دکتر امیر بهنام فر - فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی

سنگ ها یا عفونت های مزمن کلیوی چه عوارضی دارند؟

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]آدرس وب سایت : www.doctorbehnamfar.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شیخ مفید ، بین چهارراه دهش و رکن الملک تلفن مطب : 36631677 - 031

انسان دارای دو کلیه است که بزرگی هر یک به اندازه یک مشت است و هر کدام در یک طرف ستون فقرات در پایین ترین سطح قفسه سینه قرار دارد. عملکرد اصلی کلیه دفع مواد زائد و مایعات اضافی از بدن است که از راه ادرار از بدن خارج می شوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

تولید ادرار مراحل بسیار پیچیده ی دفع و بازجذب دارد. این فرایند برای حفظ تعادل پایدار بین مواد شیمیایی بدن ضروری است. تنظیم حیاتی پتاسیم، مواد اسیدی و نمک بدن بر عهده کلیه ها است. کلیه ها همچنین هورمون ها و ویتامین هایی را تولید می کنند که بر عملکرد دیگر اندام ها اثر می گذارد. برای مثال یکی از هورمون های تولید شده توسط کلیه ها تولید گلبول قرمز را تحریک می کند. به علاوه کلیه هورمون های دیگری ترشح می کند که یکی از آنها فشار خون را تنظیم می کند و بقیه نیز متابولیسم کلسیم را کنترل می کنند. مانند هر اندام دیگری، کلیه ها در معرض تهدید های گوناگونی قرار دارند که میتوانند به هر نحوی کلیه را دچار آسیب و اختلال کنند. بیماری های کلیوی مانند عفونت و سنگ کلیه می توانند خطرناک باشند. عفونت کلیه یا پیلونفریت اغلب در نتیجه عفونت در مجاری ادراری شما است که به یک یا هر دو کلیه منتقل می شود. عفونت کلیه می تواند ناگهانی یا مزمن باشد. آنها اغلب دردناک هستند و اگر به موقع درمان نشوند، می توانند تهدید کننده زندگی باشند. عفونت کلیه ها می توانند ناشی از صعود باکتری از عفونت مثانه به داخل کلیه ها ایجاد می شوند. سنگ کلیه تشکیل شده در کلیه نیز مجموعه فشرده ای از نمک و مواد معدنی است که اغلب از کلسیم یا اوریک اسید تشکیل شده است. این تجمع در داخل کلیه ایجاد می شود و می توانند به سمت سایر قسمت های مجاری ادراری حرکت کند. اندازه سنگ ها متفاوت است و برخی از سنگ ها می توانند آنقدر بزرگ شوند که کل فضای کلیه را اشغال کنند.

علل سنگ کلیه

  1. غلظت موادي مثل اگزالات كلسيم، فسفات كلسيم، اسيد اوريك كه در ادرار افزايش مي يابد.
  2. كمبود موادي مثل: سيترات
  3. كمبود مايعات در بدن بيمار
  4. عفونت ادراري
  5. ركود ادراري
  6. دوره هاي بي حركتي
  7. اختلالات ژنتيكي

علائم سنگ کلیه

سنگ کلیه تا وقتی حرکت نمی کند و ثابت است، هیچ علامتی ندارد. مشکلات از زمانی آغاز می گردد که سنگ در کلیه جابه جا می شود یا به سمت میزنای (لوله ای که هر کلیه را به مثانه وصل می کند) به راه می افتد. در این حالت، برخی یا همه موارد زیر دیده می شود:

عوامل خطر سنگ کلیه

مواردی که ریسک ساخته شدن سنگ در کلیه ی شما را افزایش می دهد شامل:

سنگ ها یا عفونت های مزمن کلیوی

تشخیص سنگ کلیه

آزمایش های متعددی به منظور بررسی وجود سنگ کلیه انجام می شود. پزشک درد کولیکی (درد کشاله ران) و کمر درد ناشی از سنگ کلیه را حین معاینه بالینی تشخیص می دهد، این موارد غالباً نشانه سنگ کلیه است. وجود خون و عفونت در ادرار با انجام آزمایش ادرار مشخص می شود. آزمایش خون به منظور تشخیص ابتلا به بیماری های مرتبط با سنگ کلیه و تأیید تشخیص اولیه کاربرد دارد.
سی تی اسکن شکم یکی از آزمایش های تشخیص سنگ کلیه است که وجود سنگ را در حالب، مثانه و کلیه ها، بزرگی و محل دقیق سنگ، انسداد و وضعیت اندام های این ناحیه مانند آپاندیس، آئورت و پانکراس (لوزالمعده) را با قطعیت مشخص می کند. سونوگرافی نیز از قدرت تشخیصی بالایی برخوردار است و بسیاری از عوارض ناشی از سنگ کلیه را مشخص می کند. بانوان باردار باید به جای سی تی اسکن، سونوگرافی انجام دهند تا در معرض تشعشع قرار نگیرند. رادیولوژی معمولی پس از تشخیص سنگ کلیه انجام می شود تا پیشروی سنگ در سیستم دفع ادرار ردیابی شود.

عوارض سنگ کلیه

اکثر سنگ های کوچک کلیه نیازی به درمان ندارند و با درد بسیار کم یا قابل تحمل از مجاری ادراری خارج می شوند. سنگ های کلیه که از بدن خارج نمی شوند در صورت عدم درمان می توانند عوارضی از جمله موارد زیر به همراه داشته باشند:

درمان سنگ کلیه

درمان با توجه به نوع سنگ انجام می شود. به طورکلی گزینه های درمانی عبارتند از:

استفاده از دارو برای درمان سنگ کلیه

برای تسکین درد ناشی از سنگ کلیه ممکن است به داروهای مسکن نیاز داشته باشید. همچنین در صورت وجود عفونت نیاز به درمان با آنتی بیوتیک ها دارید. از جمله داروهای مهم برای درمان این بیماری عبارتند از:

  1. آلوپورینول (Zyloprim) برای سنگ های اسید اوریک
  2. دیورتیک های تیازیدی برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلسیم
  3. بی کربنات سدیم یا سیترات سدیم برای کاهش اسیدیته ادرار
  4. محلول های فسفر برای جلوگیری از تشکیل سنگ های کلسیم
  5. ایبوپروفن (Advil) برای درد
  6. استامینوفن برای درد
  7. ناپروکسن سدیم (Aleve) برای درد

جراحی

گاهی اوقات لازم است که برای خارج کردن سنگ از حالب یا کلیه جراحی انجام شود. جراحی سنگ کلیه در شرایط زیر ضرورت می یابد:

  1. چنانچه سنگ دفع نشود.
  2. اگر بیمار نتواند درد را تا زمان دفع تحمل کند.
  3. اگر سنگ عملکرد کلیه را مختل کرده باشد.
  4. اگر سنگ ها کوچک باشند و باعث درد یا عفونت نشوند، جراحی لازم نیست. با این حال برخی بیماران به دلیل ترس از دفع ناگهانی و واهمه از تحمل درد شدید ترجیح می دهند همین سنگ های کوچک را خارج کنند. در ادامه جراحی های متداولی را که برای خارج کردن سنگ از کلیه یا حالب انجام می شود، توضیح می دهیم.

سنگ شکنی شاک ویو (SWL) با هدف درمان سنگ کلیه و حالب انجام می شود. امواج شوکی با توجه به تصاویر سونوگرافی یا رادیولوژی تعیین کننده محل سنگ به دقت بر سنگ متمرکز می شود. امواج شوکی چندین بار به سمت سنگ فرستاده می شود تا سنگ خرد شود. سنگریزه ها به راحتی ظرف چند هفته با ادرار از بدن خارج می شود. بیمار همان روز عمل مرخص می شود و می تواند فعالیت های معمول را پس از دو تا سه روز مجدداً شروع کند.

اورتروسکوپی با هدف درمان سنگ کلیه و حالب انجام می شود. جراح تلسکوپ یا دوربین بسیار کوچکی موسوم به اورتروسکوپ را وارد مثانه می کند، در حالب بالا می برد و وارد کلیه می کند. اورتروسکوپ های سخت برای سنگ های بخش پایینی حالب و نزدیک به مثانه به کار برده می شود، حال آن که از اورتروسکوپ منعطف برای درمان سنگ های بخش بالایی حالب و کلیه استفاده می شود. پزشک می تواند با استفاده از اورتروسکوپ سنگ را بدون ایجاد برش ببیند. این عمل معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود تا بیمار کاملاً راحت باشد. پزشک پس از دیدن سنگ، سنگ های کوچکتر را با وسیله کوچک حلقه مانندی (بسکت) می گیرد و خارج می کند؛ اما اگر سنگ بزرگتر از آن باشد که بتوان آن را یک دفعه خارج کرد، ابتدا سنگ را با لیزر یا دیگر ابزارهای سنگ شکن به قطعات ریزتری می شکند. بیمار همان روز عمل مرخص می شود و می تواند فعالیت های روزمره را پس از دو تا سه روز ازسربگیرد. اگر پزشک، استنت تعبیه کرده باشد، استنت پس از 4 تا 10 روز خارج می شود.

سنگ شکنی از راه پوست (PCNL) بهترین روش برای درمان سنگ کلیه بزرگ است که تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. جراح ابتدا برشی به بزرگی نیم اینچ را در پشت یا پهلوی بیمار ایجاد می کند تا بتواند دستگاه نفروسکوپ (تلسکوپ) سخت را وارد بخش توخالی مرکزی کلیه و محل قرارگیری سنگ کند. جراح ابزار سنگ شکن و مکش سنگریزه ها را از راه نفروسکوپ وارد بدن می کند. امکان مکش و خارج کردن سنگ ها PCNL را به بهترین روش درمان سنگ های بزرگ کلیه تبدیل کرده است. پس از PCNL معمولاً لوله ای در کلیه قرار داده می شود تا ادرار را از بدن خارج کند و در یک کیسه بریزد. به این ترتیب ادرار تخلیه و خونریزی متوقف می شود. این لوله شب عمل یا چند روز در بدن باقی می ماند.

علت عفونت کلیه

باکتری هایی که از طریق مجرای ادرار وارد دستگاه ادراری ما می شوند، می توانند تکثیر یافته و به کلیه ها برسند. این موضوع، شایع ترین علت عفونت کلیه است. باکتری های ناشی از عفونت در جای دیگر بدن ما نیز ممکن است از طریق جریان خون به کلیه ها منتقل شوند. اگرچه ابتلا به عفونت کلیه از این طریق غیرمعمول است؛ اما به عنوان مثال اگر یک مفصل یا دریچه قلب مصنوعی داشته باشیم که دچار عفونت شده باشد، ممکن است این عفونت به عفونت کلیه منجر شود. عفونت کلیه به ندرت پس از جراحی کلیه به وجود می آید.

عوامل خطر عفونت کلیه

از عواملی که خطر ابتلا به عفونت کلیه را افزایش می دهند، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

علائم عفونت کلیه

علائم و نشانه های عفونت کلیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. تب
  2. لرز
  3. درد پشت، پهلو یا کشاله ران
  4. درد شکم
  5. تکرر ادرار
  6. اجبار شدید و مداوم برای دفع ادرار
  7. احساس سوزش یا درد هنگام دفع ادرار
  8. حالت تهوع و استفراغ
  9. چرک یا خون در ادرار (هماچوری)
  10. ادراری که بوی بد دارد یا شفاف نیست.

انواع عفونت کلیه

پیلونفریت حاد

پیلونفریت حاد یک عفونت ناگهانی و شدید در کلیه هاست. این عفونت باعث تورم کلیه ها شده و می تواند باعث تخریب دایمی کلیه ها شود. هر مشکلی که در جریان طبیعی ادرار اختلال ایجاد کند، خطر ابتلا به پیلونفریت حاد را افزایش می دهد. به عنوان مثال دستگاه ادراری که اندازه یا شکلی غیرمعمول دارد با احتمال بیشتری به پیلونفریت حاد مبتلا می شود.

پیلونفریت مزمن

پیلونفریت مزمن ایجاد عفونت های مکرر یا مداوم در کلیه هاست. پیلونفریت مزمن پدیده ی نادری است. مانند شکل حاد این بیماری، اشکال مزمن آن، در افرادی که در جریان طبیعی ادرار آنها اختلال وجود دارد بیشتر دیده می شود. این موارد می توانند در اثر عفونت ادراری، ریفلاکس وزیکواورترال (که مقدار کمی ادرار از مثانه به حالب و کلیه ها برمی گردد) یا ناهنجاری های آناتومیک ایجاد شوند. پیلونفریت مزمن در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده می شود.

عوارض عفونت کلیه

در صورت عدم درمان، عفونت کلیه می تواند به عوارض بالقوه جدی منجر شود، مانند:

  1. اسکار کلیه: این مسئله می تواند به بیماری مزمن کلیه، فشار خون بالا و نارسایی کلیه منجر شود.
  2. مسمومیت خون (سپتی سمی): کلیه های ما مواد زائد خون را فیلتر می کنند و خون فیلترشده را به بقیه بدن برمی گردانند. ابتلا به عفونت کلیه می تواند باعث پخش شدن باکتری در جریان خون ما شود.
  3. عوارض بارداری: خطر زایمان نوزادان کم وزن در زنانی که در دوران بارداری به عفونت کلیه مبتلا می شوند، بیشتر است.

نحوه تشخیص عفونت کلیه

برای تأیید عفونت کلیه، خواسته خواهد شد یک نمونه ادرار برای آزمایش باکتری، خون یا چرک در ادرار تهیه شود. پزشک همچنین ممکن است از یک نمونه خون برای کشت استفاده کند، یک آزمایش که باکتری ها یا موجودات دیگر را در خون بررسی می کند. سایر آزمایش های درخواستی توسط پزشک ممکن است شامل سونوگرافی، سی تی اسکن یا نوعی رادیوگرافی به نام سیستواورتروگرام (VCUG) در حین ادرار کردن باشد. سیستواورتروگرام حین ادرار شامل تزریق ماده حاجب برای گرفتن رادیوگرافی مثانه در هنگام پر شدن و هنگام ادرارکردن است.

درمان عفونت کلیه

آنتی بیوتیک برای درمان عفونت کلیه

مصرف آنتی بیوتیک اولین اقدام درمانی برای درمان عفونت کلیه ها است. نوع و مدت مصرف داروها به وضعیت سلامتی و باکتری های موجود در نمونه ادرار شما بستگی دارد. معمولاً علائم و نشانه های عفونت کلیه چند روز پس از شروع درمان بهبود می یابند؛ اما ممکن است شما مصرف آنتی بیوتیک ها را تا یک هفته یا بیشتر ادامه دهید. دوره مصرف آنتی بیوتیک که توسط پزشک برای شما تجویز شده است را تکمیل کنید تا مطمئن شوید که عفونت به طور کامل از بین رفته است.

بستری شدن در بیمارستان

برای عفونت های شدید، پزشک ممکن است دستور به بستری شدن شما در بیمارستان بدهد. درمان در بیمارستان شامل مصرف آنتی بیوتیک های تزریقی در ورید دست باشد. مدت زمان بستری شدن شما در بیمارستان به شدت بیماری شما بستگی دارد.

بیشتر بدانید ؛ آیا درمان سرطان پروستات امکان پذیر است؟

نسخه اصلی مطلب سنگ ها یا عفونت های مزمن کلیوی چه عوارضی دارند؟ را در سایت دکتر امیر بهنام فر بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
روش از بین بردن موهای زائد هورمونیدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
هولتر قلب چگونه عمل میکند؟دکتر امید هاشمی فرد [ متخصص قلب و عروق ]
آیا لیفت بینی بدون جراحی امکان پذیر است؟دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]
رفع تیرگی دور چشم به صورت طبیعیدکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
کاربرد هایفوتراپی چیست؟دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
پوست پرتقالی با مزونیدلینگ چگونه درمان می شود؟دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آیا آسیب دیدن بیضه باعث ناباروری مردان می گردددکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
آیا امکان شیردهی و بارداری بعد از انجام عمل پروتز سینه وجود دارد؟دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
آسیب شناسی گفتار و زبان در کم شنواییدکتر سعید ملایری [ شنوایی شناسی ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت