میگرن به سردردهای نبض دار گفته می شود که به طور ناگهانی شروع می شود و چند ساعت ادامه می یابد و معمولا با علایمی نظیر تهوع همراه است. سردرد معمولا در سنین 10-30 سال بروز می کند و به تدریج تا 50 سالگی کمتر می شود ( در زنان بعد از یائسگی). شیوع میگرن در خانم ها بیشتر است.
علایم و نشانه ها
درد ضربان دار یک طرفه سر (یا دو طرفه) تهوع و استفراغ اختلال شنوایی یا بینایی( نظیر برق زدن) که اغلب 10-30 دقیقه قبل از سردرد شروع می شود. بیحسی و ضعف و سوزن سوزن شدن قسمت هایی از بدن نور، صدا و حرکت به خصوص خم شدن موجب تشدید سردرد می شود. بیمار دوست دارد در اتاق تاریک و آرام دراز بکشد. دستها و پاها سرد و کبود به نظر می رسد.
علت
پزشک معالج از شما پرسش هایی خواهد کرد تا علت سردرد را مشخص کند. سپس نحوه استفاده از مسکن ها را به شما خواهد آموخت تا پس از قطع آنها سردرد عود نکند.
درمان
از محرک های شناخته شده میگرن تا حد امکان پرهیز کنید. در موارد میگرن خفیف از آسپیرین، بروفن و ناپروکسن و جهت میگرن های متوسط تا شدید از داروهای تجویز شده از سوی پزشک استفاده کنید. در هنگام حمله سردرد یک کیسه آب یخ روی پیشانی قرار دهید. در خصوص استفاده از افشانه بینی لیدوکایین جهت تسکین سریع درد با پزشک معالج خود مشورت کنید. داروهای ضد فشار خون نظیر بتابلوکرها (آتنوالل، پروپرانولل) یا مسدود کننده های کانال کلسیم ( نیفدیپین، آدالات،...) با کنترل انقباض و انبساط عروق عمل می کنند و در بعضی افراد موجب پیشگیری از بروز میگرن می شوند. ورزش هوازی منظم موجب کاهش شدت و دفعات حمله میگرن می شود.
درمان های مکمل و جایگزین
ترکیبی از مسکن ها و درمانهای مکمل با هدف کاهش عود میگرن مفید است. روش بیوفیدبک جهت کنترل انقباض عروق و بهبود درمان استرس بر شدت و تعداد دفعات حمله میگرن موثر است.
تغذیه
از غذاهای حساسیت زا بپرهیزید. بعضی آلرژی زاهای شایع عبارت است از: الکل، پنیر، شکلات، مرکبات، شیر گاو، گندم، تخم مرغ، قهوه، چای، گوشت گاو، گوشت خوک، ذرت، گوجه فرنگی، مخمر، ماهی صدف، افزودنی ها (نگه دارنده ها و مواد رنگی) و نیترات ها. از قهوه بپرهیزید چون اثر گشاد کننده عروق دارد. اسیدهای چرب ضروری (1500-3000 میلی گرم در روز) ممکن است مفید باشد. افزودن مکمل روغن ماهی یا روغن کتان (1-3 میلی گرم 2 بار در روز) نیز ممکن است کمک کننده باشد. منیزیوم (500 میلی گرم در روز) شل شدن عضلانی را افزایش می دهد. تزریق یک گرم منیزیوم از سوی پزشک ظرف چند دقیقه حمله میگرن را خاتمه می دهد.روغن های امگا-3 به میزان زیادی شدت و دفعات میگرن را کم می کند. ویتامین ب-2 (ریبوفلاوین) (400 میلی گرم در روز به مدت 3 ماه) دفعات میگرن را به میزان دو سوم کم می کند. ویتامین ث (2000 میلی گرم در روز)، ویتامین ای (400-600 واحد در روز)، ویتامین ب-6(100 میلی گرم در روز)، کولین (100-300 میلی گرم در روز ) و بیوفلاونوییدها (1000 میلی گرم در روز). 5 هیدروکسی تریپتوفان (300 میلی گرم 2 بار در روز) جهت پیشگیری از میگرن یا اثر بیشتر در صورت استفاده همزمان 25 میلی گرم ویتامین ب-6
گیاهان
گیاهان را می توان به صورت عصاره خشک ( کپسول، پودر، چای)، عصاره گلیسرینه یا تنتور (عصاره الکلی) استفاده کرد. بابونه (tanacetum) می تواند در کاهش تکرار و شدت میگرن کمک کننده باشد. 2 برگ تازه به صورت روزانه، 250 تا 300 میلی گرم گیاه خشک شده ( کپسول) 2 بار در روز یا 30 قطره از تنتور 3 بار در روز استفاده شود. بابونه را به تنهایی استفاده کنید.از گیاهان زیر به صورت ترکیبی استفاده می شود. یک قاشق چایخوری از هر گیاه را در یک فنجان آب بریزید، به مدت 10 دقیقه بجوشانید و 2 تا 4 بار در روز استفاده شود.60 قطره از تنتور هر گیاه 2 تا 4 بار در روز استفاده شود. شفت (زغال اخته) (piscidia piscipula)، سپرک (قاشقک) (scutellaria lateriflora)؛ درخت معبد (gingko biloba)، زنجبیل (zingiber officinalis)، عروس چمن زار اروپایی (filipendula ulmaria).
هومیوپاتی
بعضی از رایج ترین فراورده های مصرفی هومیوپاتی در میگرن در زیر آمده است. میزان مصرف معمول 12 ایکس تا 30 سی هر 1-4 ساعت تا بهبود علایم است:
ایریس ورسیکالر :
جهت میگرن دوره ای که با تاری دید شروع می شود.
لاک دفلوراتوم :
جهت میگرن ناحیه پیشانی که با پیش درآمد تاری دید، تهوع، استفراغ و لرز شروع می شود.
ناتروم موریاتیکوم :
جهت میگرن شبیه ضربات چکش به سر که با استراحت تنها در اطاق تاریک بهتر می شود.
سانگوناریا :
جهت میگرن طرف راست سر که از گردن شروع می شود و به طرف بالا ادامه می یابد و میگرنی که موجب استفراغ می شود.
طب سوزنی
ممکن است موثر باشد.
ماساژ
ماساژ درمانی کشش عضلات گردن و شانه را آزاد می کند و موجب جریان خون یکنواخت در سر می شود.
طب فیزیکی
سازگاری شیر و پراکتیک یا درمان کرانیوساکرال (سری-دمی) ممکن است موثر باشد.
ملاحظات ویژه
در صورت بروز ناگهانی نشانه های جدید با پزشک معالج خود تماس بگیرید.