همه ما به نوعی افسردگی را تجربه كرده ایم . داغدیدگی و ماتم زدگی را حس كرده ایم ، گاهی اوقات بی حوصله و كم رمق هستیم ، شادابی همیشگی را نداریم . در زندگی ما ، روزهایی می آید كه همه چیز، تیره و تار می شوند، امیدی وجود ندارد.بدخلقی و عصبیت به ذهنمان هجوم می آورد. یك حس تنهایی و گناهكاری بر ما چیره می شود. همچنین اضطراب و دلهره را همه ما بطور تدریجی و یا به مرور در طول زندگی خود داریم.
این حالت ها كه معمولاً پس از شكست، فقدان، جدایی و فشارهای روانی و یا حتی بدون دلیل خاص و آشكار بوجود می آیند، برای همه ما آشناست. اما آنچه موجب می شود تا چنین احساسات و تجارب و نگرشهایی به صورت اختلال روانی در آید، نوع ، تعداد نشانه ها، شدت و طول مدت آن است كه به وضعیت بهنجار و طبیعی زندگی آسیب می رساند. بیماران ام. اس به دلیل نگرانی از وضعیت جسمانی خود، شدیداً غمگینشده و حتی اطرافیان هم برانگیخته می شوند.
ابتداانكارمیکنند ولی وقتی آزمایشات پاراکلینیک بیماری ام. اس را تایید کرد، آنها خود را بی سلاح میبینند و درمانده میشوند. همین موضوع كافی است كه آنها را به ورطه افسردگی پرتاب كند. به عبارتی آنها تواناییهای خود را (همان چیزی كه دوستش داشتند) از دست داده و آرام آرام از جامعه فاصله میگیرند، چرا كه مثل بقیه مردم نمی توانند در تلاشهای روزمره شركت كنند.پس كنار كشیده،منزوی می شوند و در حجم عظیمی از عواطف و انكار و خیالات فرو می روند و ناگهان دركوتاه زمانی،خود راتنها، غمگین ،نگران، مضطرب و…می یابند.
اما این صرفا برداشتهای بیماران از این وضعیت است... بله!صحیح است. آنها از نظر جسمانی تغییر كرده اند، اما حادثه بزرگتر از تغییر جسمی آنها تغییر روحیو روانی آنهاست. روح بیمارM S تحت تأثیرجسم او قرارگرفته، فردرا آزار می دهد و همین باعث میشود به جنبه های مثبت زندگی، توانمندی و استعدادهای خود غافل شوند. در شکل زیر علائم شایع افسردگی آمده است.
اگر فردی حداقل به مدت دو هفته، ۵ علامت یا بیشتر، ازعلائم افسردگی ذکر شده در شکل فوق را تجربه کند، لازم است که سریعتر به روانپزشک یا روانشناس بالینی مراجعه کند. بخصوص که اگر بیماران جسمی مثل ام. اس به این اختلال دچار شوند، نسبت به بهبود وضعیت خلقی خود، میتوانند از متخصصین حوزه سلامت روان کمک بگیرند تا از عود بیماری پیشگیری شود. در بعضی مقالات علمی یکی از علل عود بیماری ام اس، مشکلات خلقی و افسرکی عنوان شده است. چرا که حضور اختلال افسردگی در کنار بیماری ام. اس، دروازه ورود به وضعیت حاد بیماری را می گشاید.
درمان افسردگی در بیماران مبتلا به ام اس
این درمان شامل سه دسته ی زیر می باشد :
۱- درمانهای دارویی :
(داروهای موثر در درمان افسردگی که با داروهای درمان ام اس تداخلی ندارند و توسط متخصص روانپزشک تجویز میشود، با بهبود وضعیت خلقی و کاهش اضطراب بیمار به بهبود مبتلایان به بیماری ام. اس کمک میکنند و بر خلاف تصور عامه مردم این داروها اعتیاد آور نیستند و لزوما باعث چاقی یا خواب آلودگی فرد نمیشوند).
۲- روان درمانی :
( امروزه با به کارگیری تکنیک های مختلف در درمانهای روانشناختی، فرد میتواند مهارتهای خودشناسی، ابراز وجود و جراتمندی، کنترل هیجانات منفی و استرس را آموخته و در مورد چالشهای پیش رویش تصمیم گیری منطقی داشته باشد. همچنین به فرد کمک میشود تا افکار منفی خود را شناسایی کرده، به چالش بکشاند، و افکار مثبت را جایگزین نماید.
۳-تغییر سبک زندگی :
اولین گام در مسیر بهبود وضعیت سلامت روان، داشتن یک سبک زندگی استاندارد است. به این معنا که به سلامت جسمی خود اهمیت داده، در حد توانفعالیت فیزیکی داشته باشند(متخصصین کاردرمانی و متخصصین طب فیزیکی در این زمینه میتوانند یاری رسان باشند).