غده پروانه اي شکل تیروئید واقع در پایین گلو، وظیفه تنظیم سوخت و ساز بدن، درجه حرارت و ضربان قلب را به عهده دارد. در این میان نشانه هاي کم کاري تیروئید عبارتند از افزایش وزن، افسردگی، حساسیت به سرما و .... پرکاري تیروئید نیز خود را با از دست دادن ناگهانی وزن، ضربان نامنظم قلب، عرق کردن، عصبی بودن و تحریک پذیري نشان می دهد . ژنتیک، شرایط خود ایمنی، استرس، سموم محیطی، با اختلالات تیروئید مرتبط هستند. در این میان رژیم غذایی می تواند یکی از عوامل کنترل علائم این اختلالات باشد:
بهترین ها :
1. ماست در صورت شک به کم کاري تیروئید از منابع غذایی ید دار مانند ماست، و محصولات لبنی مانند شیر و پنیر استفاده کنید. یک فرد بزرگسال 150 میکروگرم ید در روز نیاز دارد . یک فنجان ماست 87.2 میکروگرم ید به بدن می رساند. یعنی چیزي حدود نیمی از میزان نیاز به ید روزانه با خوردن ماست تامین می شود. شیر معمولا براي افرادي که نگران کمبود کلسیم یا ویتامین دي هستند توصیه می شود. اما شیر محتوي مواد معدنی ضروري ید است. یک فنجان شیر، حاوي 56 میکروگرم ید است. با نوشیدن یک فنجان شیر کم چرب یک سوم نیاز روزانه شما به ید برطرف می شود. به علاوه مبتلایان به کم کاري تیروئید بیشتر احتمال دارد که از کمبود ویتامین دي رنج ببرند و نوشیدن شیر آنها را از این کمبود بی نیاز می کند.
2. جلبک دریایی :
جلبک دریایی خشک شده، داروي معجزه آساي محتوي ید است. حدود 7 گرم از جلبک دریایی، محتوي 4500 میکروگرم ید است و این مقدار خیلی بیشتر از نیاز روزانه بدن به ید است.
3. آجیل :
آجیل یک ماده مغذي دیگر است که به تنظیم هورمون هاي تیروئید به علت وجود سلنیوم در آن کمک می کند. مطالعات نشان داده زنانی که میزان بالاترین از سلنیوم را دریافت می کنند، کمتر به گواتر و آسیب هاي بافت تیروئید مبتلا می شوند. به علاوه در افراد مبتلا به مشکلات مربوط به تیروئید مانند مبتلایان به هاشیموتو یا بیماري گریوز، مصرف بالاتر سلنیوم منجر به دفع آسیب هاي طولانی مدت تیروئید می شود.
4. گوشت ها :
گوشت مرغ و گاو براي کاهش علائم کم کاري تیروئید مفید هستند؛ پروتئین در منابع ماهی، گوشت گاو، تخم مرغ، لبنیات و سبزیجات.
5. ماهی :
از آنجا که ید در خاك و آب دریا وجود دارد، پس ماهی می تواند منبع خوب دیگري براي ید باشد. محققان به این نتیجه رسیده اند افرادي که در مناطق کوهستانی و بدون دسترسی به دریا زندگی می کنند، بیشتر در معرض خطر گواتر هستند. هر اونس ماهی پخته شده حاوي 99 میکروگرم ید است و 66 درصد میزان نیاز به ید روزانه را تامین می کند. کنسرو ماهی تن نیز حاوي ید، ویتامین دي و آهن است.
6. تخم مرغ :
تخم مرغ نیاز ویتامین آ، ویتامین دي، روي، کلسیم، آنتی اکسیدان ها و بسیاري موارد دیگر را تامین می کند. یک تخم مرغ آب پز، نیاز 10 درصد از ید مورد نیاز روزانه هر فرد را تامین می کند.
7. سیب زمینی :
سیب زمینی کبابی از پوره سیب زمینی از لحاظ مواد مغذي غنی تر است. سیب زمینی کبابی منبع مهمی از ید است. یک سیب زمینی متوسط حدود 40 درصد نیاز روزانه ید را تامین می کند.
مواد مضر بای تیرویید :
گلوتن : افراد مبتلا به سلیاک ، یک بیماري خودایمنی ناشی از عدم تحمل گلوتن موجود در گندم، جو و ... بیشتر احتمال دارد به مشکلات تیروئید مبتلا شوند. مصرف یک رژیم غذایی فاقد گلوتن به بهبود علائم و حفاظت از تیروئید در این افراد کمک می کند.
2. غذاهاي فرآوري شده غذاهاي فرآوري شده موجود در رستوران ها، علاوه بر این میزان نمک بالاتري دارند، خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماري هاي قلبی را نیز افزایش می دهند .
3. سبزیجات خانواده کلم که اگر بیش از حد مصرف شوند منجر به آسیب تیرویید می شوند .
منبع : www.health.com
@PersianDiet