پس از آسیب دیدگی هایی مانند زخم و سوختگی، یکی از مهم ترین مشکلاتی که با آن مواجه میشویم رفع آثار جا مانده از آن است که خوشبختانه می توان با روش های جراحی و غیرجراحی عوارض ناشی از آن را رفع کرد. این علائم می تواند یادآور دائمی آسیب باشد و همچنین ممکن است ناخوشایند باشد که منجر به خودآگاهی و تأثیر منفی بر اعتماد به نفس فرد شود. خوشبختانه، پیشرفت تکنولوژی و تکنیک های پزشکی امکان کاهش ظاهر اسکارها و بخیه ها را فراهم کرده است. در ادامه به انواع روش های درمان و رفع اسکار سوختگی، زخم و بخیه میپردازیم.
اسکار می تواند در هر نقطه از پوست ایجاد شود. انواع مختلفی از اسکار وجود دارد که شایع ترین آنها عبارتند از:
جراحی ترمیمی اسکار سوختگی یک روش پزشکی است که به وسیله آن از طریق جراحی، جای سوختگی ، زخم و بخیه را ترمیم و بهبود می دهند. این نوع جراحی ممکن است شامل برداشتن بافت های آسیب دیده و پوشش دادن نواحی آسیب دیده با پوست سالم از دیگر نقاط بدن، یا استفاده از روش های پیشرفته تری مانند پیوند پوست و استفاده از تکنیک های پیشرفته باشد. هدف اصلی این جراحی، بهبود ظاهر و عملکرد منطقه آسیب دیده و کاهش نشانه های اسکار و ترمیم زخم است، تا بیماران بهترین کیفیت زندگی ممکن را داشته باشند.
تزریق استروئید یکی از روشهای درمانی برای رفع اسکارهای پوستی محسوب می شود. در این روش، استروئید روی قسمتی که اسکار دارد، تزریق می شود یا به صورت موضعی مورد استفاده قرار می گیرد. تزریق استروئید علاوه بر از بین بردن جای اسکار در کاهش درد ناشی از سوختگی و جراحت نیز موثر است.
لایه برداری نوعی درمان پوستی است که شامل استفاده از محلول شیمیایی روی پوست است. این محلول باعث می شود که لایه بالایی پوست برداشته شود و پوستی صاف تر و سالم تر در زیر ظاهر شود.
درمان جای سوختگی، زخم و بخیه به وسیله لیزر از رایج ترین روش ها است که توسط پزشک متخصص پوست انجام می گیرد. در این روش، اشعه های لیزر در لایه های زیرین پوست نفوذ می کند و باعث درمان سلول های پوستی در لایه های زیرین می شود و به این ترتیب بافت های آسیب دیده را ترمیم می کند و اسکار به جا مانده از سوختگی را به طور کامل محو می کند.
تزریق ژل و فیلر با هدف کاهش و از بین بردن زخم و اسکار باقی مانده انجام می شود و پوست های ناهموار را یکدست می کند. در این روش برای تزریق ژل به صورت، از فیلرهایی مانند اسید هیالورونیک استفاده می شود تا اسکار زخم کهنه و سوختگی را بهبود بخشد.
مطلب پیشنهادی : انواع آسیب های پوستی
درمان جای سوختگی به وسیله لیزر از بهترین روش ها است که توسط پزشک متخصص پوست انجام می گیرد.
یکی از لیزرهای بسیار قوی و معروف که امکان نفوذ به پوست را دارد، لیزر CO2 می باشد. این لیزر به رفع سوختگی پوست، زخم و بخیه می پردازد.
کرم های ترمیم کننده پوست، اثرات ضد التهابی، مرطوب کنندگی و محافظت کنندگی بالایی دارند. در عین حال مهم ترین کاری که این نوع از کرم انجام می دهد، افزایش سرعت بازسازی پوست و فعال کردن مکانیزم های ترمیمی است. استفاده از بهترین پماد سوختگی و ترمیم کننده روند بهبودی زخم ها، جراحات و سوختگی ها را تسریع کرده و باعث بازسازی، ترمیم، تسکین و التیام پوست های آسیب دیده از جراحت یا سوختگی می شود.
برای درمان جای زخم، سوختگی و بخیه روش های گوناگونی وجود دارد که با توجه به نوع پوست، سن و میزان آسیب دیدگی پوست توسط پزشک متخصص تعیین می شود.
اسکار و عارضه های پوستی می توانند به علت سوختگی، بریدگی پوست، بخیه و ...باشند که برای افراد مختلف دغدغه مهمی محسوب می شوند. جای زخم و سوختگی به عنوان بخشی از فرآیند بهبود پس از بریدگی یا آسیب دیدگی پوست ایجاد می شوند. پوست با رشد بافت جدید، خود را ترمیم می کند تا زخم را به هم نزدیک کند و شکاف های ناشی از آسیب را پر کند. جای زخم یا اسکار عمدتا از پروتئینی به نام کلاژن ساخته می شود. چندین روش درمانی می تواند جای زخم ها را بهبود دهد که بسته به نوع عارضه و مشکل پوستی موثرترین روش درمان سوختگی و جای بخیه و زخم توسط پزشک انجام می شود.
نسخه اصلی مطلب روشهای درمان و رفع آثار سوختگی، جای زخم و بخیه روی پوست را در سایت دکتر آناهیتا شاهین گوهر بخوانید.