تجويز رژيم غذايي هميشه به معناي كاهش ميزان غذاي دريافتي نيست بلكه در حقيقت اصلاح برنامه غذايي فردي است كه مبتلا به ديابت و افزايش چربي خون شده است ، براي كنترل بهتر ديابت و چربي خون بايد به نكاتي در مورد رژيم غذايي روزانه و طرز صحيح استفاده از مواد غذايي توجه شود .
گروه اول كه براي بيماران مبتلا به ديابت و چربي خون مفيد است(دیرتر شما را گرسنه می کند)نخودپختـه ، نخـود چي ، نان بـربري ، لپه ، ذرت تازه ، عدس ، باقلا با پوست، نان تافتـون ، ماكاروني دم نشـده ( بعد از پختن و آبكش كردن مصرف شود ) لوبيا قرمز ، خلال سيب زميني سرخ شده ، لوبيا چيتي ، چغندر قند ، بـرنج بي نام درجه 2 ، برنج تايلندي ، برنج اروگـوئه و برنج طارم كه بصورت كته پخته شده است ، كشمش قرمـز ( پلويي ) ، ماش ، خرماي خشك زرد ( زاهدي ) ، انجير خشك ، توت خشك ، لوبيا سفيد ، نان جوكه به صورت نازك تهيه شده است .
گروه دوم كه بايد كمتر مصرف شوند .برنج طارم به صورت آبكش و دم كرده ، برنج كام فيروزي بصورت كته بدون روغن ، برنج صدري كته بدون روغن ، نخود سبز ، كشمش سبز ، برگه زردآلو ، ماكاروني دم شده بدون روغن ، نان لواش
گروه سوم كه بايد حتي الامكان از خوردن آنها پرهيز شود .سيب زميني پخته و سيب زميني پوره شده ، هويج پخته و هويج پوره شده ، نان باگت ، نان لواش متري ، خرماي رطب ، سيب زميني استامبولي ، نان سفيد ، باقلا سبز بدون پوست ، خربزه ، هندوانه و انگور .
گروه چهارم كه بايد از مصرف آنها تا حد ممكن خودداري كرد . قند و شكر ، انواع شيريني بخصوص شيريني تر ، مربا ، عسل ، انواع آبنبات ، نوشابه ، ماءالشعير ، پيراشكي ، بيسكويت هاي كرم دار ، چيپس ، كلوچه ، انواع خرما ، سانديس و كمپوت ، انواع سس مايونز ، خيار شور ، شور ، زيتون شور ، شير و لبنيات پر چرب ، تخم مرغ نيمرو ، دل و جگر و قلوه ، مغز و زبان ، كله و پاچه ، سوسيس و كالباس ، كنسرو ماهي .چنانچه مايل بوديـد كه هركـدام از مواد غذايي چهار گروه فوق را مصرف كنيد حتماً با مشـاور تغذيه خود مشورت كنيد .
از برشته كردن نان خودداري كنيد .
ماكاروني را فقط در آب جوشانده و پس از آب كش كردن ، بدون دم كردن همراه با مايه ماكاروني مصرف كنيد .
براي نوشيدن چاي بجاي استفاده از قند و شكر ، و خرماي رطب از شيرين كننده هاي مصنوعي ،توت خشك ، كشمش قرمز ( پلويي ) و خرماي خشك زاهدي ، به مقدار كم استفاده كنيد .
از مصرف پورة سيب زميني الويه وپوره هويج خودداري كنيد .
از مصرف بيش از اندازة توصيه شدة روغن و چربيها ، انواع غذاهاي سرخ شده و گوشتهاي پر چرب و انواع كره خودداري كنيد ؛ مگر به تشخيص متخصص تغذيه .
سعي كنيد در حد ممكن حتماً مواد غذايي خود را بصورت آب پز يا كبابي مصرف كنيد. قبل از پختن مرغ پوست آن را جدا كنيد و در مورد گوشت قرمز حتماً كليه چرببهاي آن را برداشته ، سپس طبخ نمائيد .
از مصرف بيش از اندازه نمك و مواد غذايي شور و پر نمك خودداري كنيد .
از مصرف بيش از سه عدد تخم مرغ آب پز در هفته خودداري كنيد .
روزانه 8 ـ 6 ليوان آب بنوشيد .
سبزيجات وحبوبات، نان وبرنج، ماكاروني و سيب زميني را حتماً به مقدار توصيه شده مصرف كنيد.
از مصرف بيش از اندازه آجيل بدليل افزايش چربي خون و ميـوه هـاي خشك شـده مثل برگه ها ( مثلاً برگه زردآلو ) بدليل داشتن قند فراوان پرهيز كنيد .
ميتوانيد از چاي و قهوه بدون قند و شكر به مقدار دلخواه مصرف كنيد .
براي تغيير طعم غذا مي توانيد به ميزان دلخواه از سبزيها، سير،ترشي كم نمك،سالاد و آب ليموي تازه استفاده كنيد.
اگر براي كنترل ديابت دارو مصرف مي كنيد حتماً غذا را سر وقت ميل كنيد تا دچار كاهش قند نشويد .
در صورت امكان حداقل روزي 30 دقيقه پياده روي كنيد . در مورد زمان و چگونگي پياده روي با متخصص داخلي و متخصص تغذيه حتماً مشورت كنيد .
براي اينكه قند خون شما نوسان ناگهاني نداشته باشد بهترين راه آنست كه يك مقدار مشخص از غذا در يك زمان مشخص ميل كنيد .
كاهش قند خون ناشي از فعاليتهاي شديد فيزيكي ، گرسنگي شديد و طولاني و مصرف بيش از اندازه داروهايي نظير انسولين و قرصهاي كاهش دهندة قند خون است . علائم آن شامل تعريق ، لرزش دست ، طپش قلب ، تندي ضربان قلب ، دل شوره و اضطراب ، سرگيجه ، سردرد ، خواب آلودگي ، تاري و دو بيني ، تكلم غير طبيعي ، رفتار غير عادي و عدم تعادل مي باشد . بنابراين حتماً يك آبنبات يا يك نوشيدني شيرين مثل آبميوة طبيعي همراه خود داشته باشيد تا در صورت بروز عوارض فوق بلافاصله از آن استفاده كنيد . البته همواره توصيه مي شود ، با رعايت دقيق رژيم غذايي و دارويي از بروز كاهش قند خون جلوگيري كنيد .