1- روغن کنجد ، یک روغن گیاهی و استخراج شده از دانه های کنجد است که از قدیم در جنوب هند برای پخت و پز از آن استفاده می شده و می شود . این روغن برای طعم دادن به غذا در آشپزی چینی ، ژاپنی و کره ای نیز کاربردهای فراوانی دراد . به هر حال این روغن از آسیا به سایر نقاط دنیا معرفی شده و خواص فراوانی را به آن نسبت می دهند .
2- روغن کنجد از منابع ویتامین E محسوب می شود و سرشار از منیزیم ، کلسیم ، مس ، روی و ویتامین B6 است . به دلیل داشتن عنصر مس ، مصرف این روغن به درمان آرتروز کمک می کند ، روی و کلسیم هم احتمال ابتلا به پوکی استخوان را به حداقل می رساند و منیزیم موجود در آن از سلامت سیستم تنفسی بدن محافظت می کند .
3- روغن کنجد از بهترین گزینه های انتخابی برای کسانی است که از فشار خون بالا رنج می برند . این روغن دارای اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 9 است و به این دلیل در دمای اتاق مایع باقی می ماند .روغن کنجد ترکیب هایی به نام سیزامین و سزاملین دارد که دریافتشان به تنظیم فشار خون کمک می کند . البته منیزیم موجود در این روغن نیز در تنظیم فشار خون موثر است .
4- بررسی ها نشان داده اند دریافت روزانه 100 میلی گرم منیزیم که در این روغن به مقدار قابل ملاحظه ای وجود دارد ، تا 12 درصد احتمال ابتلا به سرطان ( به خصوص سرطان کولون یا روده بزرگ ) را کاهش می دهد بنابراین افرادی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند ، بهتر است این روغن را در رژِیم غذایی شان بگنجانند.
5- روغن کنجد دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی نیز است به همین دلیل عادت به مصرف آن می تواند به بهداشت دهان و دندان کمک کند زیرا باکتری های مضر دهانی را از بین می برد و احتمال پوسیدگی دندان ها را به حداقل ممکن می رساند .
6- یکی از دلایل ابتلا به بیماری های قلبی ، ورود رادیکال های آزاد به بدن و آثار منفی بر عروق خونی است . روغن کنجد به دلیل داشتن سیزاملین که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد ، از گرفتگی عروق جلوگیری و حتی به کاهش شدت این مشکل کمک می کند .
7- افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ، بهتر است روغن کنجد مصرف کنند زیرا بررسی ها نشان داده منیزیم موجود در این روغن به کاهش قند خون افراد دیابتی کمک می کند.
8- روغن کنجد را باید در ظروف تیره رنگ و به خصوص شیشه ای ریخت ، در ظرف را محکم بست و آن را در کنار اجاق گاز نگذاشت .به این ترتیب احتمال اکسید شدن اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در این روغن به حداقل ممکن خواهد رسید .
9- روغن کنجد را می توان برای پخت و پز استفاده کرد اما برخی از انواع آن برای سرخ کردن مناسب نیست . مثلا روغن کنجد با رنگ روشن نقطه دود بالایی دارد و برای همین منظور می توان آن را برای سرخ کردن عمیق ( طولانی مدت ) مواد خوراکی استفاده کرد اما روغن کنجد تیره رنگ برای سرخ کردن طولانی مدت مناسب نیست و فقط می توان آن را به عنوان چاشنی سالاد یا پخت و پز معمولی به کار برد .
10- یادتان باشد هر روغنی حتی روغن کنجد هم باید در حد تعادل مصرف شود زیرا زیاده روی در مصرف آن باعث اضافه وزن خواهد شد . هر واحد روغن مایع 1 قاشق مرباخوری روغن و دارای 45 کیلو کالری انرژی است که باید در کل انرژِی دریافتی روزانه محاسبه شود .