غربالگری سرطان پستان یکی از مهمترین و پرکاربردترین روش های تشخیص زودهنگام این بیماری فراگیر در جوامع امروزی است. با پیشرفت فناوری و علوم پزشکی، ابزارها و روش های مختلفی برای غربالگری سرطان پستان توسعه یافته است، که هدف اصلی آنها شناسایی زودهنگام تغییرات نامطلوب و علایم مشکوک در بافت پستان می باشد. بین روش های معروف غربالگری سرطان پستان، غربالگری ماموگرافی به عنوان یکی از ابزارهای اصلی شناخته می شود. این فناوری تصویربرداری پزشکی با استفاده از پرتو ایکس، قابلیت تشخیص تغییرات زودهنگام در بافت پستان را فراهم می کند و به طور گسترده برای اسکرینینگ و تشخیص اولیه استفاده می شود. در این مقاله، به بررسی مفهوم و اهمیت غربالگری سرطان پستان، انواع روش های آن و اهمیت شناسایی زودهنگام تغییرات پستان پرداخته خواهد شد. همچنین، ابزارها و تکنولوژی های جدیدی که بهبود در این حوزه را به همراه داشته اند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
غربالگری به معنای استفاده از آزمایش ها و معاینات پزشکی جهت تشخیص زودهنگام بیماری ها پیش از بروز علائم آنها است؛ چراکه بروز علائم برخی بیماری ها و سرطان ها هنگامی صورت میگیرد که درمان آنها دیگر پاسخ نمی دهد یا صرف هزینه مالی بیشتری را می طلبد. غربالگری پستان شامل معاینه، آزمایش، ماموگرافی و سونوگرافی است که از طریق آنها پزشک می تواند اولین نشانه های سرطان را در افرادی که هنوز علامتی ندارند تشخیص بدهد . استفاده دوره ای از غربالگری پستان در زنان بالای 40 سال می تواند میزان مرگ و میر به دلیل سرطان پستان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
موارد زیر تعیین کننده سن سرطان سینه هستند:
برای مطالعه بیشتر بخوانید: آزمایش های شایع غربالگری سرطان
سرطان پستان نیز مانند بسیاری از بیماری های دیگر با علائمی همراه است. در ادامه به شایع ترین علائم سرطان سینه اشاره می کنیم:
پزشک با توجه به اندازه تومور پستان و همچنین گسترش آن در غدد لنفاوی یا سایر نقاط بدن، سرطان را مرحله بندی می کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد سرطان سینه
خطر سرطان سینه بانوان را وادار می کند تا در هر سنی که هستند، سینه های خود را با انجام تست های غربالگری آزمایش کنند؛ اما در برخی افراد انجام این تست ضروری تر است:
در عموم تست های غربالگری، تلاش پزشک در این است که آزمایشات و مداخلات پزشکی، بیشترین سود و کمترین عارضه را برای بیمار ایجاد کند. برای انجام آزمایش غربالگری سرطان سینه ، چهار روش مختلف وجود دارد:
بااینکه احتمال خطا در این روش بسیار بالاست؛ اما می تواند زمینه توجه فرد را به وجود این بیماری فراهم کند. در این نوع معاینه، پزشک سینه و غده های زیر بغل بیمار را به دقت موردبررسی قرار می دهد تا هر مورد مشکوک و غیرطبیعی را تشخیص دهد.
این روش رایج ترین متد در غربالگری سرطان سینه است. در ماموگرافی سینه ها به شکل فشرده مابین دو صفحه قرار می گیرند. سپس به کمک اشعه ایکس از سینه ها تصویربرداری می شود. ممکن است بیمار در این روش متحمل کمی درد شود. غدد ریز و تومورهای کوچک که قابل لمس نیستند، در ماموگرافی و تصاویر حاصل از آن دیده می شوند.
در این روش از غربالگری سرطان سینه از امواج رادیویی و مغناطیسی جهت تصویربرداری از سینه استفاده می شود. ام ار آی با در اختیار گذاشتن تصاویر دقیق از بدن، شانس تشخیص سرطان را افزایش می دهد.
سونوگرافی روش شناخته شده تری برای افراد است. اگر پزشک در طول معاینات بالینی متوجه برخی ناهنجاری ها شود، تلاش می کند تا با انجام سونوگرافی، تصاویر از بافت سینه به دست آورده و موضوع را دنبال کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان سرطان پستان در اصفهان
ماموگرافی یکی از آزمایش های غربالگری برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه است. انجام این آزمایش به همه زنان بالای 40 سال با یا بدون سابقه ابتلا به بیماری های پستان توصیه می شود.
نسخه اصلی مطلب لزوم غربالگری سرطان سینه در زنان بالای 40 سال را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.