اقسام بسیاری از بیماری های آلرژی وجود دارد که عمده ترین آنها شامل آلرژیهای پوستی و تنفسی است . منابع بروز آلرژیها نیز متنوع و شامل موارد زیر است :
* آلرژی های غذایی :
این آلرژی از طریق مصرف غذای خاص به وجود می آید. علایم مربوط به آلرژی غذایی معمولا چند دقیقه پس از خوردن غذاهای حساسیت زا بروز می کند البته برخی از این نوع غذاها حتی تا چند ساعت بعد هم واکنش نشان می دهد.ممکن است این نشانه ها فقط در نواحی اطراف دهان، لب ها و محدوده گوارشی پدید آید یا اینکه ممکن است در نواحی دیگر بدن هم این علایم خودشان را نشان دهند.تمام مواد غذایی ممکن است آلرژی زا باشند،... اما بعضی از آنها شدت بیشتری در ایجاد حساسیت دارند. تخم مرغ، ماهیها و غذاهای دریایی، میوه هایی نظیر فندق ،بادام، گردو، زردآلو، گیلاس، به، هلو، سیب، گلابی، آلو، زیتون، شیر گاو، چغندر، گیاهان چتری مانند رازیانه، هویج، زیره، جعفری، فلفل سبز ، عامل بروز 90 درصد حساسیتها هستند.
از دیگر مواد غذایی که موجب 10 درصد آلرژیها می شوند، می توان به میوه های غیر بومی ( آناناس، موز، کیوی، خرمالو، انبه، نارگیل )، انواع سبزیها مانند لوبیا، باقلا، نخود، نخود فرنگی و سویا، آردگندم، صدف، گوشت گاو، سیب زمینی، گوشت مرغ و خردل اشاره کرد.سیر، گوشت بره، مارچوبه، قهوه، شاه بلوط، شکلات، کلم قرمز، انگور، تربچه، پیاز، پرتقال، ادویه، پسته، توت فرنگی، مخمر نان، قلوه، گوجه فرنگی و کنجد دیگر خوراکیهایی اند که به ندرت ممکن است باعث حساسیت شوند. تا قبل از یک سالگی، تخم مرغ، بادام زمینی و شیر گاو مهمترین مواد غذایی حساسیت زا هستند.
علایم آلرژی غذایی شامل :
گلگون شدن پوست، سوزش و خارش در بدن (کهیر)، تورم دهان گلو و نای(آنژیوادما) ، سختی در بلعیدن، قورت دادن و تنفس، گرفتگی سینه، پریشانی، اضطراب، سنگین شدن سر، انقباضات شکمی، حالت تهوع، استفراغ، ضربان سریع و نامنظم قلب. در مواقع خیلی شدید این آلرژی می تواند منجر به شوک شود.
شوک آنافیلاکسی :
به وسیله غذا، داروهای تزریقی یا سم حشرات (اغلب حشراتی که زهر و نیش آنها باعث بروز واکنش های آلرژیکی می شوند شامل زنبورها، زنبور عسل، زنبور سرخ، زنبور زرد ومورچه است)پدید می آید و یک واکنش آلرژیکی ناگهانی، قوی، بالقوه و مهلک است با علایمی که بر نواحی مختلف بدن تاثیر می گذارد. معمولا این علایم خیلی سریع پس از ورود مواد حساسیت زا به بدن بروز می کند و شامل خارش های شدید و تورم در سراسر بدن و تنگی نفس است و حتی می تواند منجر به شوک شود که یک تهدید جدی برای زندگی بیمار به شمار می آید.
* آلرژی های هوایی :
به وسیله مواد حساسیت زایی که از طریق هوا نقل و انتقال می یابند بروز می کند.
* آلرژی های تماسی :
از طریق تماس پوستی با ماده الرژی زا پدید می آید.آلرژی های تماسی پوستی معمولا علایمشان پس از ۳۰دقیقه پدیدار می شود، هر چند ممکن است بروز این علایم تا چند ساعت طول بکشد. مواد حساسیت زایی متعلق به این گروه شامل سم درخت بلوط و پیچک، شیرابه کائوچو، رنگ های مصنوعی داروهای مختلف، عطرها و وسایل آرایشی مانند رنگ مو و عطر است. فلزی که معمولا در دکمه ها، سنجاق های مو، شانه های فلزی، زیپ لباس و قزن، و بدلیجات بکار می رود می تواند باعث بروز عکس العمل در این آلرژی شود .علایم ضعیف مربوط به این آلرژی یک جوش خارش دار و برآمده، سرخی و تورم پوست، کهیر، اگزما ( ملتهب شدن، خشک شدن و شکاف پوست که در زیر تاول پوشیده شده اند ) می باشند.در آلرژی های تماسی پوستی برای بهبود علایم بایستی تماس پوست با ماده مقصر به طور دایم حذف گردد.