در دوران بارداری از انواع سونوگرافی جهت اطمینان از سلامت جنین استفاده می شود. با در نظر گرفتن رشد علم و تکنولوژی و استفاده از امکانات پیشرفته در روش های تصویربرداری یکی از این روش ها سونوگرافی چهار بعدی می باشد که جهت ارزیابی به صورت دقیق جنین در بارداری رواج دارد. سونوگرافی چهار بعدی، نوعی سونوگرافی است که امکان دریافت تصاویر سه بعدی از جنین در داخل رحم مادر را فراهم می کند.
با این نوع سونوگرافی، می توان تصاویری سه بعدی و حرکتی از جنین در داخل رحم مادر دریافت کرد. در سونوگرافی چهار بعدی، همانند سونوگرافی سه بعدی ، از امواج فراصوتی برای تولید تصاویر استفاده می شود. این تصاویر با استفاده از تکنولوژی پردازش تصویر، ترکیب و ساخته می شوند تا تصاویری سه بعدی و حرکتی از جنین در داخل رحم مادر ایجاد شود. استفاده از سونوگرافی چهار بعدی در بررسی جنین، به پزشکان این امکان را می دهد که جنین را به صورت دقیق تری مشاهده کنند و به مشکلات محتملی در جنین پی ببرند.
همچنین این نوع سونوگرافی برای ارزیابی رشد و تغییرات جنین در طول دوره بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این سونوگرافی، برای مادران باردار نیز می تواند تجربه ای منحصر به فرد باشد؛ زیرا این تصاویر به آنها امکان مشاهده تصویر حرکتی از جنین در داخل رحم را می دهد.
هدف استفاده از اسکن و سونوگرافی چهار بعدی جنین:
سونوگرافی چهار بعدی به طور معمول بین هفته بیست و ششم تا هفته سی و دوم بارداری انجام می شود. قبل از انجام این سونوگرافی حتماً با پزشک خود در میان بگذارید تا زمان دقیق انجام آن را به شما بگوید. این سونوگرافی همچنین برای تعیین جنسیت جنین در هفته نوزدهم تا بیست و چهارم بارداری طبق نظر پزشک متخصص انجام می شود.
مطلب پیشنهادی : قیمت سونوگرافی چند بعدی
یکی از توصیه ها به زنان در دوران بارداری نوشیدن مایعات زیاد است؛ زیرا نوشیدن مایعات سبب می شود تا مایع آمنیوتیک شفافیت بیشتری پیدا کند. نوشیدن مایعات نیم ساعت قبل از انجام سونوگرافی توصیه می شود.
هر چند امواج دستگاه های سونوگرافی برای مادر و جنین کاملاً بی خطر است؛ اما تصور کاملاً بی ضرر بودن سونوگرافی چهار بعدی نیز غلط است. در صورت استفاده نادرست ممکن است خطرات جبران ناپذیری برای جنین به همراه داشته باشد. اغلب پزشکان انجام این سونوگرافی را توصیه نمی کنند؛ چراکه ممکن است منجر به آسیب رسیدن به حلزون شنوایی جنین شود. از آنجایی که این دستگاه برای تهیه ویدئو از جنین انرژی زیادی استفاده می کند ممکن است مایع آمنیوتیک یا کیسه آب اطراف جنین بیش از حد گرم شود. این موضوع می تواند اثرات جبران ناپذیری بر روی بافت های بدن جنین بگذارد.
هزینه انجام سونوگرافی با توجه به تعرفه مشخص شده توسط نظام سلامت و وزارت بهداشت و درمان تعیین می شود.
نسخه اصلی مطلب سونوگرافی چهار بعدی چیست و چه کاربردی دارد؟ را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.