آیا می دانید که می توانید لک ریزش مو را با سرعتی چندین برابر اثر داروهای موضعی از بین ببرید؟ دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو در اصفهان در این مورد بیشتر توضیح می دهد.
مزوتراپی روشی است که در آن مقادیر ناچیز دارو به منظور اهداف درمانی گوناگون در لایه های مختلف پوست وارد می شود و با سرعت بیشتری نسبت به کرم ها، محلول ها و لوسیون های موضعی اثر خود را اعمال می کند. این روش چندان دردناک نبوده و تاکنون عوارض خاصی از آن گزارش نشده است.
مزوتراپی برای اولین بار حدود 68 سال قبل در فرانسه انجام شد و اخیرا در اروپا و آمریکا نیز کاربرد بیشتری پیدا کرده است. اصطلاح مزو به معنای میانه است و این روش درمانی مزوتراپی نامیده می شود زیرا از سوزن های ریز برای تزریق به لایه میانی پوست استفاده می شود.
معمولا لوسیون ها و محلول ها که به سطح پوست مالیده می شوند، جذب کاملی نداشته و بیمار پس از مصرف به سرعت تغییر قابل توجهی مشاهده نمی کند و این به دلیل عدم جذب کافی دارو در عمق پوست است و ممکن است پس از مدتی از درمان ناامید گردد، ولی در روش مزوتراپی داروها کاملا وارد عمق مورد نظر در پوست شده و بلافاصله اثر درمانی خود را در پوستیا فولیکول مو اعمال می کنند. از این روش برای مقاصد مختلف استفاده می شود برای مثال، درمان بیماری های موضعی مختلف، دسترسی سریع و مستقیم به موضع هدف برای درمان فوری، استفاده از مقادیر کم دارو برای درمان سریع تر بیماری هایی که به مقدار کم نیاز دارند به طوری که در تزریق بین یک دهم تا یک شصتم مقادیر خوراکی دارو مصرف شود وتزریق های پی در پی و مختلف به نقاط مورد نظر که می توان حتی بین 100 تا 200 تزریق نیز در ناحیه صورت انجام داد.از مزایای دیگر این روش راحتی انجام آن و بدون عوارض بودن آن است.
شکل 1 مزایای مزوتراپی مو
دلایل اصلی ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه هنوز به خوبی شناخته شده نیست. عوامل ارثی و هورمون های آندروژنی تاثیر زیادی بر این شکل ریزش مو دارند. استرس، کمبود مواد مغذی، کمبود سایر هورمون های بدن، اختلالات ناشناخته ی خون رسانی و بسیاری عوامل دیگر هم بر آلوپسی آندروژنی تاثیرگذار هستند. به همین علت است که همیشه درمان با ماینوکسیدیل و فیناستراید جواب گو نیست و در اینجا است که ضرورت انتخاب روش های دیگر نیاز است. علاوه بر داروهای موضعی نیاز به مصرف مکمل های ویتامینی، PRP ، میکرونیدلینگ ، لیزرتراپی با لیزر کم توان و همچنین مزوتراپی می توانند از روش های درمانی با تاثیر چشم گیر در بهبود وضعیت ریزش مو باشند. مزوتراپی موی سر علاوه بر کنترل ریزش مو می تواند سبب رشد بیشتر مو و افزایش ضخامت و بهبود تراکم موها شود.
شکل 2 روش های درمان ریزش مو
داروهای مزوتراپی مو شامل ویتامین ها، کوآزیم ها، آمینواسیدها، مواد معدنی و داروهای اتساع دهنده عروق جهت افزایش خون رسانی به پوست سر هستند. این داروها سبب خون رسانی بهتر، غذا رسانی به فولیکول های مو و تنظیم ترشح چربی پوست سر می شوند.
داروهای ضدریزش مو مانند ماینوکسیدیل، بیوتین، فیناستراید و ویتامین ها به صورت مستقیم وارد فولیکول مو شده و بلافاصله اثر می کند، ضمن این که این داروها فقط در ریشه مو اثر می کنند و مانند داروهای خوراکی امکان ایجاد عوارض سیستمیک نخواهند داشت. در برخی از افراد ممکن است بجای داروها و کوکتیل های آماده از پی آر پی استفاده کرد که به همان روش مزوتراپی وارد پوست سر می شود.
شکل 3 داروهای مزوتراپی مو
جهت تکمیل درمان مزوتراپی لازم است چند هفته بنا به تشخیص پزشک تکرار شود تا نتیجه مطلوب حاصل گردد و در صورت تمایل بیمار می تواند هر 3 الی 4 ماه یکبار درمان را به صورت تک جلسه ای تکرار نماید تا به نتایج ماندگار دست یابد. دکتر مریم ملکی معتقد است در تقویت موی سر مخصوصا در انواع ریزش موی ارثی و ژنتیکی استفاده از مزوتراپی شاید به تنهایی کافی نباشد و مستلزم تکرار زیاد جلسات درمانی باشد به همین علت استفاده از داروهای موضعی جهت حفظ نتیجه توصیه می شود.
هزینه برای هر فرد متفاوت است و بسته به مورد درمان (صورت یا سر) و همچنین به تعداد جلسات مورد نیاز هر شخص و قیمت داروی مزوی تهیه شدهبستگی دارد.
داروهای مزوتراپی معمولا بیشتر در اسپانیا، فرانسه و جدیدا هم در کره تولید می شوند و فرمالاسیونآن مخصوص مزوتراپی تهیه شده و با داروهای تزریق عضلانی متفاوت است. دکتر مریم ملکی توصیه می کندبهتر است مطمئنشوید دارویی که قرار است در پوست شما جهت مزوتراپی مصرف شود استاندارد مزوتراپی است یا نه. متاسفانه برخی از افراد سودجو از ویتامین های تزریقی عضلانی یا وریدی که مناسب مزوتراپی نیستندصرفا به دلیل ارزان تر بودن جهت این کار استفاده می کنند.