ویتامین ث مورد نیاز برای هر فرد سالم ۶۰ میلیگرم در روز توصیه شده است.اگر فردی به مدت یک ماه به میزان کمتر از حداقل مورد نیاز یک فرد این ویتامین را دریافت کند دچار عوارضی مانند بیماری اسکروی ٬ خونریزی لثه و همچنین خشکی پوست و آثار خون مردگی در زیر آن میشود. در پژوهشی دانشمندان به این نتیجه رسیدند که وجود چربی در غذا باعث میشود که ویتامین ث خاصیت ضد سرطانی خود را از دست بدهد.
دانشمندان میگویند وقتی مخلوط از بزاق و مواد غذایی در معده با شیره آن مخلوط میشوند، ویتامین ث موجود در مواد غذایی میتواند رادیکالهای آزاد، یعنی همان موادی که سرطانزا هستند را از بین ببرد؛ رادیکالهای آزادی مانند نیتریت که در مواد غذایی آماده و کنسروی، مانند سوسیس و کالباس به مقدار زیاد وجود دارند. اما در یک تحقیق، هنگامی که مقدار بیشتری چربی به همین مخلوط غذایی اضافه شد دیده شد که دیگر ویتامین ث نمیتواند این واکنش شیمیایی را انجام دهد.
معمولا اضافه این ویتامین از راه ادرار دفع میشود . اما مصرف خیلی زیاد آن باعث تکرر ادرار، سنگ کلیه و اسهال میشود. همچنین مصرف زیاد این ویتامین به صورت دارو باعث بروز اختلالات گوارشی، خطر ابتلا به سنگ اگزالات در مجاری ادراری و اعتیاد بدن به مقدار زیاد مصرف این دارو میشود.
بیشتر جانداران این ویتامین را خود میسازند اما جاندارن دیگری مثل انسان هستند که باید این ویتامین را در طول روز از موادی که مصرف میکنند بدست بیاورند.
این ویتامین هم بصورت طبیعی در منابع گیاهی و جانوری موجود است و هم بصورت مصنوعی و قرص. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: توت فرنگی، کلم بروکلی، گریپ فروت ، گوجه فرنگی ، انبه، لیمو، گل کلم، سیب زمینی، هندوانه، اسفناج، کلم، نارنگی و مرکبات، کیوی و دیگر میوه ها و سبزیها ، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین ث است .
نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین میشوند. از این رو افراد سیگاری به این ویتامین نیاز بیشتری دارند همچنین شیر مادر نیز دارای مقادیری از ویتامین ث میباشد و به همین جهت زنان باردار باید از مقدار بیشتری از این ویتامین مصرف کنند. همچنین میشود این ویتامین را ۳ تا ۶ ماه در دمای زیر صفر نگهداری کرد اما پس از آن تجزیه میشود. همچنین در میان سبزیها ۲ سبزیهای تیره برگ ویتامین ث بیشتری دارند و جعفری شش تا هفت برابر سایر سبزیها دارای ویتامین ث میباشد.
متوسط (میلی گرم) | منابع گیاهی |
۳۱۰۰ | کاکادو پلوم |
۲۸۰۰ | کامو کامو |
۲۰۰۰ | میوه گل رز |
۱۶۰۰ | آسرولا |
۵۰۰ | عناب |
۴۴۵ | انگور هندی |
۴۰۰ | باوباب |
۱۹۰ | فلفل قرمز |
۱۳۰ | جعفری |
۱۰۰ | گوآوا |
۹۰ | کیوی |
۹۰ | کلم بروکلی |
۸۰ | تمشک قرمز |
۷۰ | لیچی |
۶۰ | تمشک قطبی |
۶۰ | خرمالو |
۶۰ | انبه هندی |
۶۰ | توت فرنگی |
۵۰ | پرتقال |
۴۰ | لیمو شیرین |
۴۰ | خربزه |
۴۰ | گل کلم |
۳۱ | سیر |
۳۰ | گریپ فروت |
۳۰ | تمشک |
۳۰ | نارنگی |
۳۰ | نارنگی ماندارین |
۳۰ | اسفناج |
۳۰ | کلم نارس سبز |
۳۰ | لیمو ترش |
۲۸ | انبه |
۲۱ | توت سیاه |
۲۰ | سیب زمینی |
۲۰ | طالبی |
۱۰ | گوجه فرنگی |
۱۰ | زغال اخته |
۱۰ | آناناس |
۱۰ | پاپااو |
۱۰ | انگور |
۱۰ | زرد آلو |
۱۰ | آلو برقانی |
۱۰ | هندوانه |
۹ | موز |
۹ | هویج |
۸ | اوکادو |
۷ | گیلاس |
۷ | شفتالو |
۶ | سیب |
۵ | چغندر |
۴ | گلابی |
۴ | کاهو |
متوسط (میلی گرم) |
منبع جانوری |
۳۶ | جگر گوساله (خام ) |
۳۱ | جگر گاو (خام ) |
۳۰ | صدف خوراکی (خام ) |
۲۳ | جگر خوک (خام ) |
۱۷ | مغز بره (پخته ) |
۱۳ | جگر مرغ (سرخ شده ) |
۱۲ | جگر بره (سرخ شده ) |
۱۱ | قلب بره (کباب شده ) |
۶ | زبان بره (نیم پز ) |
۲ | شیر بز(تازه ) |
۲ | شیر گاو(تازه ) |