چای از برگ های بوته ای با نام عملی THEA SINENSIS یا CAMELIA به دست می آید.برگ چای منبع طبیعی از كافئین، تئوفیلین، تیانین، آنتی اكسیدان ها و بدون چربی، كربوهیدراتها و پروتئین و دارای طعم كمی تلخ و گس است.گیاه چای در نقاطی از جهان ازجمله ایران، هند، چین، سریلانكا و ژاپن پرورش می یابد.در كشور ما چای به شكل های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما مدت زمان مفید برای مصرف چای پس از دم كشیدن، ویژگی های چای خوب، مصرف یا عدم مصرف چای های كیسه ای ازجمله سوالاتی است كه شاید ما بارها آن را از خود پرسیده و جوابی در ذهنمان برای آن پیدا نكرده ایم.
چای دم كرده ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پس از دم كشیدن عطر و رنگ دلنشین خود را حفظ می كند بنابراین بهترین زمان برای صرف چای حداكثر نیم ساعت پس از دم كشیدن آن است.چای تركیبات شیمیایی مختلفی همچون ماده ای به نام تانن دارد؛ در صورتی كه چای بیش از نیم ساعت پس از دم كردن، بماند میزان كانن موجود در آن افزایش می یابد و این ماده میزان جذب آهن در بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.افزایش میزان تانن از طریق رنگ چای و تیره شدن آن قابل تشخیص است.
افرادی كه با فقر آهن روبه رو هستند، لازم است كه به این امر توجه ویژه داشته باشند و همچنین یك ساعت پیش و پس از غذا چای ننوشند.تنها در صورتی می توان چای دم كرده را به صورت طولانی مدت مصرف كرد كه پس از دم كشیدن آن را از روی منبع حرارتی برداشت و در دمای خنك نگه داشت؛ به این طریق می توان مانع از افزایش كانن در آن شد زیرا این ماده بر اثر حرارت افزایش می یابد.
متاسفانه تقلب در تولید چای زیاد است و در بیشتر موارد به آن رنگ و عطرهای مصنوعی اضافه می شود بنابراین افراد هنگام خرید این محصول باید دقت لازم داشته باشند.برای تشخیص چای خوب می توان مقداری از آن را در یك ظرف كوچك ریخت و كمی آب به آن اضافه كرد، اگر بلافاصله رنگ داد به این معنا است كه تقلبی است و چای مناسبی نیست.همچنین اگر چای خریداری شده تقلبی باشد در هنگام مصرف به خاطر مواد افزودنی مقداری لرد در ته فنجان جمع می شود؛ البته در اماكنی كه آب دارای املاح است نیز امكان دارد این مورد رخ دهد كه با كمی دقت می توان این دو حالت را از هم تشخیص داد.چای ایرانی بسیار بهتر و مناسبت تر از نمونه های وارداتی است. طعم چای ایرانی كمی تندتر است؛ اگر افراد به این طعم عادت كنند و چای ایرانی مصرف كنند برای سلامتی آنها بهتر است.
این موضوع كه چای كیسه ای از دورریزها و خرده ریزهای چای به دست می آید بنابراین مصرف آن برای سلامتی بدن مضر است، صحت ندارد .چای كیسه ای در صورتی كه با رعایت استانداردهای مطرح شده، تهیه شود هیچ ضرری برای بدن نخواهد داشت.مردم در بیشتر كشورهای دنیا چای را مانند ایرانی ها دم نمی كنند بلكه از چای های كیسه ای استفاده می كنند؛ بنابراین نمی توان گفت كه شكل كیسه ای بودن چای نشان از نامرغوبی آن دارد بلكه اگر به صورت صحیح تولید و كیفیت در آن درنظرگرفته شود، می توان از آن در مواقعی كه فرصت كافی برای دم كردن چای وجود ندارد، استفاده كرد.بنابراین شرط مصرف چای کیسه ای استااندارد بودن ان می باشد.