در ابتدای ویزیت فردی که با شکایت مشکل جنسی مراجعه نموده است، باید دید بیمار دقیقا از چه مشکلی شکایت دارد؟
1- ناتوانی در نعوظ یا سفتی آلت تناسلی (Erectile Dysfunction)
2- انزال زودرس (Premature Ejaculation)
3- کاهش میل جنسی (Libido)
4- نرسیدن به اوج لذت جنسی (Anorgasmia)
5- نداشتن انزال (Anejaculation).
پس از تعیین دقیق مشکل و گرفتن شرح حال دقیق و معاینه، آزمایش های تکمیلی درخواست می گردد و فرآیند درمان شروع می شود. لازم است در مراجعه زن و شوهر با هم مراجعه نمایند تا گرفتن شرح حال دقیق، آسان تر باشد.
بیشتر بدانید: اختلالات جنسی چیست؟
اثرات و عوارض اختلالات جنسی می تواند بسیار عمیق باشد و علاوه بر اثرگذاری بر اعتماد به نفس و روحیه و خلق فرد، ممکن است باعث ایجاد اختلاف یا تعارض در ارتباط با شریک جنسی گردد و حتی در برخی موارد منجر به جدایی شود. گاهی مشاهده می گردد که شریک جنسی بیمار، به دلیل برآورده نشدن خواسته هایش به سمت ارتباط با افراد دیگر کشیده می شود، که این مساله خود عوارض جدی و مخربی برای هر دو طرف و بنیان خانواده دارد. پس با در نظر گرفتن مجموع این نکات نتیجه گیری می شود که تشخیص و درمان زود هنگام این مشکل و پیگیری پس از آن بسیار ضروری و مهم می باشد.
چرخه فعالیت جنسی در مردان، به صورت خلاصه شامل این مراحل زیر است:
پس از این مراحل تا شروع دوباره فعالیت جنسی ، مدت زمان تاخیری (دوره مقاومت یا Refractory) وجود خواهد داشت تا فرد بتواند مراحل قبلی را تکرار کند. این مراحل با توجه به سن و توانایی جسمی افراد از چندین دقیقه تا چندین هفته متفاوت است. پس از شروع تحریک جنسی، تحت تاثیر هورمون های درون آلت، بافت های اسفنجی شکل داخل آلت متسع می شوند.
به دنبال آن خون زیادی وارد اجسام غاری آلت می گردد و از سوی دیگر مسیرهای خروجی خون نیز بسته می شود، بنابراین فشارخون داخل آلت افزایش می یابد و این فرآیند منجر به سفت شدن آلت می گردد. پس از سفتی کامل و برقرای ارتباط جنسی، تحت تاثیر مسیرهای عصبی مغزی و نخاعی نوبت به انزال می رسد که در مردان معمولا همراه با ارگاسم یا رسیدن به اوج لذت جنسی نیز می باشد.
در این مرحله در مردان ابتدا افزایش تعداد تنفس و ضربان قلب و ترشحات غدد مجرا و پرخونی و بالا آمدن بیضه ها رخ خواهد داد، سپس نوبت به مرحله انزال می رسد که طی آن، گردن مثانه بسته می شود تا مایع منی به داخل مثانه نریزد (انزال رو به عقب یا پس گرد) و ترشحات از لوله واز و کیسه های منی و پروستات به داخل مجرای پروستات ریخته می شوند و با انقباض های متناوب و ریتمیک عضلات دور مجرا، مایع منی به سمت نوک آلت پرتاب می شود.
پس از چند دقیقه آلت شل شده و به حالت اولیه بر می گردد. به طور طبیعی مردان بلافاصله توانایی آغاز فعالیت جنسی را ندارند و با توجه به سن و توانایی جسمی افراد، این زمان از چندین دقیقه تا چندین ساعت (در برخی مانند افراد مسن روزها یا هفته ها) متفاوت است، که به این دوره زمانی، دوره مقاومت یا Refractory گفته می شود.
همشهریان عزیز! برای بهره مندی از درمان آزوسپرمی به عنوان اصلی ترین دلیل ناباروری در مردان، به متخصص اورورلوژِی در اصفهان مراجعه نمایید.