درد گردن عارضه ای است که این روزها شیوع فراوانی پیدا کرده است و افراد زیادی در تمام دنیا با آن دست و پنجه نرم می کنند. این عارضه که می تواند بسیار آزاردهنده و ناتوان کننده نیز باشد از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد. به طور کلی سبک زندگی نا سالم ممکن است زمینه ساز ایجاد مشکلات فراوانی شود که درد ناحیه گردن نیز از جمله این مشکلات است. الگوی نشستن، ایستادن و خوابیدن نا مناسب، استفاده نا درست از موبایل، تبلت و رایانه، مشکلات عصبی و بیماری های مفاصل مثل آرتروز مفاصل و... همه و همه می توانند باعث ایجاد درد در ناحیه گردن بشوند. گردن درد انواع مختلفی دارد. ممکن است درد گردن به صورت مقطعی و سطحی باشد که با استراحت و نرمش قابل رفع است اما بعضی از گردن درد ها طولانی مدت اند و در صورت ساده انگاری ممکن است خطرات جدی به دنبال داشته باشند. از این رو اقدام به درمان گردن درد و مراجعه به پزشک معالج بسیار ضروری است. یکی از رایج ترین و بهترین روش های درمانی ورزش و فیزیوتراپی است. در ادامه به بررسی این دو روش می پردازیم.
فیزیوتراپی گردن در بیماران مبتلا به مشکلات زیر کاربرد دارد :
فیزیوتراپی از رایج ترین و موثر ترین روش های درمانی است که برای معالجه درد مفاصل به ویژه در ناحیه گردن و کمر و پا مورد استفاده قرار می گیرد. فیزیوتراپی با هدف توانبخشی به افرادی که از جهت حرکت دچار مشکل هستند و یا کمر درد و پا درد و گردن درد دارند انجام می شود. فیزیوتراپی بر تقویت و بهبود عملکرد تاندون ها، عضلات و... تاثیر دارد. در این روش درمانی پزشک فیزیوتراپیست با دادن تمرینات مختلف و دوره های درمانی به مرور زمان به بهبود اوضاع بیمار کمک می کند.
در این روش فیزیوتراپیست با ارائه تمرینات متعدد و همچنین آموزش نحوه ایستادن و نشستن و کار کردن صحیح کمک می کند که فرد رفته رفته به درد گردن خود غلبه کند یا آن را به حداقل برساند. دوره های درمانی فیزیوتراپی باعث تقویت هر چه بیشتر عضلات در ناحیه گردن نیز می شوند.
ورزش نیز از دیگر عواملی است که تاثیر به سزایی هم در جلوگیری و هم در بهبود و درمان درد های مفصلی و عضلانی از جمله گردن درد دارد. همان طور که می دانیم ثابت ماندن گردن به مدت طولانی باعث بروز درد در آن می شود، همچنین حالت بد گردن هنگام خواب یا کار نیز ممکن است زمینه ساز بروز گردن درد شود. ورزش مناسب و مداوم گردن می تواند تا حد زیادی از ایجاد درد در ناحیه گردن پیشگیری کند.
ورزش گردن به دو دسته تقسیم می شود: کششی و تقویتی. ورزش های کششی حالت ابتدایی و مقدماتی دارند که پس از انجام آن ها باید به انجام ورزش های تقویتی نیز توجه ویژه شود. یکی از این نرمش ها که بسیار هم ساده است این است که شما کتف و شانه هایتان را شل و رها کنید و سپس گردنتان را به طرف راست یا چپ بچرخانید به شکلی که در گردنتان احساس کشیده شدن داشته باشید و چشم هایتان نیز به سرشانه هایتان باشد. سپس چند ثانیه در این حالت بمانید و بعد سرتان را به آرامی به طرف دیگر بچرخانید و این فرایند را تکرار کنید. این حرکت را سه بار برای هر طرف و مجموعا شش بار انجام دهید.
نرمش یا حرکت دوم این است که سرتان را به طرف جلو خم کنید به شکلی که چانه شما به قفسه سینه تان برخورد کند. این حرکت باید به شکلی باشد که در گردنتان احساس کشش کنید. برای ایجاد کشش بهتر می توانید با دست کمی به پشت سرتان فشار وارد کنید تا بیشتر به جلو خم شود. سپس چند ثانیه در همان حالت بمانید ومجددا به حالت اول برگردید. این حرکت را نیز باید سه بار تکرار کنید.
بیشتر بخوانید : لزوم استفاده از بریس سومی پس از جراحی گردنی
گردن و ستون فقرات گردنی با توجه به پیچیدگی های ساختاری که دارد بسیار حساس و آسیب پذیر می باشد. در واقع ستون فقرات از عروق، اعصاب، عضلات، مفاصل و استخوان ها تشکیل شده است که وظیفه ثبات و حرکت سر در جهت های مختلف را بر عهده دارد و با توجه به طناب نخاعی، فیزیوتراپی گردن بسیار مهم و حساس است. بنابراین بایستی برای جلوگیری از عوارض فیزیوتراپی گردن به کلینیک های طب فیزیکی یا فیزیوتراپی مراجعه نمایید تا با توجه به تخصص و مهارت پزشک، از عوارض فیزیوتراپی گردن جلوگیری شود.
در خصوص هزینه جلسات فیزیوتراپی در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ باید اشاره نمود که تعرفه این خدمت کاملا مشخص بوده و با توجه به این که فرد بیمار از بیمه تکمیلی استفاده می نماید؛ متغیر خواهد بود. از سوی دیگر اشاره به این موضوع مهم است که هزینه های فیزیوتراپی به عنوان هزینه های پزشکی محسوب می شوند که تعرفه های آنها خصوصی است و لذا بیمه ها تا سقف خاصی از آن را متقبل خواهند شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان این مجموعه ارتباط برقرار نمایید.
همچنین بخوانید : مشکلات و بیماری های گردن؛علت،انواع و درمان