بله. الکل باعث افزایش خطر ابتلا به سرطانهای دهان ـ حلق ـ حنجره ـ مری ـ کبد ـ روده بزرگ و پستان میشود. بخصوص همراهی الکل با مصرف دخانیات خطر بعضی سرطانها را چندین برابر نسبت به مصرف هرکدام به تنهایی افزایش میدهد.
خیر. کافئین موجود در قهوه گاهی علائم بیماری فیبروسیستیک پستان را تشدید میکند ولی در بروز سرطان پستان یا سایر سرطانها از جمله لوزالمعده اثری ندارد.
بر اساس مطالعات فعلی ثابت نشده است که مصرف چای در انسان باعث کاهش خطر سرطان میشود.
طی سوخت و ساز طبیعی بدن موادی تولید میشود که باعث تخریب بافتهای بدن میشوند.به نظر میرسد بدن با استفاده از مواد غذایی موجود در سبزیجات و میوه جات ( آنتی اکسیدانها ) از این تخریب جلوگیری میکند. چون تخریب بافتی با افزایش خطر سرطان همراه است به نظر میرسد آنتی اکسیدانها در جلوگیری از خطر سرطان موثرند. بعضی از انواع معروف آنتی اکسیدانها شامل ویتامین ث و ویتامین ای است.
همچنین بخوانید: آیا تغذیه با سرطان در ارتباط است؟
مطالعات نشان داده اند که افرادی که سبزیجات و میوه جات غنی از آنتی اکسیدانها را به میزان بیشتری مصرف میکنند درمعرض خطر کمتری برای ابتلا به بعضی سرطانها هستند. تحقیقات ثابت نکرده اند که شکلهای دارویی آنتی اکسیدانها باعث کاهش سرطان میشوند و به همین دلیل توصیه میشود بجای مصرف قرص ویتامین ث یا ویتامین ای برای جلوگیری از سرطان از این ترکیبات غذایی در قالب میوه و سبزی استفاده شود.
خیر. مقادیر بالای ساخارین در گروهی از حیوانات آزمایشگاهی باعث ایجاد سنگ مثانه میشود که میتواند زمینه ساز سرطان مثانه گردد ولی این اثر در انسان دیده نشده است.
خیر. آسپارتام نوعی قند مصنوعی با انرﮊی کم است که دویست برابر شیرین تر از شکر میباشد. شواهد فعلی مبنی بر عدم ارتباط بین مصرف آسپارتام و سرطان میباشد.
در بررسیهای انجام شده مصرف ترکیبات دارویی بتاکاروتن تاثیر زیادی در کاهش خطر ابتلا به سرطان نداشته است.
این خوراکیها با افزودن ﮊن سایر گیاهان یا موجودات زنده به نوعی محصول خاص حاصل میشوند و مقاومت آنها را در برابر آفات یا مدت پایداری و... افزایش میدهد. در حال حاضر مدارک ثابت شده ای مبنی بر وجود ارتباط بین خوراکیهای حاضر و سرطان وجود ندارد.
تحقیقات نشان داده اند که غذاهای غنی از کلسیم ممکن است در کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و راست روده موثر باشند و استفاده از داروهای جایگزین کننده کلسیم در حد متوسط باعث کاهش آدنومای ( نوعی ضایعه زمینه ساز سرطان روده بزرگ ) روده بزرگ میشوند.
البته نشان داده شده است که مصرف بیش ازحد کلسیم بخصوص اشکال دارویی آن با افزایش خطرابتلا به سرطان پروستات همراه است. بنابراین لازم است مصرف کلسیم در حد متعادل و بطور عمده از طریق منابع غذایی طبیعی بخصوص لبنیات باشد. مصرف کلسیم نباید با مصرف غذاهای پرچربی همراه باشد تا جذب آن مختل نشود.
شواهد ناچیزی در دسترس است که کلسترول غذا باعث افزایش خطر سرطان شود و کاهش سطح کلسترول خون باعث کاهش خطر سرطان نشده است.
شواهد ناچیزی در دسترس است که مقدار چربی موجود در غذا باعث افزایش خطر سرطان میشود ولی اگر مقدار چربی مصرفی باعث بروز چاقی شود چاقی عامل خطری برای سرطان خواهد بود. البته شواهدی نیز در دست است که بعضی انواع چربی مانند چربیهای اشباع ممکن است در افزایش خطر سرطان نقش داشته باشند. در مورد تاثیر سایر انواع چربیها مانند امگا سه یا روغن زیتون و ... در کاهش خطر سرطان شواهد ناچیزی موجود است.
این رﮊیم شامل انواع وسیعی از کربوهیدراتهای گیاهی است که با دستگاه گوارش انسان جذب نمیشوند. از جمله میتوان به سبزیجات و میوه جات اشاره کرد. ارتباط بین فیبر غذا و سرطان ضعیف است ولی با این وجود مصرف این گروه غذاها به خاطر سایر فواید آنها توصیه میگردد.
ماهی سرشار از امگا سه است. تحقیقات روی حیوانات نشان داده است که مصرف زیاد امگا سه باعث کاهش بروز یا پیشرفت سرطان میشود ولی این امر در انسان ثابت نشده است.باید توجه داشت که بعضی ماهیها حاوی مقادیر بالایی جیوه و سایر آلاینده های محیطی هستند. سطح این آلاینده ها در ماهیهای بزرگتر و پیرتر بیشتر است و بهتر است زنان باردار یا شیرده و کودکان از این نوع ماهیها استفاده نکنند.
تحقیقات نشان داده است حتی در مواردی که فرد از لحاظ ژنتیکی مستعد بروز سرطان پستان می باشد ، تغییر عادات غذایی و رعایت برخی نکات میتواند در پیشگیری از سرطان پستان موثر واقع شود.