقت سونوگرافی در تشخیص توده ها و متاستازهای کبد حتی از سی تی اسکن بالاتر است. به طور کلی، این روش غیرتهاجمی امکان بررسی دقیق و فوری بخش های مهمی از حفره شکم را فراهم می کند و از جمله ابزارهای اصلی در تشخیص مشکلات شکمی به شمار می رود.
سونوگرافی شکم کاربردهای فراوانی در تشخیص بیماری ها و مشکلات مختلف اعضای شکم دارد. این روش برای ارزیابی اعضای توپر و توخالی حاوی مایع مانند کبد، کیسه صفرا، طحال و مثانه بسیار موثر است. سونوگرافی به طور خاص در تشخیص بیماری های کیسه صفرا، از جمله التهاب، سنگ ها و تومورها، کاربرد دارد. همچنین برای شناسایی کیست ها و آبسه های عفونی کبد و طحال، از جمله کیست های هیداتیک و میکروبی، استفاده می شود. در مواردی که توده ها و متاستازهای کبدی وجود داشته باشد، سونوگرافی ممکن است دقت بالاتری نسبت به سی تی اسکن داشته باشد. این روش همچنین برای بررسی و تشخیص آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) و مشکلات مربوط به معده و روده، در شرایط خاص و با انجام مانورهای ویژه، مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی به عنوان یک روش غیرتهاجمی و بدون نیاز به برش، ابزار حیاتی در ارزیابی مشکلات شکمی به شمار می آید.
سونوگرافی شکم شامل انواع مختلفی است، از جمله :
بله توصیه می شود قبل از انجام سونوگرافی شکم و لگن 6 الی 8 ساعت ناشتا باشید.
در ابتدا، فرد روی تخت دراز کشیده و پزشک یا تکنسین از او می خواهد که لباس خود را بالا بزند یا لباس بیمارستان بپوشد. سپس یک ژل مخصوص روی ناحیه شکم مالیده می شود. این ژل به انتقال بهتر امواج سونوگرافی کمک می کند و ممکن است هنگام تماس با پوست، کمی خنک به نظر برسد، اما کاملاً بی ضرر است. پس از استفاده از ژل، تکنسین پروب سونوگرافی را روی سطح پوست شکم حرکت می دهد تا از تمامی نواحی داخلی شکم تصاویر دقیقی به دست آید. در این مرحله، امواج اولتراسوند از دستگاه سونوگرافی به داخل بدن فرستاده می شوند. این امواج به اندام های داخلی برخورد کرده و بازتاب می شوند که نتیجه آن به شکل تصویر روی نمایشگر دستگاه ظاهر می شود.
این تصاویر امکان مشاهده و بررسی دقیق اندام هایی مانند کبد، کلیه، روده، و سایر ساختارهای داخلی شکم را برای پزشک فراهم می کنند.
تنها پزشک متخصص می تواند نتایج این نوع سونوگرافی را تفسیر کرده و بر اساس آن، تشخیص و درمان مناسب را ارائه دهد.
قیمت این نوع سونوگرافی بسته به مرکز تصویربرداری و تجهیزات مورد استفاده و همچنین علت تجویز می تواند متفاوت باشد. هزینه کلی این خدمات در مراکز سونوگرافی در اصفهان طبق تعرفه مصوب بهداشت و درمان کشور دریافت می گردد.
نسخه اصلی مطلب سونوگرافی شکم چیست؟ را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.